Παρασκευή, Αυγούστου 20

Κλονίζονται οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι από την εικόνα του Προέδρου

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Η άμυνα, η ανακρίβεια και οι εμφανείς αλλαγές θέσης του Biden δεν προβάλλουν σχεδόν καθόλου εμπιστοσύνη ή ικανότητα


Aκόμη και τα φιλικά ΜΜΕ προς τον Biden όπως είναι το CNN αρχίζουν να αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητα κρίσης του προέδρου Biden, τη διαύγειά του και την ενσυναίσθησή του μετά τη χαοτική έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Ο Stephen Collinson που καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου δεν θα χαριστεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναδημοσιεύουμε σημεία του άρθρου του>

Ο πρόεδρος Joe Biden παλεύει ενάντια σε αυξανόμενα ερωτηματικά για την κρίση του, τη διαύγειά του, τις ικανότητές του γενικότερα, ακόμη και την ενσυναίσθησή του μετά τη χαοτική έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Και κάθε προσπάθεια που κάνει η διοίκηση για να καταπνίξει μία κατακραυγή που αμαυρώνει την εικόνα της Αμερικής προκαλεί μόνο περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις αποτυχίες σχεδιασμού και εκτέλεσης.

Ένας προκλητικός Biden απέρριψε την Τετάρτη την κριτική για την ηγεσία του, καθώς πολεμούσε το πιο σημαντικό αυτοπροσδιοριζόμενο δράμα μιας θητείας που κέρδισε υποσχόμενος ικανή διακυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι ήταν αποτυχία», είπε ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του στον George Stefanopoulos στο ABC News, αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ που πυροδότησε σκηνές απελπισμένων Αφγανών που επιχείρησαν να γραπωθούν ακόμη και στους τροχούς των αμερικανικών αεροσκαφών εκκένωσης με τα κορμιά τους να πέφτουν στην συνέχεια στο έδαφος από εκατοντάδες πόδια ύψος καθώς τα αεροσκάφη απογειωνόντουσαν.

Ο Πρόεδρος είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι η απόσυρση από τον μακρύτερο πόλεμο της χώρας θα ήταν τακτική, σκόπιμη και ασφαλής και ότι δεν θα υπήρχαν συνθήκες ώστε το Αφγανιστάν να πέσει ξανά στα χέρια των Tαλιμπάν.

Αλλά στη συνέντευξη στο ABC News άλλαξε τακτική, λέγοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι ΗΠΑ να είχαν φύγει χωρίς να «δημιουργηθεί χάος» και ότι τέτοιες σκηνές θα ακολοθούσαν την απόφαση να απομακρυνθούν όλα τα στρατεύματα φέτος.

Σε ένα σημείο της συνέντευξης, ο Biden είπε ότι δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν, αλλά υποστήριξε ότι η πολιτοφυλακή τους συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την εκκένωση.
“Δεν είμαι σίγουρος ότι θα το είχα προβλέψει, ούτε εσείς ούτε κάποιος άλλος, ότι όταν αποφασίσαμε να φύγουμε θα έδιναν ασφαλή διέλευση για να φύγουν οι Αμερικανοί”, είπε ο Πρόεδρος.

Στο χάος του αεροδρομίου της Καμπούλ, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι Ταλιμπάν συνεργάζονται. Ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν περάσει, η Clarissa Ward του CNN στην Καμπούλ ανέφερε την Πέμπτη ότι δεν υπήρξε διαδικασία, μόνο χάος των Αφγανών που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ και αναζητούν βίζα εξόδου επειδή φοβούνται για τη ζωή τους – και των οικογενειών τους. Μερικοί τυχεροί πέρασαν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, αλλά πολλοί άλλοι γύρισαν πίσω ή ξυλοκοπήθηκαν, ανέφερε η Ward.

Ο Μπάιντεν αδυνατεί να εξηγήσει επαρκώς γιατί απέτυχε τόσο άσχημα να προβλέψει την ταχεία κατάρρευση του αφγανικού κράτους. Και η αξιοπιστία του έχει θιγεί επειδή η σίγουρη υποτίμηση του κινδύνου της απόσυρσης έχει διαψευσθεί επανειλημμένα από τα γεγονότα.
Ο Πρόεδρος μίλησε στο ABC News αφού προέκυψαν λεπτομέρειες από την ενημέρωση υψηλού επιπέδου του Πενταγώνου που φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν άφησαν  επαρκή στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να διευκολύνουν την τακτική, σκόπιμη αποχώρηση που είχε υποσχεθεί ο Μπάιντεν.

Και η βαθιά αμήχανη συνέντευξη κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός της χώρας, ο πρόεδρος των αρχηγών του επιτελείου Γεν. Μαρκ Μίλεϊ, μίλησαν στους δημοσιογράφους, επίσης άφησε ανοιχτό το σοβαρό ενδεχόμενο ο αμερικανικός στρατός να μην είναι σε θέση να σώσει όλους τους Αμερικανούς πολίτες και τους Αφγανούς πρόσφυγες πριν αποχωρήσει οριστικά.

Η άμυνα, η ανακρίβεια και οι εμφανείς αλλαγές θέσης του Μπάιντεν δεν προβάλλουν σχεδόν καθόλου εμπιστοσύνη ή ικανότητα κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ευαίσθητης κρίσης σε εχθρικό ξένο έδαφος. Κάθε φορά που ένας αρχηγός δεν εμφανίζεται να έχει τον έλεγχο ή αρνείται προφανείς εξελίξεις είναι μια στιγμή που απειλεί να προκαλέσει πολιτική ζημιά.
Η εικόνα του Προέδρου στο εξωτερικό επίσης δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Ο στόχος του να αναβιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους μετά τη δήλωση «Η Αμερική επέστρεψε» περιπλέκεται από την απογοήτευση για το ενδεχόμενο οι διερμηνείς στο Αφαγανιστάν και άλλοι εργαζόμενοι που βοήθησαν τα αμερικανικά στρατεύματα για 20 χρόνια να μείνουν αντιμέτωποι με αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

O Biden καλείται να απαντήσει για  την κακώς προγραμματισμένη προσπάθεια εκκένωσης, την αποτυχία να επιταχυνθεί η επεξεργασία θεωρήσεων για χιλιάδες Αφγανούς και τη χαμένη ευκαιρία να απομακρυνθούν νωρίτερα οι Αμερικανοί πολίτες.
Καθώς η πίεση αυξάνεται, ο Πρόεδρος έθεσε το ενδεχόμενο  ότι η προσπάθεια εκκένωσης θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 31 Αυγούστου- την προηγούμενη προθεσμία του.
“Θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να βγάλουμε όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας”, είπε ο Μπάιντεν.
Η επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι εντονότερη, με εκατοντάδες ανθρώπους να φεύγουν με πτήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ωστόσο, το CNN ανέφερε ότι ορισμένοι από αυτούς που ελπίζουν έχουν μπλοκαριστεί στα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και τώρα βασίζονται στις διαθέσεις μιας εχθρικής δύναμης.

Στη συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου, ο Milley όσο και ο Austin, αποκάλυψαν ακούσια τις ελλείψεις της εκκένωσης των ΗΠΑ.
Είπαν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις στο αεροδρόμιο για να διατηρηθεί η περίμετρος του ασφαλής και να επιχειρήσουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές για να μαζέψουν Αμερικανούς ή συμμάχους Αφγανούς, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ και αλλού.
“Δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε έξω και να μαζέψουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων”, είπε ο Austin.
-Δεν έχω αρκετές δυνάμεις για να κάνω πολλά περισσότερα.
“Δεν έχω την ικανότητα να βγαίνω έξω και να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ”, είπε.
Ο Milley αποκάλυψε ότι η έλλειψη πόρων ήταν επίσης πίσω από την απόφαση να κλείσει η τεράστια πρώην αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο Bagram πιο έξω από την Καμπούλ, σε σχόλια που επιβεβαίωσαν έμμεσα ότι οι δυνάμεις δεν ήταν ποτέ στη θέση τους για να διαβεβαιώσουν τον όρκο του Μπάιντεν για μια ομαλή απόσυρση.
«Αν θέλαμε να κρατήσουμε το Bagram και την πρεσβεία, αυτός θα απαιτούσε ένα σημαντικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων που θα ξεπερνούσε αυτές που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.
«Έτσι έπρεπε να καταρρεύσει το ένα ή το άλλο, και ελήφθη απόφαση».
Τόσο ο Milley όσο και ο Austin, ένας απόστρατος στρατηγός, εμφανίστηκαν πολύ άβολα στη συνέντευξη Τύπου.
“Αυτός είναι ένας πόλεμος στον οποίο πολέμησα και ηγήθηκα. Γνωρίζω τη χώρα. Γνωρίζω τους ανθρώπους. Και γνωρίζω αυτούς που πολέμησαν δίπλα μου”, είπε ο Austin.
«Έχουμε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτούς που μας βοήθησαν», πρόσθεσε.
Με τους Ταλιμπάν να γιορτάζουν μια εξαιρετική νίκη επί των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να τους λείπει το κίνητρο να ενορχηστρώσουν συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις που περιορίζονται στο αεροδρόμιο. Αλλά η έκταση της υπομονής της ομάδας είναι ασαφής. Και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι εξτρεμιστές της δεν θα κυνηγήσουν Αφγανούς που θεωρούν συνεργάτες των ΗΠΑ πριν καταφέρουν να διαφύγουν στο αεροδρόμιο.
Αυτή τη θέση αδυναμίας, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο έλεος μιας πολιτοφυλακής Ταλιμπάν, είναι δύσκολο να την αποδεχτούν πολλοί Αμερικανοί, ειδικά εκείνοι που υπηρετούσαν με στολή.

 

https://kourdistoportocali.com/news-desk/klonizontai-oi-amerikanoi-dimosiografoi-apo-tin-eikona-toy-proedroy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .