Πυρκαγιές και άγρια ζώα - Χρήσιμες συμβουλές από την ΑΝΙΜΑ

Πυρκαγιές και άγρια ζώα - Χρήσιμες συμβουλές από την ΑΝΙΜΑ

Οι μέρες και οι νύχτες είναι ακόμα εφιαλτικές για τους κατοίκους της Εύβοιας, όπως ήταν και για τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης αλλά και όλων των άλλων περιοχών που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα. Θύματα της πυρκαγιάς δεν είναι μόνο τα δάση και τα σπίτια, αλλά και πολλά ζώα.

Είδαμε από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, τα άλογα που φιλοξενούνταν στον Ιππικό Όμιλο να μεταφέρονται σε χώρο του Μαρκόπουλου. Ωστόσο άμεση ήταν και η κινητοποίηση ομάδων, οργανισμών, συλλόγων και κτηνιατρικών ιατρείων για την προστασία αυτών των πλασμάτων....

Από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, όπου στον Ιππικό Όμιλο φιλοξενούνται πολλά άλογα, ο κόσμος αναρωτιόταν τι θα γίνει με αυτά, αλλά και με όλα τα ζώα που βρίσκονταν στην περιοχή (αδέσποτα ή άγρια ζώα).

Σχεδόν αμέσως κινητοποιήθηκαν ομάδες ατόμων, οργανισμοί και κτηνιατρικά ιατρεία για να προσφέρουν όσο καλύτερη προστασία και βοήθεια σε αυτά τα πλάσματα. 

Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση στη σελίδα του ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στο Facebook:

Από το 2007 , που κάηκε η Πάρνηθα και η Πελοπόννησος, μέχρι σήμερα, έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία για το τί συμβαίνει με τα άγρια ζώα μετά τη φωτιά, και τί πρέπει να προσέξουμε για να τα υποστηρίξουμε.

Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι έτσι που πάνε τα πράγματα, κάθε καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλες και ακόμη μεγαλύτερες πυρκαγιές. Με θερμοκρασίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε μεγάλες φωτιές. Κάθε φορά θα έχουμε απώλειες σε ζωές πουλιών, ερπετών, θηλαστικών εντόμων, αλλά, αν συμπεριφερθούμε σωστά μετά, η άγρια ζωή θα ανακάμψει. Τουλάχιστον όσο οι καταστροφές θα συνεχίσουν να είναι της κλίμακας αυτών που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα.

Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.

Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν , να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι' αυτό σε συνθήκες κρίσης.
Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό.

Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.

Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες.

Προσοχή: Οσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα (για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική)

Στην περίπτωση που βρείτε άγριο ζώο τραυματισμένο ή εξαντλημένο στην προσπάθειά του να σωθεί, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ για οδηγίες πρώτων βοηθειών και για τη μεταφορά του στον Σταθμό, επί της οδού Μενελάου 134, Καλλιθέα. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επιζήσαντες, μια μέρα μετά τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, και ξέρουμε ότι έπεται συνέχεια.

Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή, επτά μέρες την εβδομάδα, προσωπικό και εθελοντές, για να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Παπαστράτος που ανταποκρίθηκε και στηρίζει την ΑΝΙΜΑ και την περίθαλψη των πυρόπληκτων άγριων ζώων αυτές τις μέρες, καθώς και όλους όσοι είστε δίπλα μας ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί.

govastileto.gr