Τρίτη, Αυγούστου 10

Η κυβέρνηση καταλύει το Κράτος Δικαίου – Η Novartis και ο Αγγελής

 

 Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Η σημερινή κυβέρνηση για να καταλάβει την εξουσία, στηρίχθηκε σε κόλπα παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Κόλπα που συχνά υπονόμευαν την λειτουργία της Δικαιοσύνης, την οποία επιχειρούν να εγκλωβίσουν στις επιθυμίες τους (υπόθεση Novartis), ώστε να προστατεύει την εξουσία τους, έστω και παρανομώντας. Το ίδιο κάνουν και με την αστυνομία. Τα μόνα τμήματά της που λειτουργούν είναι εκείνα κατά των διαδηλώσεων!

Ιδού λοιπόν τι λέει για όλα τα υπόλοιπα ο πολύς κ. Χρυσοχοΐδης: «Στα είκοσι τελευταία χρόνια, το οργανωμένο έγκλημα, οργανώθηκε και επεκτάθηκε, ιδιαίτερα μετά το 2010, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο φως της ημέρας, που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τη λειτουργία των θεσμών, στη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, τα Μέσα και τη Διοίκηση».

Συνεχίζουμε. Σε ποια χώρα, για παράδειγμα, πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής, θα απειλούσαν μάρτυρες και εισαγγελείς για ένα σκάνδαλο με αποδείξεις διεθνών διαστάσεων και ομολογία της ίδιας της εταιρείας για την ενοχή της, όπως της Novartis κι αυτό θα γινόταν ανεκτό από την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ;

Συνέβη εδώ στην Ελλάδα και όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχουμε τη δίωξη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος. Μια κατηγορία που συνδέεται με το πολύκροτο ταξίδι που είχε κάνει στη Βιέννη, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Novartis, ενώ ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τον Δεκέμβριο του 2018.

Δίωξη αντιεισαγγελέα

Τότε λοιπόν και με βάση το υλικό που έχει κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, είχε αρνηθεί(!) να παραλάβει από τους εκπροσώπους του FBI “στικάκι”, το οποίο περιείχε τα στοιχεία λογαριασμού που διατηρούσε στο εξωτερικό, συγγενικό πρόσωπο στελέχους της ΝΔ, το όνομα του οποίου ήταν στη λίστα των υπόπτων για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ο Αγγελής λοιπόν προσφέρθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να στηριχθούν οι κατηγορίες κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου και το αφήγημα της σκευωρίας. Παράλληλα, το Μαξίμου και ο εκτελεστής των εντολών του υπουργός Δικαιοσύνης, κατάφεραν να ξεφορτωθούν από την θέση της, την ενοχλητική, έως αδέσμευτη, εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Και όταν μετά άλλες οι χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία) που υπέστησαν βλάβη από τις πρακτικές της Novartis άρχισαν να επιβάλουν πρόστιμα στην εταιρεία, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Πως να επιβάλει πρόστιμα, όταν –όπως ισχυρίζεται μέχρι σήμερα– δεν πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά για πολιτική σκευωρία; Και όταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ομάδα πολιτών με εξώδικό τους στον υπουργό Οικονομικών, κάλεσαν την κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία για τη ζημιά που προκλήθηκε, ο υπουργός κατάπιε το εξώδικο και συνεχίζει να κάνει την πάπια.

Υπόθεση Novartis και πολιτική ηθική 

Από τη μια έχουμε τη σήψη του παλαιού πολιτικού κατεστημένου, το οποίο δεν έχει καμιά πολιτική ηθική. Προστατεύει άκριτα στελέχη, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν βρεθεί εκτός πολιτικής, καθώς εκτός από τις υπό έρευνα ποινικές ευθύνες, υπάρχουν και οι καραμπινάτες πολιτικές ευθύνες και αφορούν τουλάχιστον δύο τέως υπουργούς Υγείας (Λοβέρδο και Γεωργιάδη) που δεν πήραν χαμπάρι για το πάρτι διαφθοράς που είχε στηθεί μέσα στο υπουργείο τους.

Και τα δύο αυτά πρόσωπα, όχι μόνο προστατεύθηκαν αλλά αναβαθμίστηκαν, ο μεν πρώτος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος πλέον για την αρχηγία του κόμματος και ο δεύτερος έγινε υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ! Οργισμένος ο τέως υπουργός Στέφανος Μάνος δεν άντεξε και δήλωσε. «Καταδικάστηκε η Novartis από τους Αμερικανούς με 310 εκατ. δολάρια κατά την περίοδο 2012-2015 επειδή λάδωνε Έλληνες αξιωματούχους και δεν βρέθηκε ένας βουλευτής να ζητήσει επιβολή ίσου η μεγαλύτερου προστίμου από την Ελληνική κυβέρνηση. Στη φλυαρία πρώτοι, στο δια ταύτα μηδέν»!

Όλα αυτά συμβαίνουν μόνο ή κυρίως εδώ στην Ελλάδα, επειδή τα κυρίαρχα ΜΜΕ είναι απόλυτα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και τους χορηγούς της. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης μαθαίνει ελάχιστα και την εκπαιδεύουν να αδιαφορεί για την πολιτική. Δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο Μπόρις Τζόνσον με την ισχυρή πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο να “θάψει” την είδηση που αφορά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε παράνομη την ανάθεση συμβολαίου από την κυβέρνηση σε εταιρεία φίλων του κορυφαίου συμβούλου του Ντομινίκ Κάμινγκς;

Άλλες περιπτώσεις

Όχι δεν θα μπορούσε, διότι τα βρετανικά ΜΜΕ παρά τις πολιτικές τοποθετήσεις τους, έχουν παράδοση στην ανεξαρτησία και τον σεβασμό των αναγνωστών τους. Όπως δεν μπόρεσε να κρύψει από τη δημοσιότητα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάρα Μάριν, την είδηση της προκαταρτικής αστυνομικής έρευνας για την νομιμότητα των δαπανών που αφορούν στα πρωινά γεύματα της οικογένειάς της!

Όπως κανείς στην Ισπανία δεν τόλμησε να ισχυριστεί πως οι κατηγορίες κατά του τέως Βασιλιά Χουάν Κάρλος για οικονομική διαφθορά, ήταν σκευωρία. Και το αποτέλεσμα ήταν ο σύζυγος της Σοφίας, θαυμάστριας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να μην συλληφθεί, να δραπετεύσει στο Ντουμπάι.

Όταν ήμουν στον στρατό πριν πολλά χρόνια και έλεγα τα αυτονόητα, συνάδελφοι φαντάροι είχαν και υποθέτω πως έχουν ακόμα το ίδιο μότο: «Τι ψάχνεις να βρεις ρε φίλε. Στην Ελλάδα ζούμε». Πολύ φοβάμαι πως ο σχεδιασμός των κυρίαρχων ελίτ δεν προβλέπει αναβάθμιση της Παιδείας, της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής. Δεν υπάρχει κανένα όραμα προόδου. Η απληστία υπονομεύει το παρόν και το μέλλον μιας, όλο και περισσότερο ανίσχυρης οικονομικά και πολιτικά χώρας, υποχρεωμένης να πληρώνει τους διεθνείς νταβατζήδες για προστασία.

από slpress

 /teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .