Δευτέρα, Αυγούστου 9

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
(και μια ευκαιρία να επιλυθούν πολλά για τις μεγάλες καλοκαιρινές).

Κάθε χρόνο, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, όλη η Ελληνική ύπαιθρος φλέγεται από τις μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές από το κάψιμο των κλαδεμάτων. Όσα δεν καίγονται έτσι, καταλήγουν σε παράνομες χωματερές μέσα στα δάση, που φέτος ενισχύθηκαν πολύ και από την συλλογή από τους Δήμους των σπασμένων από τον χιονιά. Αυτά, μαζί με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, ευθύνονται κυρίως για την αύξηση των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
 
Το Υπουργείο Γεωργίας, που έχει και την ευθύνη, επιδοτεί την μη καύση της βιομάζας στο χωράφι με 50 ευρώ το στρέμμα. Είναι το μοναδικό επίδομα της ΚΑΠ που δεν πάνε οι αγρότες να το εισπράξουν! Γιατί;;
 
Γιατί το κόστος συλλογείς- τεμαχισμού- μεταφοράς είναι μεγαλύτερο απ' ότι καλύπτει το 50ευρω και επειδή όλη αυτή η τεράστιων διαστάσεων βιομάζα δεν υπάρχει κάπου να την πάνε για να μην γίνει μπαρούτι.
 
Μπετον αρμέ το καύσιμο που αποξεραίνεται στα χωράφια και στα δάση έτσι. Θεωρείται δεδομένο και φυσιολογικό να υπάρχει λόγω της ...κλιματικής αλλαγής.
 
Μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πέρα του να λέμε κάθε φορά τις ίδιες ανεφάρμοστες ατάκες ανάμεσα σε ευχές τύπου καλλιστείων περί της παγκόσμιας ειρήνης κλπ;;
 
Νομίζω ναι. Το κάνουν ήδη οι γεωργικοί συνεταιρισμοί στην Γαλλία και την Ισπανία, μετατρέποντας τα γεωργικά και κτηνοτροφικά τους κατάλοιπα σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο (RNG) με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο και αυτή αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα φαραωνικά έργα εισαγόμενων τεχνολογιών Πράσινης Ανάπτυξης.
 
Το καλά κρυμμένο στην Ελλάδα μυστικό είναι ότι η Κομισιόν, για να ενισχύσει την παραγωγή RNG και για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, έχει ετοιμάσει το πρόγραμμα Power to Gas (P2G). Για να γίνει ακριβώς το ανάποδο απ ότι σήμερα, όπου καίμε εισαγόμενο αέριο για να παράγουμε ρεύμα. Και, απ όσο πρόλαβα να ενημερωθώ από τις σχετικές ομάδες εργασίας της Eurogas, θα επιδοτήσει με 40ευρω τον κάθε τόνο βιομάζας, που θα μπει έτσι σε κυκλική οικονομία. Ισοδυναμεί με επιδότηση 4 λεπτά σε κάθε παραγόμενη έτσι κιλοβατώρα...
 
Προς το παρόν, μόνο μια μονάδα RNG παραγωγικής ισχύος 5ΜW, αυτή του γνωστού Σάκη Ρουβά στα Τρίκαλα είναι διαθέσιμη. Μια δεύτερη της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα είναι υπό κατασκευή. Προφανώς και πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα και μεγαλύτερες, αξιοποιώντας όσο γίνεται και την γεωθερμία, μιας και τυχαίνει να έχουμε διαθέσιμα τα 5 ισχυρότερα γεωθερμικά πεδία της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά και αυτό πάλι δεν φτάνει!
 
Η οργάνωση της παραγωγής και των παραγωγών σε πιο συλλογική βάση, πχ μέσω των Ομάδων Παραγωγών, και των Δασικών Συνεταιρισμών αλλά και με την μετατροπή των σημερινών υποχρεωτικών συνεταιρισμών γεωργικής άρδευσης (ΤΟΕΒ) σε οργανώσεις Κοινωνικής Οικονομίας-Ενεργειακες Κοινότητες είναι ο μόνος μη-νεοφιλε μονόδρομος. Έτσι μόνο μπορεί να συμπληρώσει το παζλ του κυκλώματος συλλογής και διάθεσης της βιομάζας. Αυτή που καίει τα δάση, ξέρετε.. Για να πάψουν και οι ΤΟΕΒ να χρωστάνε μερικά εκατομμύρια ο κάθε ένας στην ΔΕΗ, για το πανάκριβο ρεύμα που κινεί τα αντλιοστάσια τους.
 
Αλλά θα χρειαστεί και το κάψιμο κάθε βλακώδους αγκύλωσης, που όλα αυτά τα απορρίπτει για να μην ενταχθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης γιατί δεν τα λέει η Οδηγία για το πως θα κάνουμε μόνο ΑΠΕ και άλλα μερεμέτια τα χρήματα των κορονοϊοπακετων, του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Η γατί δεν τα καταλαβαίνουν αυτά οι γεωπόνοι του Αγροτικού....
 
Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε ότι θα ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνουν την επόμενη φορά κάπως καλύτερα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα χαζεύουμε κάθε χρόνο πολλές Βαρυμπομπες.
 

Στο παρόν ιστολόγιο εκτός από το να τα χώνουμε χοντρά στα διάφορα πολιτικά κουκλοθέατρα , δίνουμε και ....λύσεις.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .