Κυριακή, Αυγούστου 15

Εξευτελισμός των ΗΠΑ: ''Δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη'' - Κατέλαβαν την Αφγανική τηλεόραση οι Ταλιμπάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Αφγανιστάν, καθώς η προέλαση των Ταλιμπάν έχει φτάσει πλέον μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ.
  
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το κτίριο της αφγανικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Al Arabiya» κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι. 

Tο αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει επιπλέον 1.000 στρατιώτες στην Καμπούλ για να βοηθήσουν στην εκκένωση. Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων που αναμένεται να βρίσκονται στη χώρα ανέρχεται σε 6.000 στρατιώτες σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters,

επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.
 
Tαυτόχρονα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, η χώρα θα ήταν σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν! 
 
Πρόκειται για δηλώσεις που προκαλούν μόνο ντροπή φυσικά για τις ΗΠΑ. 

Μάλιστα Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν υπολόγισαν σωστά τις όλες εξελίξεις!
  

Eγκατέλειψε την χώρα ο Γάνι

 

Κύμα σφοδρής κριτικής έχει δεχθεί από συμπατριώτες του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασραφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε την Κυριακή τη χώρα παραδίνοντας την ουσιαστικά στους Ταλιμπάν.

Σε δήλωση τουπου αναρτήθηκε στο facebook, τονίζει ότι έφυγε από τη χώρα για να μη γίνει αιματοχυσία ενώ αν έμενε χιλιάδες πολίτες θα είχαν σκοτωθεί και η πόλη της Καμπούλ θα είχε καταστραφεί. «Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και είναι τώρα υπεύθυνοι για την τιμή και την προστασία των Αφγανών», σημειώνει στο  μήνυμα του.

 

Ολόκληρη η δηλωση του Ασραφ Γάνι:

«Στο όνομα του Αλλάχ, ο πιο ελεήμων, ο πιο ελεήμων
 

Αγαπητοί συμπατριώτες!   


Σήμερα, βρέθηκα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Έπρεπε να σταθώ απέναντι στους ένοπλους Ταλιμπάν που ήθελαν να μπουν στο παλάτι ή να φύγω από την αγαπημένη χώρα στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου για την προστασία της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν όμως γινόταν αυτό, θα υπήρχαν αμέτρητοι συμπατριώτες μου μάρτρες και η Καμπούλ θα καταστρεφόταν. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να με απομακρύνουν, είναι εδώ για να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ και στους κατοίκους της.

Για να αποφύγω την αιματοχυσία, σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερο να φύγω.
Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική δοκιμασία. είτε θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε θα δώσουν προτεραιότητα αλλού.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώσουν όλο τον κόσμο και τις γυναίκες ότι θα διατηρήσουν την νομιμότητα και την ειρήνη. Να παρουσιάσουν ένα συγκκεριμένο σχέδιο και να το μοιράσουν με τους ποολίτες.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος μου. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά για το μέλλον του τόπου.

Ζήτω το Αφγανιστάν
»   

 

 Δηλώσεις ο Ερντογάν  

 

Η Τουρκία θέλει να εργαστεί από κοινού με το Πακιστάν για μια σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν προκειμένου να ανακόψει μια συρροή προσφύγων από την εμπόλεμη αυτή χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα Αφγανών που διέρχονται μέσω του Ιράν. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, αρχή γενομένης από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Προς τούτο, πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Πακιστάν», χώρα γειτονική του Αφγανιστάν και παίκτη-κλειδί στη χώρα, συνέχισε ο Ερντογάν. «Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να το επιτύχουμε», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, που δεν έδωσε διευκρινίσεις, μιλούσε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Πακιστανού ομολόγου του Αρίφ Αλβί στη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης ενός πολεμικού σκάφους που κατασκεύασε η Τουρκία για το Πακιστάν.

Ο Ερντογάν, που δεν έδωσε διευκρινίσεις, μιλούσε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Πακιστανού ομολόγου του Αρίφ Αλβί στη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης ενός πολεμικού σκάφους που κατασκεύασε η Τουρκία για το Πακιστάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7029908_exeytelismos-ton-ipa-den-perimename-ayti-tin-exelixi-katelaban-tin-afganiki?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push&utm_campaign=kapoio-campaign

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .