Κυριακή, Αυγούστου 8

Η κόλαση τώρα έχει όνομα… «Βόρεια Εύβοια»

Η βόρεια Εύβοια είναι σκέτη κόλαση, καθώς η φωτιά περικυκλώνει χωριά, καίγοντας σπίτια, περιουσίες και δασικές εκτάσεις.

Εστίες φωτιάς καίνε διάσπαρτες με τα μέτωπα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Το χωριό Μονοκαρυά βρέθηκε κυκλωμένο από φλόγες, ωστόσο, φαίνεται ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Το μέτωπο από τις Μηλιές κατέβαινε απειλητικά προς το χωριό, όπου βρίσκονται λιγοστοί κάτοικοι.

Βίντεο από τον δρόμο προς το χωριό Μονοκαρυά δείχνει την πύρινη κόλαση. Φωτιές καίνε δίπλα στον δρόμο, ενώ καπνοί δημιουργούν αποπνικτικό σκηνικό.

Η μάχη στη φωτιά, που μαίνεται στην Εύβοια τις τελευταίες ημέρες, καίγοντας από άκρη σε άκρη την βόρεια πλευρά του νησιού, συνεχίζεται από πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες και κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι είχε αποφασιστεί η προληπτική εκκένωση των οικισμών Βασιλικά, Ψαροπούλι Παπάδες και Μηλιά. Μάλιστα εστάλησαν μηνύματα του 112 σε τρεις περιοχές. Σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας στάλθηκε μήνυμα που αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Παράλληλα, εστάλη μήνυμα και σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και τις Καματριάδες για να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Τα Βασιλικά έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες με το μέτωπο να έχει φτάσει στη θάλασσα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς, λέγοντας ότι μέχρι το πρωί η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Ο κ.Κοντζιάς πρόσθεσε ότι οργανώνεται μια γραμμή άμυνας 5 χιλιόμετρα έξω από την Ιστιαία, η οποία θα είναι έτοιμη έως το πρωί ώστε να μην περάσει από εκεί η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 κατοικίες από τις περίπου 150 έχουν καεί στο χωριό της Κοκκινομηλιάς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην Ιστιαία θα δοθεί ολονύχτια μάχη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης ώστε να μην φθάσει το πύρινο μέτωπο.

Η φωτιά έφτασε και στο χωριό Βουτάς όπου κάτοικοι έδωσαν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις περιουσίες τους. Με κουβάδες και με ό,τι άλλα μέσα διέθεταν προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά.

Φωτιά στην Εύβοια: Σε ετοιμότητα Πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό και πλωτά μέσα

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή Βασιλικά Ευβοίας ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα επιβατηγά τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και στο Ψαροπούλι επιβιβάζονται σε σκάφος επιβάτες και ετοιμάζεται για αναχώρηση.

Χαρδαλιάς: Η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα

Στο μεταξύ πληροφορίες για την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε με πολύ μεγάλη ένταση και από όλες τις δυνάμεις θα συνεχιστεί η μάχη στην Εύβοια κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Σημείωσε ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ’ όλες τις δυνάμεις ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και το χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω από 2.000 συμπολίτες μας», τόνισε.

Δήμαρχος Μαντουδίου: Αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις θα καεί όλη η Εύβοια

Από την πλευρά του δραματική έκκληση απηύθυνες ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Εάν δεν γίνει σωστή κινητοποίηση από την πυροσβεστική θα καεί όλο το νησί, ήδη έχει καεί το μισό», είπε στον ΣΚΑΪ.

«Η φωτιά έφτασε στην Ιστιαία, εάν δεν γίνει η κινητοποίηση που πρέπει θα φτάσει στην Γέφυρα της Χαλκίδος», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι καταστράφηκε όλος ο τόπος και οι περιουσίες των πολιτών.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .