Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 27

Όλη η ενεργειακή πολιτική του γκουβέρνου μας χωρίς λόγια.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Διαβάζουμε από το Bloomberg:

Η ενεργειακή κρίση χειροτερεύει καθώς το ράλι τιμών ενέργειας χτυπά τους γίγαντες της βιομηχανίας της Ευρώπης. Των Γουίλιαμ Γουίλκς, Anna Shiryaevskaya, και Άλεξ Μοράλες.
 
Η κρίση του εφοδιασμού που έστειλε τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας σε ύψη ρεκόρ, συμπιέζει τα κέρδη για ορισμένους από τους βιομηχανικούς γίγαντες της ηπείρου, απειλώντας να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
 
Η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία χημικών BASF SE δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να αποκλείσει πλήρως τον αντίκτυπο ρεκόρ των τιμών ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την ιδιοπαραγωγής του 80% με δική της ισχύ. 
 
Η Aurubis AG , ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της ηπείρου, δήλωσε ότι το κόστος ενέργειας έχει ήδη μειώσει τα κέρδη και θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα περιθώρια για το υπόλοιπο του έτους.
Τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ένας μεγάλος παραγωγός λιπασμάτων έκλεισε δύο εργοστάσια και στη Νορβηγία ένας κατασκευαστής αμμωνίας επίσης περιόρισε την παραγωγή.
 
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία και οι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί φέτος, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει κρίση προσφοράς που κινδυνεύει να αναστατώσει την ανάκαμψη.
"Εάν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα αυξηθούν και άλλο, αυτό προφανώς θα βλάψει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα βλάψει επίσης τη βιομηχανική κατανάλωση", δήλωσε ο Ogan Kose, διευθύνων σύμβουλος της Accenture.
 
Η BASF ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν "αισθητά" τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τόμας Νόναντ σε ηλεκτρονική δήλωση. Η εγκατάσταση της εταιρείας Ludwigshafen είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων στον κόσμο και χρησιμοποιεί 6 terawatth ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ισοδύναμη με την ενέργεια που περιέχεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.
 
«Ως εταιρεία έντασης ενέργειας, το νιώθουμε κι αυτό», είπε.
 
Η Aurubis είπε ότι πλήττεται από την αύξηση των τιμών παρά τις στρατηγικές αντιστάθμισης. "Τα περιθώρια μας επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές ενέργειας στη Γερμανία", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ντανιέλα Κάλμπαχ σε ηλεκτρονική δήλωση. 
 
Η νορβηγική χημική εταιρεία Yara International ASA δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει περίπου το 40% της παραγωγής αμμωνίας λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Η CF Industries Holdings Inc. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά τη λειτουργία της στα εργοστάσια παραγωγής Billingham και Ince στη Βρετανία μετά την αύξηση του κόστους των καυσίμων.
«Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας αποστέλλουν κόστος για τις επιχειρήσεις που μοιάζει με σπιράλ και βλάπτουν τη βιομηχανία», ανέφερε σε δήλωσή του ο σκιώδης Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντ Μίλιμπαντ. "Τα νέα για το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.".
 
(σημ.μτφρ: κάπου από πίσω ακούστηκε ένα γέλιο του Τζέρεμι Κορμπιν, επειδή θυμήθηκε τι του έλεγαν ότι θα κόστιζε η εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα της Μ.Βρετανίας μόλις πριν τρία χρόνια).
 
Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει διακοπές λειτουργίας ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το χειμώνα εάν ο καιρός κρυώσει, δήλωσε η Goldman Sachs Group Inc., προειδοποιώντας ότι οι βιομηχανικοί χρήστες της περιοχής θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση. Η ήπειρος εξαντλείται για να αναπληρώσει τους χώρους αποθήκευσης πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης σε περίπου ένα μήνα, με τα αποθέματα τώρα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία για αυτήν την περίοδο του έτους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τούτων λεχθέντων από την ναυαρχίδα της πληροφόρησης του καπιταλισμού, αναρωτιέμαι που θα πρέπει να κρυφτεί εκείνος ο γελοίος που έχουμε για Υπουργό Ανάπτυξης, αυτός που προχθές μόλις δήλωσε να μην ανησυχούμε. Αφού, λέει, η αύξηση τιμών προήλθε από την έκρηξη ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας!!!
 
Τόσο μεγάλη ήταν η έκρηξη που τον πίστεψε και ο άλλος ο χάχας, ο Σκερτσος, που ως νέος superman-Χατζηδάκης έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει (και μάλιστα και τζάμπα) την ΔΕΗ εν μέσω της πιο σοβαρής ενεργειακής κρίσης που έχει περάσει μέχρι τώρα από την Ευρώπη (και όχι από όλον τον πλανήτη αυτή την φορά...) μεταπολεμικά.
 
Θα φύγουν βράδυ με ελικόπτερο και δεν θα έχουμε να τους πληρώσουμε ούτε την κιροζίνη του, να μου το θυμηθείς.
 
(Η καλημέρα μου μόνο για τούς κανονικούς ανθρώπους)
 
Υ.Γ  Εν τω μεταξύ κανένας από αυτούς τους γελοίους δεν μπαίνει στον κόπο για να ψάξει ή να δικαιολογήσει γιατί η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ συνεχίζει να είναι 500% (!) φτηνότερο απ' όσο στην Ευρώπη και 580% φτηνότερο σε σχέση με την Ασία, οεο...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .