Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι-Έρχονται νέα μέτρα


Με το δημόσιο σύστημα υγείας να αρχίζει να δοκιμάζεται εκ νέου από τη συνεχή αύξηση των εισαγωγών νοσούντων από κορονοϊό και του αριθμού των διασωληνωμένων (χθες ήταν 317) και ενώ ταυτόχρονα οι ρυθμοί προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος επιβραδύνθηκαν το καλοκαίρι (έχει εμβολιαστεί το 53% του πληθυσμού), η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα με βασικό στόχο την άσκηση πίεσης στους ανεμβολίαστους.  

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη, όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.  Και είναι βέβαιο ότι οι ανεμβολίαστοι θα έρθουν αντιμέτωποι με απαγορεύσεις, που αφορούν κυρίως την ψυχαγωγία και εστίαση.

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι' αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο…» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα (22/8), στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους» δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών.

Τα νέα μέτρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύεται η είσοδος ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες) διασκέδασης (κέντρα, μπαρ) και ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι, θέατρα), ενώ είναι πιθανό να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

Μιλώντας χθες για την πανδημία στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα το επόμενο διάστημα σημειώνοντας πως η Covid-19 επιμένει και δημιουργεί απειλές κυρίως για τους ανεμβολίαστους. «Ή θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι αυτοί ή θα νοσήσουν. Κι αν νοσήσουν, βάζουν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες την υγεία τους. Όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και ανθρώπων από το εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα λάθος, είναι κάτι το οποίο είναι άδικο, είναι κάτι το οποίο δεν είναι ηθικό. Θα πάμε σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν την οικονομία και την κοινωνία από μεγάλες περιπέτειες», ανέφερε. 

Ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι στόχος των μέτρων θα είναι η προστασία όλων λαμβάνοντας ουσιαστικά κριτήρια. «Πρώτα απ' όλα, δεν μπορείς να στερήσεις από τον άλλον το δικαίωμα να πάει να ψωνίσει, να πάρει γάλα για το παιδί του ή ψωμί ή φάρμακα ή οτιδήποτε. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα. Υπάρχει το μέτρο, για παράδειγμα, του περιορισμού των ατόμων που θα είναι στο κατάστημα κάθε στιγμή. Υπάρχει το θέμα της μάσκας. Υπάρχουν τρόποι, δηλαδή, που μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού. Υπάρχουν άλλοι χώροι, όμως, στους οποίους δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται διαφορετικά η προστασία από τον ιό και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνατότητες και τις ευθύνες που έχει. Αυτό αφορά τη διασκέδαση, τους χώρους εστίασης. Ενδεχομένως και τις μετακινήσεις περίπου στη φιλοσοφία που μετακινούμασταν και το καλοκαίρι στις διακοπές. Θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές. Για τους υπόλοιπους θα γίνονται τεστ σε ορισμένους χώρους, με δικά τους έξοδα. Όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι, οι οποίοι θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα να κάνουν εργαστηριακά τεστ, σε τιμή η οποία θα είναι καθορισμένη. Αλλά επαναλαμβάνω, δυστυχώς, με δικά τους έξοδα μία ή δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά», είπε ακόμα.

Ο ίδιος  δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία ενώ σημείωσε πως ο εμβολιασμός είναι επιστημονική επιταγή. «Λένε οι επιστήμονες ότι, αν εμβολιαστείς, δεν θα κολλήσεις ή, αν κολλήσεις, θα το περάσεις πάρα πολύ απλά. Αυτό δεν είναι θέμα ταξικής αναφοράς ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Οφείλεις να προστατεύσεις την κοινωνία. Δεν εκδικείται η Πολιτεία κανέναν, ούτε τον τιμωρεί. Δεν είναι εκεί η συζήτηση. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

 https://www.sofokleousin.gr/sto-stoxastro-oi-anemvoliastoi-erxontai-nea-metra%C2%A0?utm_source=Notify&utm_medium=Push&utm_campaign=Push-Post