Κυριακή, Αυγούστου 29

Η Βίβλος ενός χρήστη του διαδικτύου: Αποφύγετε να πέσετε στα νύχια των κυβερνοεγκληματιών με αυτές τις πέντε εντολές

Η Βίβλος ενός χρήστη του διαδικτύου: Αποφύγετε να πέσετε στα νύχια των κυβερνοεγκληματιών με αυτές τις πέντε εντολές

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου για να σηματοδοτήσει την εφεύρεση του Διαδικτύου- ο όρος internaut (Ιντερναύτης) αποδίδεται σε κάθε συχνό χρήστη του Διαδικτύου. Αν κάτι έχει γίνει σαφές την τελευταία δεκαετία, είναι ότι υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε για να αναζητήσουν πληροφορίες, είτε για να

συνδεθούν με τους φίλους ή την οικογένειά τους, είτε για να εργαστούν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Statista, υπάρχουν 4,66 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γνωρίζουν όμως όλοι οι χρήστες του διαδικτύου τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι; Η Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχει τις πέντε εντολές που πρέπει να ακολουθεί κάθε χρήστης για να κρατήσει τη διαδικτυακή του ζωή ασφαλή από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου:

  1. Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο: Οι χρήστες του Διαδικτύου είναι υπερβολικά ευκολόπιστοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο. Οι επιθέσεις phishing, όπου οι εγκληματίες υποδύονται γνωστές εταιρείες για να προσπαθήσουν να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, είναι όλο και πιο συχνές, ειδικά τώρα που οι συσκευές αποθηκεύουν μεγάλο όγκο πληροφοριών των χρηστών τους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις διευθύνσεις URL που αποστέλλονται μέσω SMS ή email, καθώς μπορεί να είναι γεμάτες κινδύνους.  Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα, πηγαίνετε πάντα στον επίσημο ιστότοπο του αποστολέα αντί να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο του μηνύματος.
  2. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για τα πάντα: Είναι αλήθεια ότι το να πρέπει να σκέφτεστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι μπελάς. Είναι δύσκολο να τους θυμάστε και θα ήταν πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλα. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου από το να συναντήσει έναν τέτοιο χρήστη. Κάθε internaut που βασίζεται στην προσέγγιση "ένας κωδικός πρόσβασης για όλους" θα μπορούσε να δει όλους τους λογαριασμούς του να παραβιάζονται σε χρόνο ρεκόρ. Μόλις ένας εισβολέας καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τον συνδυασμό της πλατφόρμας ενός θύματος, θα προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς του με το ίδιο κλειδί. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, είναι απαραίτητο να δημιουργείτε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε εφαρμογή ή υπηρεσία με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες που συνδυάζει γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα.
  3. Αποφύγετε τη λήψη συνημμένων αρχείων από αγνώστους: Ένα συνημμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστο αποστολέα μπορεί να αποτελέσει πύλη για κάθε είδους κυβερνοεπιθέσεις, όπως κακόβουλο λογισμικό ή επιθέσεις phishing, ικανές να μολύνουν ολόκληρη τη συσκευή και να κλέψουν όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν. Εάν, επιπλέον, η συσκευή χρησιμοποιείται για τηλεργασία ή είναι συνδεδεμένη σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερη και πιο εκτεταμένη ζημιά.
  4. Ποτέ μην έχετε πρόσβαση σε μη προστατευμένο δημόσιο Wi-Fi: Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οποιοσδήποτε, ακόμη και ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου, μπορεί να συνδεθεί σε μη ασφαλές δημόσιο Wi-Fi. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι με το να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, οι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα όσα είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας.  Πάντα θα υπάρχει κίνδυνος όταν συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το σκεφτείτε δύο φορές πριν το κάνετε.
  5. Περιήγηση σε μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους: Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος στον οποίο έχετε πρόσβαση διαθέτει πιστοποιητικό SSL. Αυτή η τεχνολογία διασφαλίζει ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι κρυπτογραφημένη και προστατεύει κάθε ευαίσθητη πληροφορία που αποστέλλεται μεταξύ δύο συστημάτων, εμποδίζοντας τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να βλέπουν και να τροποποιούν τα δεδομένα που μεταφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσωπικά. Είναι εύκολο να το εντοπίσετε κοιτάζοντας την αρχή της γραμμής διευθύνσεων ή της διεύθυνσης URL, η οποία θα πρέπει να εμφανίζει ένα "s" μετά τα γράμματα http. Επομένως, κάντε κλικ μόνο όταν ξέρετε ότι ο ιστότοπος είναι γνήσιος και βλέπετε: https://

"Η ασφάλεια ως προτεραιότητα κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ιδίως καθώς ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο αυξάνεται δραματικά και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι χρήστες αποθηκεύουν πολλές πληροφορίες και δεδομένα στις συσκευές τους, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν ψεύτικο ιστότοπο ή κάνουν κλικ σε έναν δόλιο σύνδεσμο", Αναφέρει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Κούκου, Cyber Security Specialist at Check Point Software Technologies "Η εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια και η γνώση των βασικών τρόπων προφύλαξης για να μην πέσει κανείς θύμα ενός χάκερ είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορεί να λάβει ένας χρήστης του διαδικτύου για να διατηρήσει τα δεδομένα του ασφαλή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .