Colpo Grosso με τη μετοχή της ΔΕΗ

Colpo Grosso με τη μετοχή της ΔΕΗ

Ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που πιθανότατα υποκρύπτονται πίσω από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ η οποία  ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ζητούν να διερευνηθεί , με αναφορά τους στον Άρειο Πάγο, έξι δικηγόροι. Επικαλούμενοι σειρά δημοσιευμάτων, οι δικηγόροι κατέθεσαν «αναφορά άδικης πράξης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καλώντας  τη Δικαιοσύνη να παρέμβει. Η αναφορά υπογράφεται από τους δικηγόρους  Αγ. Τάτση, Χρ. Πετράκο, Γ.Λιάπη, Κ.Χαρίτο, Γ.Κακουλάκη και Λ.Στάμου.

Οι δικηγόροι , οι οποίοι ζητούν «τις κατά νόμον ενέργειες των αρχών», όπως υποστηρίζουν «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις  ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος».

 Τα δημοσιεύματα που επισυνάπτουν στην αναφορά τους οι δικηγόροι κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για «υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χωρίς προφανή λόγο» και για «υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για insider trading (εσωτερική πληροφόρηση)».

Ο Χρήστος Πετράκος εξηγεί στο zougla.gr και στον Μιχάλη Παπανίδη το σκεπτικό της κίνησής τους να απευθυνθούν στην ελληνική δικαιοσύνη:

 

ΚΙΝΑΛ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις κινήσεις της μετοχής της ΔΕΗ πριν ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών. Υποστηρίζει ότι «ο αιφνιδιαστικός τρόπος ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εκτελείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά με γνώμονα τη κερδοφορία κάποιων προνομιούχων επενδυτών».

Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα «... η μετοχή της ΔΕΗ έγινε αντικείμενο κερδοσκοπίας αποφέροντας τεράστια βραχυχρόνια κέρδη σε funds και μεγαλοεπενδυτές που πιθανώς να λειτούργησαν παραβιάζοντας τους κανόνες περί κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας τόσο στην περίπτωση της αύξησης της μετοχής της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της διακύμανσης της εν όψει της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».

Επισημαίνει, ακόμη ότι «συγκεκριμένο fund, που κατείχε πάνω από 5% των μετοχών της ΔΕΗ (σύμφωνα με το μητρώο σημαντικών ποσοστών δικαιωμάτων ψήφου που τηρείται από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ) προέβη σε ρευστοποίηση μέρους του πακέτου του».

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι το συγκεκριμένο fund «αναδείχτηκε σε ένα από τους τρείς «ακρογωνιαίους επενδυτές» κατά τη σκανδαλώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μεθοδεύτηκε από την Κυβέρνηση, τη Διοίκηση της Πειραιώς και το ΤΧΣ».

Καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει σε βάθος τις πράξεις και τις θέσεις σε μετοχές της εταιρείας ή σε παράγωγα που αναφέρονται στη μετοχή, το ποια φυσικά η νομικά πρόσωπα τις διενήργησαν, καθώς και μέσω ποιων φορέων επενδυτικών υπηρεσιών, για να διαπιστώσει το ποιος ωφελήθηκε τις τελευταίες μέρες από τις διακυμάνσεις της μετοχής της ΔΕΗ και αν αυτό έγινε με αθέμιτο τρόπο».

Προσθέτει ότι η απαξίωση της τιμής της ΔΕΗ έως την ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα ήταν επιζήμια για την αξία των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αλλά και για τους μικρομετόχους, αλλά κερδοφόρα για ορισμένους προνομιούχους «ακρογωνιαίους επενδυτές» όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΜΚ της Πειραιώς τον περασμένο Απρίλιο.

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής καταλήγει με τον ισχυρισμό πώς αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «κλείσει τα μάτια της ακόμη μια φορά όπως στην περίπτωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Πειραιώς, όταν υπό την κάλυψη της Κυβέρνησης αρνήθηκε να απαντήσει στα στοχευμένα ερωτήματα του Κινήματος Αλλαγής, θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα έχουν τύχη μόνο οι επενδυτές που συνεταιρίζονται με τη Μαξίμου ΑΕ και τις 3 θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ».ΒΙΝΤΕΟhttps://www.zougla.gr/money/etairika-nea/article/colpo-groso-me-ti-metoxi-tis-dei