Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13

Αυστραλία: Πουλί σε ζωολογικό κήπο μιμείται το κλάμα ενός μωρού

Ο Έκο, ένα καφέ πουλί με μακριά ουρά που ζει στο ζωολογικό κήπο Taronga του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, έχει μάθει να μιμείται το κλάμα τις κραυγές ανθρώπινου μωρού.

«Στοιχηματίζω ότι δεν περιμένατε αυτό το ξύπνημα», έγραψε ο ζωολογικός κήπος στο Twitter. «Δεν παρακούσατε, ο Έκο που κατοικεί στο ζωολογικό κήπο μας έχει την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ικανότητα να μιμείται μια ποικιλία από φωνές – συμπεριλαμβανομένου του κλάματος ενός μωρού».

O Έκο, ο οποίος ανήκει στο είδος Λύρα ή Μήνουρος (Menura novaehollandiae), είναι αποδημητικό πουλί της Αυστραλίας, το οποίο πήρε το όνομά του από το σχήμα της ουράς του κατά τη διάρκεια του φλερτ, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Η ουρά του μοιάζει με το μουσικό όργανο λύρα, το οποίο ήταν δημοφιλές στην αρχαία Ελλάδα.

Τα πουλιά αυτά είναι πολύ καλά στη μίμηση- μπορούν να αναπαράγουν σχεδόν οποιονδήποτε ήχο στο άμεσο περιβάλλον τους, όπως αυτός από ένα αλυσοπρίονο ή έναν κινητήρα αυτοκινήτων, αλλά και φωνές ζώων, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο.

Ο επτάχρονος Έκο μπορεί να μιμηθεί τον ήχο ενός ηλεκτρικού τρυπανιού, ενός συναγερμού πυρκαγιάς, αλλά και την ανακοίνωση «εκκενώστε τώρα» στον ζωολογικό κήπο, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian, η Λιάν Γκολεμπιόφσκι, υπεύθυνη της μονάδας πουλιών στον ζωολογικό κήπο.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Έκο άρχισε να εξασκείται μιμούμενος το κλάμα ενός μωρού. Αλλά δεν είναι σαφές πώς το τελειοποίησε, καθώς ο ζωολογικός κήπος ήταν κλειστός για τους επισκέπτες εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 στο Σίδνεϊ.

«Υποθέτω ότι το έμαθε από τους επισκέπτες μας», δήλωσε η Γκλεμπιόφσκι. «Προφανώς δούλεψε την τεχνική του κατά τη διάρκεια του λόκνταουν».

Τα αρσενικά χρησιμοποιούν το ταλέντο της μίμησης κυρίως για το φλερτ, σύμφωνα με την National Audubon Society. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους περιόδου, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, τα αρσενικά μπορούν και τραγουδούν έως και 4 ώρες την ημέρα. Τα τραγούδια τους αποτελούνται από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών φωνών πουλιών που έχουν “δανειστεί” από το περιβάλλον τους. Αλλά μερικές φορές, τα τραγούδια ζευγαρώματος ενσωματώνουν και άλλους ήχους.

Στη σειρά του 1998 με τίτλο «Η ζωή των πουλιών», ο διάσημος παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, παρουσίασε ένα πουλί Λύρα που μιμείται τους ήχους μιας φωτογραφικής μηχανής, ενός συναγερμού αυτοκινήτου και δασολόγων που χρησιμοποιούσαν αλυσοπρίονα.

Τα εντυπωσιακά ταλέντα των πουλιών αυτών τα καθιστούν ταλαντούχους απατεώνες. Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ διαπίστωσαν ότι τα πουλιά αυτά μπορούν να μιμηθούν τους ήχους όχι μόνο άλλων πτηνών αλλά και ομάδων πτηνών που προσποιούνται ότι κινδυνεύουν από κοντινό θηρευτή, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο περιοδικό «Current Biology».

Τα αρσενικά το κάνουν αυτό μόνο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος ή όταν το θηλυκό διακόπτει το φλερτ, σύμφωνα με τη μελέτη. Ίσως το αρσενικό να θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος ώστε να πείσει το θηλυκό να μείνει μαζί του, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο. Τα θηλυκά επίσης έχουν την ικανότητα να μιμούνται ήχους, αλλά πιθανότατα το κάνουν για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για άμυνα, σύμφωνα με την Guardian.

 

ΠΗΓΗ: Live Science

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση. 

 

 https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/aystralia-ena-poyli-se-zoologiko-kipo-mimeitai-to-klama-enos-moroy/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .