Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28

ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΚΑΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΔΕΗ

Με μια ξαφνική ανακοίνωση χθες το απόγευμα η διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοίνωσαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της. Και μπορεί να είναι καλή η αύξηση των μετόχων, και δεν θα μας πείραζε αν δεν αφορούσε την αλλαγή καθεστώτος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που παύει να έχει δημόσιο χαρακτήρα.

 Το Δημόσιο δεν θα έχει τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα σμικρυνθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.

Σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη και πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος κλείνουν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πέραν των αυξήσεων που θα φέρει στα πορτοφόλια των Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, οι εμπνευστές αυτής της ιδέας παρουσιάζουν την αλλαγή σκυτάλης ως μια “πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”. Τις τσέπες του πολίτη, φυσικά και δεν τις κοιτάει κανείς…

«Με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δις σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα», τονίζεται από την εταιρεία.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%9f%ce%a1%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%97-%ce%97-%ce%99%ce%94%ce%99%ce%a9%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%97%ce%a3%ce%97-%ce%a4%ce%97%ce%a3-%ce%94%ce%95%ce%97-%ce%9a%ce%91%ce%9d/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .