Σάββατο, Αυγούστου 21

"Εάν δεν μπορείτε να πάρετε εμάς, πάρτε τα παιδιά μας"


"Εάν δεν μπορείτε να πάρετε εμάς, πάρτε τα παιδιά μας"

Αφγανιστάν. Απελπισία. Φόβος. Τρόμος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που νιώθουν οι πολίτες μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Μία εβδομάδα πέρασε από την ημέρα που το κίνημά τους πανηγύρισε την άφιξή τους στην Καμπούλ, όσες μέρες δηλαδή βρίσκονται και οι χιλιάδες αφγανοί πολίτες συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο, με την ελπίδα να καταφέρουν να διαφύγουν από τη χώρα.

'Ηδη ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, βρίσκεται στο Αφανιστάν για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης. Κι ενώ οι Ταλιμπάν επιχειρούν να δείξουν ένα νέο πιο μετριοπαθές πρόσωπο, οι Αφγανοί πολίτες που φοβούνται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά τους, τρέχουν προς το αεροδρόμιο, τον μοναδικό δρόμο διαφυγής τους.

Με την επικράτηση των Ταλιμπάν, η πρωτεύουσα έπεσε, το ισλαμιστικό κίνημα νίκησε, ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι δραπέτευσε. Ο λαός που έμεινε πίσω, είναι απροστάτευτος και χωρίς να έχει καμία πιθανότητα διαφυγής. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ακόμα, επικρατεί ένα χάος.

Στρατιώτες με συρματοπλέγματα έχουν περιφράξει τον χώρο γύρω από αυτό για να αποτρέψουν την είσοδο στις χιλιάδες οικογένειες που παρακαλούν να τους επιβιβάσουν σε ένα από τα επόμενα στρατιωτικά αεροπλάνα.

Γονείς που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, τα πετούν πάνω από τα σύρματα παρακαλώντας τους αμερικανούς, καναδούς, βρετανούς και γερμανούς στρατιώτες να τα πάρουν μαζί τους. Γνωρίζουν πως μόνο έτσι θα γλιτώσουν από το νέο καθεστώς.

Γονείς που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, τα πετούν πάνω από τα σύρματα παρακαλώντας τους αμερικανούς, καναδούς, βρετανούς και γερμανούς στρατιώτες να τα πάρουν μαζί τους. Γνωρίζουν πως μόνο έτσι θα γλιτώσουν από το νέο καθεστώς.

 

«Αφού δεν παίρνετε εμάς, πάρτε τα παιδιά μας. Σώστε τα!», φωνάζουν και τα πετούν προς το μέρος τους.

 

Η νέα γενιά Αφγανών, αγόρια και κορίτσια, που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε ένα πιο ελεύθερο καθεστώς, ψάχνουν απεγνωσμένα, τρόπο διαφυγής.

Μία νεαρή κοπέλα αφού κατάφερε να φτάσει στο συρματόπλεγμα, κρατιέται από αυτό και με όση δύναμη έχει η φωνή της, παρακαλάει τους ξένους στρατιώτες να την επιβιβάσουν στο αεροπλάνο.

Δείτε το βίντεο της Daily Mail:

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/ean-den-mporite-na-parete-emas-parte-ta-pedia-mas

Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο, όπως περιγράφει απεσταλμένος του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση και ελπίζοντας ότι οι στρατιώτες θα σου επιτρέψουν να περάσεις.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν ψάχνουν να βρουν εκείνους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τους ξένους τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν διαφύγει στα βουνά, φοβούμενοι μην πέσουν στα χέρια των μελών του ισλαμιστικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .