Κυριακή, Σεπτεμβρίου 5

Φυσιοθεραπεία και Γήρανση> Το στοίχημα της αποκατάστασης

Συνεντευξη με τον Φυσιοθεραπευτη της Μ.Φ.Η « Ο Ευαγγελισμος της Θεοτοκου» κο. Νικολα Κανιρη

Είναι σημαντικό να απαλύνεις τον πόνο του άλλου, ανεβάζεις το βιοτικό του επίπεδο. Και αυτό είναι μέρος αποκατάστασης.

Συνέντευξη με τον Φυσιοθεραπευτή της Μ.Φ.Η « Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» κο. Νικόλα Κανίρη

Νικόλα καλώς όρισες στο Κουρδιστό Πορτοκάλι. Νομίζω μπορούμε να μιλάμε ενικό βγάζεις νιάτα , φρεσκάδα!

Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Αρχικά μίλησέ μας για το χώρο της Φυσιοθεραπείας. Της προέκυψες ή σου προέκυψε;

( γελάει) Νομίζω ό,τι ακολουθεί κανείς δεν πρέπει απλώς να του προκύπτει. Υπάρχει κίνητρο από κάτω. Από μικρή ηλικία ασχολούμουν με τον αθλητισμό και πολύ σύντομα κατάλαβα ότι μ’ ενδιέφερε το κομμάτι της αποκατάστασης. Το 2020 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το τμήμα Φυσιοθεραπείας και σήμερα ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό.

Πού βρίσκεσαι σήμερα επαγγελματικά;

Συνεργάζομαι σε τακτική βάση με τον αθλητικό σύλλογο Βουλιαγμένης αλλά κυρίως είμαι συνεργάτης και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου- Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Πώς τα πας με τους Παππούδες;

Με τους παππούδες ε; Θα σας πω μόνο ότι δεν πίστευα πώς κάποτε θα μ’ ενδιέφερε πραγματικά η Γηριατρική Φυσιοθεραπεία. Ίσως γιατί είχα τακτοποιήσει στο μυαλό μου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της αποκατάστασης στους ηλικιωμένους είναι παρηγορητικό, γίνεται συντήρηση στις πλείστες των περιπτώσεων και η περαιτέρω βελτίωση επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς.

Βέβαια με αφορμή την ανάληψη ενός γηριατρικού περιστατικού κατάλαβα ότι και το παρηγορητικό κομμάτι είναι πολύ ουσιαστικό. Είναι σημαντικό να απαλύνεις τον πόνο του άλλου, ανεβάζεις το βιοτικό του επίπεδο. Και αυτό είναι μέρος αποκατάστασης.

Πού οφείλεται η βραδεία αποκατάσταση στους ηλικιωμένους;

Στην ευπάθεια των γηρατειών. Για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό ο ηλικιωμένος να επικοινωνεί και να έχει εκτελεστική λειτουργία. Αν είναι προχωρημένη η άνοια του και δεν μπορεί να εκτελέσει, να ακολουθήσει οδηγίες, τότε και ο δικός μου ρόλος περιορίζεται αρκετά. Επίσης η ευπάθεια σχετίζεται και με τη λειτουργική ικανότητα των ηλικιωμένων, τις εφεδρείες όσο αφορά τη φυσική τους δραστηριότητα, το πόσο εύκολα κουράζονται, αλλά και την ευχέρεια κίνησης που διαθέτουν σε αυχένα και άκρα.

Πού οφείλονται οι κινητικές δυσκολίες πού αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι ; Τι περιστατικά παρακολουθείς εσύ για παράδειγμα;

Στη Μονάδα παρακολουθώ κυρίως ανθρώπους με μυοσκελετικές παθήσεις, ορθοπεδικά περιστατικά, κατάγματα δηλαδή, και άτομα με κινητικές νευρολογικές διαταραχές, πάσχοντες από διάφορα παρκινσονικά σύνδρομα.

Ποια θα μπορούσε να είναι η εμπειρία ενός επαγγελματία υγείας που βρίσκεται σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων αυτή την εποχή; Θέλεις να μας πεις πώς βλέπεις τα πράγματα από μέσα;

Στα πλαίσια της διεπιστημονικής ομάδας αυτό που θα πώ είναι ότι έχουμε πετύχει να επικοινωνούμε μέσα από τους ρόλους μας. Για παράδειγμα αυτό που λέμε είναι ότι όσο πιο κινητοποιημένος είναι ένας παππούς, άλλο τόσο λειτουργικός και επομένως με εν δυνάμει περισσότερες φυσικές, γνωστικές και ψυχοσυναισθηματικές εφεδρείες. Για μας αποκατάσταση σημαίνει ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου. Να παραμένει ευδόκιμος στο βαθμό που μπορεί. Να επικοινωνεί, να αλληλεπιδρά, να συμμετέχει και να εμπλέκεται στα μικρά τα καθημερινά που τον αφορούν. Και επιπλέον… ( χαμογελάει)

 

Για πες μας

Πολύ σημαντικό είναι το έργο των ανθρώπων που φροντίζουν. Όλα τα παιδιά και οι συνεργάτες είναι νέοι άνθρωποι. Έχουν ζήλο και πολύ θετική διάθεση. Και πρέπει να σας πω ότι ο τελευταίος χρόνος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει το στοίχημα με την πανδημία και έχουμε καταφέρει να είμαστε ασφαλείς. Ξέρετε είναι πολλοί αυτοί που μέμφονται αυτές τις δομές και ουσιαστικά έχουν συμβάλλει στην αναπαραγωγή στερεοτύπων. Εμείς έχουμε προχωρήσει παρακάτω, κυνηγάμε το αποτέλεσμα, την ασφάλεια τη δική μας και των ανθρώπων μας. Χωρίς να μπορούμε πλέον να προεξοφλήσουμε τίποτα – όπως κανείς άλλωστε- επενδύουμε στη συνέπεια. Αυτά όλα σας τα αναφέρω γιατί αν με ρωτούσατε πριν λίγο καιρό για τον δικό μας παππού θα σας απαντούσα ότι σε τέτοιο μέρος δεν θα τον πήγαινα ποτέ. Θα ήμουν καχύποπτος. Σήμερα θα το έκανα γιατί ξέρω τους ανθρώπους πίσω από το έργο.

Ποιοι είναι αυτοί;

οι φροντιστές των ορόφων, οι νοσηλεύτριες, οι προισταμένες, ο γιατρός μας, τα κορίτσια στην κουζίνα, οι διοικητικοί και πάνω απ’ όλα ο Πρόεδρος μας ο πατέρας Νικόδημος Φαρμάκης. Τι να πώ; Είναι εξαιρετικός άνθρωπος, έχει τεχνογνωσία, μέσα σ’ ένα χρόνο κατάφερε ώστε ν’ αλλάξει όλη η υποδομή. Ήμουν εδώ από την αρχή αυτής της προσπάθειας γι’ αυτό μιλάω έτσι. Επίσης είναι απίστευτα υποστηρικτικός με όλους μας και στις όποιες δυσκολίες είναι ο άνθρωπος της πρώτης γραμμής, ο συμπαραστάτης μας. Θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.

Και ‘ μεις σ’ ευχαριστούμε Νικόλα!

Να είστε καλά!

https://kourdistoportocali.com/dia-y-noche/about/fysiotherapeia-kai-giransi-gt-to-stoichima-tis-apokatastasis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .