Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22

Ωμέγα 3 λιπαρά και καροτενοειδή προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Ωμέγα 3 λιπαρά και καροτενοειδή προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Image by silviarita from Pixabay Ωμέγα 3 λιπαρά και καροτενοειδή προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Ωμέγα 3 λιπαρά και καροτενοειδή προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical & Experimental Ophthalmology.

Θετικό ρόλο παίζουν τα ωμέγα-3 των λιπαρών ψαριών και τα καροτενοειδή ενώ αρνητικό ρόλο παίζουν τα φυτικά έλαια με πολλά ωμέγα-6 λιπαρά, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Διατροφικοί μύθοι~Σπορέλαια-Φυτικά έλαια, υψηλά σε Ω6 λιπαρά, κάνουν καλό στην υγεία 

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος είναι ένας φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω τμήμα του ματιού. Με την ηλικία η ωχρά κηλίδα εκφυλίζεται και αυτό μειώνει προοδευτικά την οξεία, κεντρική όραση που είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση.

Σε μερικές περιπτώσεις η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εξελίσσεται αργά και οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όρασή τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δύο μάτια.

Ποιες ασθένειες συνδέονται με θολή όραση~Τι μπορούμε να κάνουμε 

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η συχνότερη αιτία απώλειας όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο και εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Ωμέγα-3 και καροτενοειδή

Η ανασκόπηση που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία επικεντρώθηκε σε 18 υψηλής ποιότητας δημοσιευμένες μελέτες.

Το συμπέρασμα ήταν πως η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε καροτενοειδή καθώς και τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πως επιδρούν τα Καροτενοειδή-Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη, στην όραση
Και Ω 3: Μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας 

Από την άλλη μεριά, τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και το κόκκινο / επεξεργασμένο κρέας πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από δύο ποτά την ημέρα είχαν επίσης αυξημένη συσχέτιση με την ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα οφέλη της κατανάλωσης τροφών με χαμηλό και μέτριο γλυκαιμικό δείκτη 

«Βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και αποφεύγοντας τροφές που προάγουν το οξειδωτικό στρες, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οξειδωτικό Στρες: Πώς η διατροφή προστατεύει DNA, κύτταρα και υγεία 

Πηγή: www.healthyliving.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Χρήσιμα για την διασφάλιση της καλής υγιείας των ματιών και της όρασης μπορούν να σας φανούν:

1. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ένας τύπος ωμέγα 3, το DHA, είναι βασικός στις κυτταρικές μεμβράνες των ράβδων. Αν υπάρξει ζημιά σε αυτές τις μεμβράνες (κάτι που δεν είναι απίθανο σε ένα όργανο του οποίου η κύρια δουλειά είναι να συλλέγει το φως του ήλιου), το DHA αναλαμβάνει τη θεραπεία και αναδόμηση.

Αρκετές μελέτες προτείνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Μπορούν επίσης να συντελέσουν στη σωστή αποστράγγιση του ενδοφθάλμιου υγρού από το μάτι, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της υψηλής πίεσης των ματιών και αποτρέποντας το γλαύκωμα.

2. Η φόρμουλα υγείας με τα 3 ισχυρά συστατικά:

  • Πυκνογενόλη: Βελτιώνει την όραση και την μνήμη, προσδίδει ισχυρή αντιοξείδωση, ενώ ενισχύει την δράση των δύο άλλων συστατικών.
  • Ginkgo Biloba: Βελτιώνει την κυκλοφορία μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων των ματιών, ενισχύει λοιπόν, τη ροή του αίματος στο μάτι, χωρίς αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Το ginkgo biloba βοηθά επίσης παρέχοντας προστασία από προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Και 
  • Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού: Φημίζονται για τις ωφέλειές τους στη φροντίδα των ματιών. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, τα κουκούτσια του σταφυλιού συνεισφέρουν στη βελτίωση της οπτικής σας οξύτητας, γεγονός που επίσης αποτελεί λύση στην κόπωση των ματιών ως αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεόρασης, ή στην περίπτωση πολύωρου διαβάσματος. Συνεισφέρουν επίσης στην αντιμετώπιση παθήσεων της όρασης που συνδέονται με το διαβήτη ή οφείλονται σε αυτόν.

3. και τέλος ιδανικά, με μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή τα ΑΓΡΙΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΚΙΑ A.F.A. τα οποία είναι 100% ΠΛΗΡΗΣ τροφή και περιέχουν: 

  • Τις ακριβείς αναλογίες των βασικών και μη βασικών αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά. 
  • Βιταμίνες, σχεδόν όλες με υπερέχουσα την Β12. 
  • Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σε ποσοστό περίπου 60%. 
  • Χλωροφύλλη σε μεγάλη ποσότητα. 
  • Βήτα καροτένιο ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινογόνος ουσία. 
  • Λιπαρά οξέα. 
  • Μέταλλα και άφθονα ιχνοστοιχεία. 

Όλα τα παραπάνω διατίθενται από την ιστοσελίδα “proionta-tis-fisis.com” ως συμπληρώματα διατροφής υψηλής ποιότητας και αξίας.

Για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Αιτίες, πρόληψη, θεραπεία, τροφές που αποτρέπουν 

Μήπως έχετε πρόβλημα όρασης και δεν το γνωρίζετε; 

Ποια Συμπτώματα Παραπέμπουν σε Παθήσεις των Ματιών και της Όρασης 

Τα Μάτια και η λειτουργία Όρασης και Δακρύων 

5 καταστάσεις που επιβάλουν άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο 

Η άμεση σχέση νοητικής λειτουργίας και όρασης με την διατροφή 

τα μάτια μας είναι καθρέφτης της γενικότερης υγιείας μας Μάτια: τι αποκαλύπτουν για την υγεία μας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .