Τρίτη, Αυγούστου 3

“Πεταρίζει” το μάτι σας; Τι μπορεί να φταίει;

“Πεταρίζει” το μάτι σας; Τι μπορεί να φταίει;

Το πετάρισμα του ματιού, κατάσταση γνωστή στους ιατρικούς κύκλους με την ονομασία μυοκυμία, είναι ένας ήπιος ακούσιος σπασμός του κάτω ή του επάνω βλεφάρου του ματιού. Συμβαίνει όταν τα νεύρα που συνδέονται με τους μυς του ματιού ενεργοποιούνται χωρίς τη θέλησή μας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνο και παροδικό.

Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν το πετάρισμα του ματιού είναι το στρες, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και η έλλειψη ύπνου, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Για τον ίδιο λόγο, αλλά σπανιότερα, το μάτι πετάει λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

Μια συχνή αλλά ακίνδυνη πάθηση που συνδέεται με το συχνό πετάρισμα του ματιού είναι η ξηροφθαλμία. Στην περίπτωση αυτή, οι σπασμοί έχουν σαν στόχο τον συχνότερο βλεφαρισμό ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης του ματιού. Η ξηροφθαλμία αντιμετωπίζεται με τη χρήση τεχνητών δακρύων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το επίμονο πετάρισμα του ματιού μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη όπως η επιπεφυκίτιδα. Αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το κοκκίνισμα ή η υπερβολική παραγωγή δακρύων, τότε συνιστάται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για αναλυτικότερη εξέταση. Ανάλογα με την ακριβή αιτία της λοίμωξης (ιός, βακτήριο), ο γιατρός θα συστήσει είτε καλή υγιεινή των ματιών μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα είτε αντιβιοτική αγωγή.

Το χειρότερο αλλά και πιο σπάνιο σενάριο είναι να πετάει συχνά πυκνά το μάτι λόγω κάποιας νευρολογικής διαταραχής, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), το σύνδρομο Guillain-Barré ή ακόμη και το γλοίωμα (όγκος που ξεκινά να αναπτύσσεται σε κύτταρα του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος). Στην περίπτωση αυτή, το πετάρισμα του ματιού επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι σπασμοί σταδιακά εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του προσώπου. Ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση τέτοιων διαταραχών με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου.

Όταν το πετάρισμα του ματιού δεν σχετίζεται με κάποια υποκείμενη πάθηση, μπορείτε να μειώσετε αισθητά τη συχνότητά του περιορίζοντας την κατανάλωση καφέ, αυξάνοντας τις ώρες ύπνου και αντιμετωπίζοντας το στρες, για παράδειγμα με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης.

  Ειδήσεις.healthweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .