Έλλειψη σιδήρου: Tips και μυστικά για να ενισχύσετε την απορρόφησή του

 Με ποιο τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα;

Ανακαλύψτε ποια τρόφιμα αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου, καθώς και μικρά μυστικά για να ενισχύσετε την απορρόφησή του.

Ο σίδηρος περιέχεται σε ζωικές τροφές (κρέας, ψάρι, πουλερικά), καθώς και σε φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σιτηρά).

Ανάμεσα στον ζωικό σίδηρο και τον φυτικό ο πρώτος είναι προτιμότερος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον φυτικό.

Το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, γεγονός που δεν είναι τυχαίο μια και το ήπαρ είναι το όργανο όπου αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο ο σίδηρος στον οργανισμό.

Για να προσλάβετε άφθονο ζωικό σίδηρο επιλέγετε εκτός από το συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας και αυγά.

Ο  σίδηρος που περιέχουν τα φυτικά τρόφιμα (συμπεριλαμβάνεται και το σπανάκι!)  απορροφάται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον ζωικό σίδηρο, γι’ αυτό και πρέπει να τα συνδυάζουμε έξυπνα για να αποφεύγουμε μεγαλύτερες απώλειες σιδήρου.

Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου αυξάνεται όταν συνδυάζουμε τα τρόφιμα που τον περιέχουν με φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C  (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια κλπ.), αλλά και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C ( μπρόκολο, λαχανάκια βρυξελλών, ντομάτα και χυμό ντομάτας, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές). Επίσης η απορρόφησή του φυτικού σιδήρου αυξάνεται και χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει το λευκό κρασί.

Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα,  κόκκινο κρασί, γαλακτοκομικά και φυτικές ίνες π.χ., σιτηρά ολικής άλεσης.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

από topontiki