Σάββατο, Αυγούστου 14

Γιατί εξαφανίστηκαν από τα ράφια πασίγνωστα αντιηλιακά όπως Coppertone και Banana Boat


Τι δείχνουν οι έρευνες των επιστημόνων και ποιά η απάντηση των εταιρειών - Νέα προβλήματα για την J&J η οποία έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για καρκινογόνες ουσίες - Η αναλυτική λίστα των προϊόντωνΤην απόσυρση ορισμένων αντηλιακών ζήτησαν επιστήμονες από τις αρχές των ΗΠΑ λόγω πιθανής παρουσίας καρκινογόνων.

Την απόσυρση ορισμένων αντηλιακών ζήτησαν επιστήμονες από τις αρχές των ΗΠΑ λόγω πιθανής παρουσίας καρκινογόνων.

Οι μάρκες που βρίσκονται στη λίστα είναι Coppertone, Banana Boat και Neutrogena.

Οι ερευνητές έκαναν έκκληση στην FDA να αποσύρει οποιαδήποτε αντηλιακά περιέχουν το συστατικό οκτοκρυλένιο. Τα προϊόντα που παρήχθησαν με οκτοκρυλένιο ενδέχεται να περιέχουν βενζοφαινόνη. Η ουσία είναι πιθανώς καρκινογόνα, αφού επηρεάζει συγκεκριμένες ορμόνες και τα όργανα αναπαραγωγής, σύμφωνα με γκρουπ επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Craig Downs, στελέχους της nonprofit Haereticus Environmental Laboratory. 

Η έρευνα της FDA

«Περίπου 2.400 αντηλιακά παράγονται με οκτοκρυλένιο και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλή για χρήση. Η FDA δεν έχει δεδομένα και δεν θα έπρεπε να επιτρέψει την κυκλοφορία των προϊόντων χωρίς αυτά», υποστήριξε ο Downs.

Τα αντηλιακά βρέθηκαν -κυριολεκτικά- υπό το μικροσκόπιο τόσο των επιστημόνων όσο και των αρχών το 2019, όταν η FDA ζήτησε από τις εταιρείες την παροχή δεδομένων ασφαλείας των χημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Τον περασμένο Μάιο, ένα άλλο ανεξάρτητο γκρουπ ανακάλυψε την ύπαρξη ενός άλλου καρκινογόνου, του βενζόλιου, σε αρκετά προϊόντα, οδηγώντας τα σε ανάκληση από την αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον David Andrews, στέλεχος της Εnvironmental Working Group, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η FDA έχει λάβει αυτά τα στοιχεία από τις εταιρείες εδώ και δύο χρόνια. Η εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού οργανισμού, Courtney Rhodes, ανέφερε πως «η FDA λαμβάνει υπόψη της οποιαδήποτε απειλή προς τη δημόσια υγεία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά των αντηλιακών».

Παρόμοιες έρευνες

Οι Downs και Joe DiNardo, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Σορβόννης διερεύνησαν 16 αντηλιακά με βάση τον οκτοκρυλένιο στις αγορές της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Τα προϊόντα συμπεριλαμβάνουν το Coppertone Water babies σπρέι της Beiersdorf, το Banana Boat SPF 50 της Edgewell Personal Care Co και το Neutrogena Beach Defense σπρέι της Johnson & Johnson. Όλα βρέθηκαν θετικά στην παρουσία οκτοκρυλένιου.

Οι δύο συνεργάτες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό “Chemical Research in Toxicology” τον Μάρτιο. Παρόμοια αποτελέσματα δημοσίευσαν και Βέλγοι ερευνητές.

Από την πλευρά της η Βeiersdorf ανέφερε πως «ερευνά όλα της τα προϊόντα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους». Οι J&J και Edgewell δεν σχολίασαν τις έρευνες.

Το λόμπι γκρουπ Personal Care Products Council το οποίο εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των εν λόγω εταιρειών, ανέφερε πως η ΕΕ έχει εγκρίνει τα αντηλιακά με οκτοκρυλένιο ενώ υπογράμμισε πως η έρευνα «προωθεί την παραπληροφόρηση».

Ελλειψη δεδομένων

Βάσει των τεστ σε ζώα ο ΠΟΥ αναφέρει πως η βενζοφαινόνη αποτελεί πιθανό καρκινογόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να το αποδεικνύουν. 

Οι έρευνες υποδεικνύουν πως η βενζοφαινόνη στα αντηλιακά μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή οιστρογόνου η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των γυναικών. Παρομοίως, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εφηβεία και αλλαγή της λειτουργίας των οργάνων αναπαραγωγής.

Η έρευνα του Downs υποδεικνύει πως η βενζοφαινόνη παράγεται μετά από αποδόμηση του οκτοκρυλένιου. Η συγκέντρωση της ουσίας αυξάνεται μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Downs μελετά τα αντηλιακά εδώ και χρόνια. Προηγούμενες έρευνές του οδήγησαν στην απαγόρευση των αντηλιακών με οξυβενζόνη στη Χαβάη και τις Παρθένες Νήσους. 

Ανάκληση προϊόντων

Η επιτροπή περιβάλλοντος του Μάουι της Χαβάης μελετά νέους, αυστηρότερους κανονισμούς για τα αντηλιακά. Σύμφωνα με δήλωση του Peter Landon του Hawaii Department of Land and Natural Resources στην επιτροπή, τα μόνα αντηλιακά που θα έπρεπε να επιτρέπονται είναι αυτά που χρησιμοποιούν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου και τα οποία έχουν λάβει την έγκριση της FDA. O περιορισμός αυτός θα αποτρέψει την χρήση άλλων, παρεμφερών αλλά βλαβερών χημικών από τη βιομηχανία αντηλιακών.

Αρκετά προϊόντα που είχαν αποδειχθεί ως βλαβερά για την υγεία από την ανεξάρτητη Valisure τον Μάιο ανακλήθηκαν από την αγορά αφού περιείχαν βενζόλιο.

Συγκεκριμένα, η J&J ανακάλεσε πέντε προϊόντα Neutrogena και Aveeno. 

Αμέσως μετά την ανάκληση ξεκίνησαν και οι μαζικές μηνύσεις προς την φαρμακευτική οι οποίες προστίθενται σε αυτές για το ταλκ της J&J το οποίο κατηγορήθηκε πως περιέχει αμίαντο.

Η πίεση προς τη συγκεκριμένη βιομηχανία μπορεί να συνεχιστεί και το 2022, όταν η US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine θα δημοσιεύσει μια δική της, ενδελεχή έρευνα.

https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/giati-exafanistikan-apo-ta-rafia-pasignosta-antiiliaka-opos-coppertone-ke-banana-boat/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .