Πλήρης καταστροφή στις Ροβιές Ευβοίας

Πλήρης καταστροφή στις Ροβιές Ευβοίας

Βίντεο / Φωτογραφίες: Σωτήρης Σκουλούδης

Επιμέλεια: Ελένη Καραθάνου

Όταν οι καμπάνες του χωριού χτύπησαν πένθημα το μεσημέρι της Τετάρτης στο χωριό Ροβιές, κάτοικοι και λιγοστοί παραθεριστές που έμειναν στην περιοχή κατάλαβαν ότι σύντομα θα περικυκλωθούν από τη φωτιά εάν δεν εγκαταλείψουν άμεσα τις οικίες τους. Την υποψία αυτή «σφράγισε» με την παρουσία της η αστυνομία η οποία χτυπούσε τα κουδούνια των σπιτιών για να ενημερώσει τους κατοίκους για άμεση εκκένωση. Κανένας ντόπιος δεν φανταζόταν ότι το παραθαλάσσιο χωριό Ροβιές του Δήμου

Μαντουδίου -Λίμνης - Αγίας Άννας, θα κινδύνευε να καεί, όπως κι έγινε τελικά, από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά έκαψε τεράστιες εκτάσεις γης, έκανε στάχτη δεκάδες σπίτια σε αρκετούς οικισμούς της Εύβοιας που πρόλαβαν να εκκενωθούν λίγο πριν περικυκλωθούν από τις φωτιές.

Δείτε το οδοιπορικό της Ζούγκλας στο χωριό Ροβιές

 

Πολλά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, ενώ δεκάδες άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο. Οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους με την αγωνία και το φόβο για όλα όσα θα αντικρίσουν με το πρώτο φως της ημέρας. Λίγυσαν όσοι από αυτούς βρήκαν αποκαΐδια και στάχτες...Εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά οι κόποι μιας ζωής και για τους κατοίκους στο χωριό Ροβιές.

Στα παρακάτω βίντεο οι κάτοικοι του χωριού Ροβιές εκφράζουν την απόγνωσή τους για την επόμενη μέρα και καταγγέλλουν ότι είχαν ελάχιστη βοήθεια.

 

 

 

«Είναι άδικο... μέχρι την τελευταία στιγμή παλεύαμε με τις φωτιές. Προσπαθήσαμε να σώσουμε τα σπίτια μας, αλλά μας έδιωξαν. Είχαμε ελάχιστη βοήθεια», λένε στη Ζούγκλα, κάτοικοι από το χωριό Ροβιές.

Δείτε στο βίντεο καμένα σπίτια στις Ροβιές

 

Αρκετά σπίτια σώθηκαν, ωστόσο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ από το πρωί της Πέμπτης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου επιχειρούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σήμερα στην καταπράσινη περιοχή της Αγίας Άννας με τα φαράγγια και τα πυκνά δάση της, μυρίζει καμένο αφού τα πάντα έγιναν στάχτη... Ο ανατέλλων ήλιος φωτίζει τα καμένα δέντρα στην περιοχή αναδεικνύοντας στο μέγιστο την περιβαλλοντική καταστροφή!