Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26

Ένδειξη πολιτισμού, ο σεβασμός και η προστασία των ζώων


Γιάννης Μελάς

Η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς από το Υπουργείο Εσωτερικών, θέτει ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο που προκρίνει την ευζωία τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Μέχρι σήμερα, και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υπήρχε μία σύγχυση λόγω των πολλών και διαφορετικών διατάξεων που αφορούσαν στην προστασία των ζώων συντροφιάς και το εύρος εφαρμογής τους.

Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο, θεσπίζονται σαφέστεροι κανόνες για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, , ενώ αναφέρονται ρητά και κατοχυρώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

Καινοτομία του νέου νομοσχεδίου αποτελεί η ίδρυση εργαστήριου φύλαξης και ανάλυσης DNA , ώστε να μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί η αλόγιστη και καταχρηστική αναπαραγωγή των ζώων συντροφιάς η οποία θα γίνεται εφεξής με κανόνες.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς και η μείωση του αριθμού των αδέσποτων.
Προς επίτευξη του στόχου αυτού, η Ελλάδα αποκτά πλέον Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων ,ώστε να προωθηθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία της υιοθεσίας των αδέσποτων .

Ήδη η κυβέρνηση με το νόμο 4745/2020 είχε εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία της ως προς τα περιστατικά κακοποίησης και βασανισμού ζώων , μετατρέποντας το εν λόγω αδίκημα από πλημμέλημα σε κακούργημα , προβλέποντας για τους παραβάτες ποινές κάθειρξης 5-10 ετών.

Με το νέο νομοσχέδιο ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο το πλαίσιο προστασίας των ζώων, διευρύνοντας τις πράξεις που συνιστούν ενεργητική και παθητική κακοποίηση και αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα διοικητικά πρόστιμα , με απώτερο σκοπό την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών που προσβάλλουν και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας, για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης.

Καταλυτικός είναι πλέον και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , καθώς μέσω του ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος «Άργος» ενισχύονται οι Δήμοι με περισσότερα από 40 εκ. ευρώ , με σκοπό την ακώλυτη υλοποίηση του επιχειρηματικού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων που αφορά στη σίτιση , στη στείρωση , στον εμβολιασμό, στη σήμανση, στην περίθαλψη , στη φιλοξενία και την προώθηση για υιοθεσία.

Τέλος, δέον να αναφερθεί, πως μέσω του προγράμματος «Άργος», δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης του δύσκολου εγχειρήματος της ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών κτηνιατρείων , με σύμπραξη μικρών και μεγαλύτερων δήμων, της δημιουργίας πρότυπων δημοτικών καταφυγίων, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις υγειούς διαβίωσης των ζώων, και πρότυπων περιφραγμένων πάρκων για σκύλους. Ως αποτέλεσμα, διασφαλίζεται η ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πάντοτε σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία .

Ως προς την προώθηση της φιλοζωίας στη χώρα μας, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, μεριμνούν για την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς θα πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες και μια πρόταση για μέλλον είναι η καθιέρωση μαθήματος της φιλοζωίας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Η προστασία των ζώων είναι καθήκον μας, καθόσον ο σεβασμός αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Γινόμαστε ενσυνείδητοι ιδιοκτήτες ζώων , υιοθετούμε υπεύθυνα , συμβάλλουμε εμπράκτως στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί πως η Ελλάδα αποκτά ένα σύγχρονο νομοθέτημα για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί μια σπουδαία αρχή για τα δικαιώματα των ζώων. Στο επίκεντρο βρίσκονται για πρώτη φορά αυτά και εμείς γινόμαστε η φωνή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .