Δευτέρα, Αυγούστου 9

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη - Περιμένουμε κάποιος να φύγει»: Πώς η φωτιά «έκαψε» το αφήγημα του επιτελικού κράτουs

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη - Περιμένουμε κάποιος να φύγει»: Πώς η φωτιά «έκαψε» το αφήγημα του επιτελικού κράτους

Η οργή των πολιτών, ειδικά στην Εύβοια, είναι έκδηλη και δεν είναι απότοκος καμιάς αντιπολιτευτικής γραμμής, ούτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Είναι εύλογη οργή κατοίκων που είδαν να καταστρέφονται περιουσίες μιας ζωής, αλλά ιδιαίτερα το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Και είναι οργή γιατί καταλογίζονται ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για το γεγονός ότι επί 7 ημέρες η Ελλάδα συνεχίζει να καίγεται.

Παρά το ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται προσπάθειες να δικαιολογηθούν οι κινήσεις των προηγούμενων ημερών στο πεδίο της μάχης, είναι φανερό ότι υπήρξαν επιχειρησιακές ανεπάρκειες και λανθασμένες αποφάσεις κι εκτιμήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, ίσως τη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιά στα ελληνικά χρονικά.

Και όλο αυτό την ώρα που η κυβέρνηση ήδη είχε δεχθεί πολλά χτυπήματα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, και πλέον ακόμα και οι γνωστές δημοσκοπήσεις θα είναι δύσκολο να αποκρύψουν την οργή των πολιτών. 

Ο Κ.Μητσοτάκης βλέπει το «τσουνάμι» οργής που έρχεται και ετοιμάζει «επικοινωνιακή αντεπίθεση». Καθώς εδώ και αρκετούς μήνες πουλούσε το αφήγημα της ανάπτυξης (!) εν μέσω πανδημίας. 

Κάηκε το αφήγημα

Οι πυρκαγιές ήρθαν να «κάψουν» τους όποιους σχεδιασμούς και να αλλάξουν εντελώς την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα.

«Όλα έχουν έρθει τούμπα. Ο,τι γνωρίζαμε μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν ισχύει. Εχει καεί όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες», τονίζει παράγοντας που είναι κοντά στο Μαξίμου.

Ωστόσο, το πολιτικό πρόβλημα που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός είναι ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκαψαν» και το κυβερνητικό αφήγημα του επιτελικού κράτους.

Ουσιαστικά δημιούργησαν μια «μαύρη τρύπα» στην ατζέντα με την οποία εξελέγη η Νέα Δημοκρατία πριν από δύο χρόνια.

Μια ατζέντα που έλεγε ότι τα προβλήματα της χώρας τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση με επαγγελματικό τρόπο, τα «μανατζάρει» όπως μια μεγάλη επιχείρηση, και τα αναλαμβάνουν άνθρωποι που είναι γνώστες των θεμάτων, που «τρέχουν» να τα επιλύσουν, που προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες και που, κυρίως, είναι οργανωμένοι.

Οι φωτιές που έκαψαν την Αττική, και ιδιαίτερα την Εύβοια, και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις δυνάμεις πυρόσβεσης που διατέθηκαν και τον τρόπο που αυτό έγινε, ανέδειξαν την αδυναμία της κυβέρνησης. Με τη φωτιά στην Εύβοια να σταματάει στη θάλασσα. 

Πλέον ο πρωθυπουργός καλείται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα βγάλουν το κυβερνητικό στρατόπεδο από το αδιέξοδο και θα ανακτήσουν το «χαμένο κεφάλαιο» που κάηκε στις πυρκαγιές.

Έτσι ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, γιατί επί μια εβδομάδα η κυβέρνηση ήταν απούσα, καθώς με εξαίρεση τον Ν.Χαρδαλιά που ενημέρωνε για τις φωτιές τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ήταν άφαντα. 

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, όλοι θα πάθουμε κατάθλιψη»

Η καταστροφή στην Εύβοια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν στην περιοχή είχαν μεταβεί εγκαίρως τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίας Άννας Ευβοίας, Στάμο Ηλιοδρομίτη.

«Ζούσαμε στον επίγειο παράδεισο και από το ένα λεπτό στο άλλο πλέον ζούμε μια κόλαση. Δεν έχουμε όνειρα, δεν έχουμε τίποτα. Φίλοι μας δεν έχουν σπίτια, δεν ξέρουν που θα πάνε αύριο για δουλειά. Η μεγάλη μας πίκρα, αυτό που δεν χωράει το μυαλό μας, είναι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν την Πέμπτη απόγευμα όταν υπήρχε μια μικρή εστία δίπλα μας είχαν στείλει δύο εναέρια μέσα για να σωθεί όλη η Εύβοια» ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, εκτιμά πως: «καήκαμε τσάμπα», ενώ πρόσθεσε πως: «έρχονται οι εθελοντές, φέρνουν φαγητά, ρούχα, αλλά δεν είμαστε επαίτες. Θέλουμε να είναι άλλο το αύριο για εμάς. Να έχουν τα παιδιά μας μεροκάματο».

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Περιμένω κάποιον να πει ότι κάναμε λάθος, να φύγει κάποιος από τη θέση του. Αν φταίω εγώ, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν ξέρω ποιος, αλλά κάποιος φταίει, δε γίνεται να μη φταίει κανείς. Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθαν τα εναέρια. Μπορεί να ήταν σκόπιμο, μπορεί να ήταν κακός χειρισμός, δεν είμαι μάντης. Εγώ κοιτάζω το αποτέλεσμα. Αν είχαν έρθει, η Εύβοια δε θα καιγόταν και τώρα θα κάναμε μπάνιο στις παραλίες. Είναι αμαρτία από το Θεό αυτό που έγινε. Κρίμα. Δεν υπάρχουν λόγια», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε μάλιστα πως: «θέλω να αναλάβει κάποιος την ευθύνη, κάποιος να φύγει. Κάποιος φταίει. Νιώθω πως έτσι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Παρακαλώ ό,τι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα. Εδώ βλέπω μόνο δάκρυα, όλοι θα πάθουμε κατάθλιψη».

 https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/1008660_i-kyvernisi-einai-ypeythyni-perimenoyme-kapoios-na-fygei-pos-i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .