Τρίτη, Αυγούστου 3

Εκκενώνονται Βαρυμπόμπη και Αδάμες

Εκκενώνονται Βαρυμπόμπη και Αδάμες

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών και κατοίκων. Η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο των δυνάμεων που επιχειρούσαν παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυροί. Μπήκε στον αστικό ιστό σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες και τότε άρχισαν να ακούγονται δεκάδες εκρήξεις, τις οποίες ακολουθούσε μαύρος καπνός, που δείχνει ότι άρχισαν να καίγονται βιομηχανικά υλικά ή παράγωγα πετρελαίου, όπως το πλαστικό.

Στη Βαρυμπόμπη καίγονται ήδη σπίτια, οι κάτοικοι των οποίων έχουν κληθεί εδώ και ώρα να τα εγκαταλείψουν. Όπως φαίνεται στο βίντεο του Open στις φλόγες έχει τυλιχθεί πολυκατοικία της περιοχής.  

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200, ενώ υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Το σχέδιο της πυροσβεστικής περιελάμβανε δύο κινήσεις. Τα πρώτα αεροπλάνα που έφθασαν να κάνουν ρίψεις νερού μπροστά από την πυρκαγιά για να επιβραδύνουν την ταχύτητα επέκτασής της και ακολούθως το ρωσικό πυροσβεστικό να χτυπήσει το μέτωπο από πίσω για να μετριαστεί η ένταση του πύρηνου κύματος. Μετά την εφαρμογή των ταυτόχρονων αυτών πληγμάτων φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες ελέγχου του μετώπου.
Ο καπνός άλλαξε χρώμα και από σκούρο μαύρο (δείγμα ότι καίγονταν βιομηχανικά στοιχεία ή λάδια από υποσταθμούς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος) έγινε γκρι. Το στοιχείο αυτό ενίσχυσε τις αρχικές ελπίδες ότι η φωτιά θα χτυπηθεί αποφασιστικά πριν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για τον αστικό ιστό.

Ωστόσο, λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι η φωτιά φαίνεται να αναζοπυρώνεται, ο καπνός να αλλάζει πάλι χρώμα και να επεκτείνεται παρά την αρχική ανάσχεση.

Για ό,τι αφορά το Κτήμα Τατοΐου, η αγωνία είναι μεγάλη καθώς απειλείται άμεσα από τη φωτιά. Νωρίτερα η φωτιά έδειχνε να απομακρύνεται από το κτήμα, αλλά λόγω της φοράς των ανέμων οι φλόγες το απειλούν και πάλι. Σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής έγραψε ότι αυτή είναι η τέταρτη μεγάλη καταστροφή που το απειλεί από την δημιουργία του.

Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην άνοδο και στην κάθοδο στην έξοδο Καλυφτάκη, Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).
 

Δείτε live από το σημείο:

 

Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.

 

Δείτε εικόνα από την κάμερα της «Ζούγκλας»:

 

Μήνυμα από το 112

Ενεργοποιήθηκε το 112 για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Εστάλη sms στις 14:25 σε όσους βρίσκονται σε Βαρυμπόμπη ή Κρυονέρι ζητώντας να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 

 

 

Εκκενώνονται οι Αδάμες

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα οι αρχές αποφάσισαν ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να εκκενωθούν οι Αδάμες. Στελέχη της αστυνομίας περνούν από τα σπίτια με τα περιπολικά και με τις σειρήνες ειδοποιούν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Οι αστυνομικοί έφτασαν σε πολυκατάστημα παιχνιδιών που βρίσκεται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού και ζήτησαν από τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους να εκκενώσουν το κτήριο. 

Εκκενώθηκε κατασκήνωση στη Βαρυμπόμπη

Σε εκκένωση της κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό» προχώρησε η Αστυνομία λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Η κατασκήνωση που βρίσκεται στις οδούς Πευκών και Πλατάνων, στη Βαρυμπόμπη, αντιμετώπισε πρόβλημα κυρίως λόγω της έντονης παρουσίας καπνού και όχι λόγω της κοντινής απόστασης από το μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενούσε 80 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, και ήδη βρίσκονται με τους γονείς τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .