Τρίτη, Αυγούστου 10

ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΟΛΟΓΙΑ...

Φελνίκος


Δεν έχω την απαίτηση ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τον Μίλος Ματσόουρεκ και τη "Ζωολογία" του.
Εξάλλου, γράφτηκε το 1962 και η πρώτη έκδοση στα ελληνικά έγινε το 1984, όταν αυτός ήταν δεκάξι χρόνων.
Θα του συνιστούσα πάντως -εάν φυσικά μου το επιτρέπει- να διαβάσει το βιβλίο. Είναι σύντομο, μόλις 54 σελίδες, σε μικρό σχήμα και περιέχει 10 ευχάριστες και διδακτικές ιστορίες ζώων.
Δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσει πολύ από τον πολύτιμο χρόνο του αφού σε λιγότερο από μισή ώρα θα το έχει τελειώσει.
Αξίζει όμως τον κόπο, μόνο και μόνο για να δει τι συμβαίνει όταν διάφορα ζώα αποκτούν ανθρώπινη υπόσταση και συμπεριφορά.
Για να του κεντρίσω περισσότερο το ενδιαφέρον, παραθέτω την ιστορία της στρουθοκαμήλου.

Η στρουθοκάμηλος έχει πολύ μακριά κανιά κι όταν βρεθεί σε κίνδυνο το βάζει στα πόδια και γίνεται καπνός. Τρέχει πολύ γρήγορα, αλλά καμιά φορά η συφορά έχει μακρύτερα πόδια κι απ' τη στρουθοκάμηλο. Υπάρχουν ποικίλα είδη συφοράς.
Άλλα έχουν κοντά, ατροφικά πόδια, κι άλλα έχουν ψηλά και λιγνά, κι απ' αυτά τα τελευταία, ακόμη κι η στρουθοκάμηλος δεν μπορεί να ξεφύγει.

Όταν η στρουθοκάμηλος διαπιστώσει πως δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συφορά της, ρίχνει μια γρήγορη ματιά γύρω της, βάζει στο μάτι κάποιον αμμόλοφο, ορμάει πάνω του και χώνει μέσα το κεφάλι της. Έλα όμως που υπάρχει άφθονη άμμος στον κόσμο, άμμος σαν την άμμο, που λένε, κι αυτό καμιά φορά, έχει δυσάρεστες συνέπειες, αφού η στρουθοκάμηλος δεν μπορεί πάντα να θυμάται σε ποιόν απ' όλους τους αμμόλοφους έκρυψε το κεφάλι της. Μπορείτε μ' ευκολία ν' αναγνωρίσετε μια τέτοια στρουθοκάμηλο καθώς περιπλανιέται ακέφαλη, άυπνη και θεονήστικη, σκαλίζοντας κάθε σωρό άμμου, εις μάτην, όμως, μιάς και δεν μπορεί πια να χρησιμοποιήσει το νιονιό της.

Στο μεταξύ, το κεφάλι της χαμογελάει με ικανοποίηση, χαμογελάει καθώς σκέφτεται: ωραία, ωραία, κατάφερα εν τέλει να γλιτώσω απ' τη συφορά μου, μιά χαρά τα κατάφερα, τι έξυπνο κεφάλι που είμαι, αληθινά σοφό κεφάλι! Δεν ξέρει τίποτε γι' αυτά που συμβαίνουν έξω, κάτω από τον έναστρο ουρανό, ούτε καν υποψιάζεται πως η στρουθοκάμηλος πλανιέται σε όλη την ύπαιθρο, η άτυχη στρουθοκάμηλος που δεν κατάφερε ν' αποφύγει τη συφορά...

Ενδεχομένως, εσείς, ω αναγνώστες μου, να βρίσκετε και αντιστοιχήσεις.
Όχι απαραίτητα ή αποκλειστικά με τον κύριο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Μπορεί και με τον Τσίπρα, που φιλοδοξεί να τον διαδεχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο ή και άλλους πολιτικούς που διακρίνονται στον στρουθοκαμηλισμό.
Ακόμη και οι κάτοικοι τούτου του κράτους-καραγκιόζ μπερντέ, που από συστάσεώς του το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη -όπως και τώρα με τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, την Εύβοια, τη Ρόδο, την Ολυμπία, τη Μεσσηνία, σε ολόκληρη τη χώρα. Πιο πριν στο Μάτι. Παλιότερα στην Ηλεία και την Πάρνηθα- είναι πολύ πιθανό να σας έρχονται στο μυαλό διαβάζοντας για την άτυχη στρουθοκάμηλό μας.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε ελευθέρως να κάνετε όποιον συνειρμό θέλετε και φυσικά να σχολιάσετε τη μικρή μας, παραβολική, ιστορία...

 http://www.matrix24.gr/2021/08/tha-itan-kalo-o-mitsotakis-na-diavasi-tin-zoologia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .