Κυριακή, Σεπτεμβρίου 5

ΔΕΗ – Τέσσερις «μνηστήρες» για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Προσφορές υπέβαλαν στη ΔΕΗ οι CVC Capital Partners, KKR, Macquarie και First Sentier Investors. Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία πώλησης του μειοψηφικού ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ – Τέσσερις «μνηστήρες» για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Δεν υπήρξαν ιδιαίρεες εκπλήξεις σε σχέση με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το «φιλέτο» του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ήτοι της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Τέσσερις «μνηστήρες» που κινούνταν προς την κατεύθυνση του «στενού μαρκαρίσματος» του ΔΕΔΔΗΕ κατέθεσαν σήμερα το απόγευμα δεσμευτικές προσφορές για την απόκτησή του.

Τα Επενδυτικά Κεφάλαια που θα…αναμετρηθούν για την εξαγορά της θυγατρικής της ΔΕΗ είναι τα αμερικανικά CVC Capital και KKR, καθώς επίσης τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές αναμένεται να ανοίξουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής κατά την επόμενη Παρασκευή, λίγο πριν την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Όπως είναι αναμενόμενο, βασικό ζήτημα αποτελεί το τίμημα. Με αποτίμηση στα 3 δισ. Ευρώ και δάνεια 1,5 δισ. Ευρώ, το «κάτω όριο» των προσφορών θεωρείται το 1,5 δις. Ευρώ, όπως έχει τεθεί από τη διοίκηση της εταιρείας

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι πωλείται το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τα δάνειά του ανέρχονται σε 1,5 δισ. Ευρώ, ο αγοραστής δεν αναλαμβάνει τα μισά από τα δάνεια , οπότε θα πρέπει να καταβάλει το 50% των δανείων στο τίμημα.

Το  τίμημα θα είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής και αν είναι κάτω από το «κατώφλι»που έχει θέσει η ΔΕΗ ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως δε θα  υπάρξει γύρος βελτιωτικών προσφορών, καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί  20 ημέρες πριν τη προθεσμία υποβολής των προσφορών, σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί για τη βελτίωσή τους, κάτι το οποίο δε συνέβη.

Η ανακοίνωση

Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ενημερώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):

-CVC Capital Partners Group

-First Sentier Investors Group

-KKR Group

-Macquarie Group

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔEΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Η ΔEΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 https://www.ot.gr/2021/09/03/energeia/dei-tesseris-mnistires-gia-to-49-tou-deddie/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .