Πέμπτη, Αυγούστου 26

Πώς η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Το σιγύρισμα του σπιτιού δεν είναι για κανέναν διασκεδαστικό. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η καθαριότητα και η οργάνωση των πραγμάτων σας δεν είναι μόνο θέμα λειτουργικότητας αλλά και υγείας. Πώς η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας | vita.gr

Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να αποφασίσουμε να εντάξουμε την καθαριότητα και την οργάνωση των πραγμάτων μας στη ζωή μας, μια και καλή: όχι άλλα συρτάρια στην κουζίνα με δοχεία χωρίς καπάκια, όχι άλλα παπούτσια κάτω από το κρεβάτι, τέρμα η χαρτούρα στην τραπεζαρία και το στοίβαγμα ρούχων που δεν φοράμε στις ντουλάπες!

Το συγύρισμα του σπιτιού μας δεν είναι μόνο θέμα λειτουργικότητας αλλά και υγείας, καθώς έρευνες

δείχνουν πως η ακαταστασία μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχική και σωματική μας κατάσταση.


Δείτε πώς η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας:

#1 Πάρα πολλά πράγματα

Εάν η τραπεζαρία σας είναι γεμάτη με σωρούς από ανοργάνωτα χαρτιά, ίσως πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό άμεσα. Ενώ λίγο χάος μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα (τουλάχιστον μία μελέτη δείχνει ότι ένα ακατάστατο δωμάτιο πυροδοτεί τη δημιουργικότητα) έχει πολλά περισσότερα μειονεκτήματα. Μπορεί  να βλάψει ακόμη και τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

#2 Το χάος ισούται με άγχος

Όταν όλα είναι στη θέση τους, γνωρίζετε ακριβώς πού βάζετε τα γυαλιά και τα κλειδιά σας, ώστε να μπορείτε να τα βρείτε αμέσως και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Αυτό σας εξοικονομεί χρόνο και πολλές ταλαιπωρίες. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έβλεπαν τα σπίτια τους ακατάστατα είχαν υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – όλη την ημέρα, ενώ εκείνες που περιέγραψαν την κατοικία τους ως ένα καλά οργανωμένο, ξεκούραστο χώρο είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

#3 Δεν γίνεται πιο εύκολο

Εάν είστε λίγο «χαμένοι» επειδή ο χώρος σας είναι ακατάστατος, μην περιμένετε να τακτοποιηθεί από μόνος του. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι 50άρηδες που έχουν σωρούς με ρούχα και αξεσουάρ τα οποία δεν φορούν, στις ντουλάπες τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους να αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων για το τι θα ξεφορτωθούν.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι αυτοί οι σωροί μπορούν να σας κάνουν λιγότερο ικανοποιημένους με τη ζωή σας.

#4 Το μυαλό σας περιπλανιέται

Είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε σημαντικές εργασίες όταν πολλά πράγματα «ανταγωνίζονται» για την προσοχή σας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν είμαστε διαρκώς σε έναν ακατάστατο χώρο αυτό δυσκολεύει τον εγκέφαλό μας να εστιάσει. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Εάν έχετε ΔΕΠΥ, μία καθαρίστρια και στη συνέχεια ένα επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε κάποια τάξη στο χώρο σας.

#5 Πιάστε τα ξεσκονόπανα

Υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι συχνά αποκαλούν τα μπιχλιμπίδια «συλλέκτες σκόνης». Τα πολλά πράγματα καθιστούν πιο δύσκολο να διατηρήσετε τον χώρο σας καθαρό. Εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης ή στις τρίχες, η απομάκρυνση των μπιχλιμπιδιών θα διευκολύνει το ξεσκόνισμα και την σκούπα και θα μετριάσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως φτέρνισμα, συριγμός και φαγούρα στα μάτια.

#6 Αμηχανία και Απομόνωση

Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι είναι φιλόξενο, τόσο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί όσο και για τους επισκέπτες. Ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλεί την αντίθετη αίσθηση. Αλλά η απομόνωση μπορεί να βλάψει τις κοινωνικές σας σχέσεις και να σας κάνει να νιώσετε λυπημένοι και μόνοι. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που μια «διαταραχή αποθησαύρισης» (συλλογή και αποθήκευση αντικειμένων) τείνει να επικαλύπτεται με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

#7 Ολίσθηση και πτώσεις

Η ζωή με πολλή ακαταστασία σας θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού. Όταν το πάτωμά σας είναι καλυμμένο με κούτες, σακούλες με ρούχα, διάσπαρτα παπούτσια ή και πολλά έπιπλα, είναι πολύ πιο εύκολο να παραπατήσετε και να πέσετε.

Τα γεμάτα με βιβλία και μπιχλιμπίδια ράφια μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν κίνδυνο εάν πέσει ή αναποδογυρίσει ένα υπερφορτωμένο έπιπλο.

#8 Τακτοποίηση και δωρεά

Ένα πιο οργανωμένο περιβάλλον μπορεί να σας κάνει να φροντίζετε περισσότερο τους άλλους. Σε μια μελέτη, εθελοντές που συμπλήρωσαν έρευνες σε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο ήταν πιο πιθανό να πουν ότι ήθελαν να κάνουν δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, σε σύγκριση με εκείνους που ρωτήθηκαν σε ένα ακατάστατο δωμάτιο.

#9 Θέματα μνήμης

Μερικοί άνθρωποι που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν φτωχότερη «λειτουργική μνήμη», σύμφωνα με την έρευνα. Ο εγκέφαλός σας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μόνο μερικές λεπτομέρειες σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν συμβαίνουν πολλά ταυτόχρονα, θα υπερφορτωθεί.

#10 Πρώτα η ασφάλεια

Εάν έχετε σωρούς με χαρτιά και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα, το σπίτι σας μπορεί να προκαλεί κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Όμως, ενώ μια φωτιά ξεκινά με ευκολία (το λάδι μαγειρέματος ανάβει στις φλόγες ή η άκρη της πετσέτας εάν ακουμπήσει στο μάτι), η ακαταστασία δυσκολεύει την παροχή βοήθειας. Όχι μόνο θα έχετε περισσότερα προβλήματα να βγείτε εγκαίρως εάν οι δρόμοι και οι έξοδοί σας είναι μπλοκαρισμένοι, αλλά οι πυροσβέστες θα δυσκολευτούν επίσης να σβήσουν τη φωτιά.

#11 Συνδέεται με την αύξηση βάρους

Οι άνθρωποι που γεμίζουν τα σπίτια τους με τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να έχουν διαταραχή αποθησαύρισης, φαίνεται επίσης ότι είναι πιο πιθανό να τρώνε υπερβολικά και να γίνουν παχύσαρκοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο χειροτέρευε η συσσώρευση, τόσο αυξάνονταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τα συμπτώματα υπερφαγίας (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα).

#12 Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Τα άτομα που έχουν διαταραχή αποθησαύρισης φαίνεται επίσης πιο πιθανό να έχουν αϋπνία. Η σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά ο ύπνος είναι σημαντικός για την καθαρή σκέψη και τη λήψη αποφάσεων. Εάν έχετε έλλειψη ύπνου, είναι πιθανότερο να πάρετε αμφισβητήσιμες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν τη λήψη περισσότερων πραγμάτων που πραγματικά δεν χρειάζεστε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .