Τρίτη, Αυγούστου 17

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στα Βίλια ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΡΑΤΕΑ

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στα Βίλια

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στα Βίλια που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας. Από τα ξημερώματα της Τρίτης η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα. Κι ενώ μέχρι χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πάλευαν να σβήσουν τα μέτωπα στους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Κρύο Πηγάδι, σήμερα το πρωί, προστέθηκαν ακόμη, οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος

Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Θέα. Στις περιοχές αυτές δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του μηνύματος 112 ζητώντας από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετακινούμενοι προς τη Μάνδρα.

Έχει εκκενωθεί και το γηροκομείο «Παναγία Φανερωμένη». Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα ξεκίνησαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς καθώς επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα στο μέτωπο της Κερατέας φαίνεται πως είναι καλύτερη. Εκεί, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις, ενώ το βράδυ η φωτιά επεκτάθηκε στην περιοχή της Συντερίνας.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Βίλια

Λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή Βίλια, υπάρχει φόβος μήπως επεκταθεί η φωτιά προς το Πόρτο Γερμενό και χρειαστεί να εκκενωθεί ο οικισμός. Ήδη η καταστροφή είναι μεγάλη αφού καταστράφηκαν πολλά στρέματα του παρθένου δάσους στο όρος Πατέρας, που αποτελεί έναν από τους λίγους πνεύμονες οξυγόνου της Αττικής.

Πρόκειται για πυκνή βλάστηση που δεν έχει καεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν δημιουργηθεί στο δάσος αντιπυρικές ζώνες και ούτε έχουν χαραχθεί δρόμοι που θα επέτρεπαν την πρόσβαση στις πυροσβεστικές δυνάμεις μέσα στο βουνό. Η δυσκολία της κατάσβεσης της φωτιάς φάνηκε από χθες που ξεκίνησε η φωτιά, καθώς η δύσβατη περιοχή δεν επέτρεπε στα οχήματα να κινηθούν προς το δάσος. Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν εξαρχής εναέριες δυνάμεις.

Τα μέσα που επιχειρούν στην κατάσβεση

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αντιμέτωποι με τις αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Καλύτερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην περιοχή της Λαυρεωτικής, στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας καθώς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο που να καίει ανεξέλεγκτα αυτή την ώρα. Εθελοντές και πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τις αναζωπυρώσεις που συνεχώς εμφανίζονται κοντά σε οικισμούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Κερατέα υπήρξαν σπίτια που είτε παραδόθηκαν στις φλόγες, είτε υπέστησαν υλικές ζημιές. Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ενδείξεις για εμπρησμό

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης μίλησε για ενδείξεις εμπρησμού. «Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης.

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .