Hair health – Τα κορυφαία φυσικά έλαια για τα μαλλιά

 Ποια έλαια μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά μας;

Hair health – Τα κορυφαία φυσικά έλαια για τα μαλλιά | vita.gr

Πρόσφατη έρευνα στην Αμερική αποκάλυψε ότι το 53% των γυναικών άνω των 18 χρησιμοποιούν φυσικά καλλυντικά για τα μαλλιά τους. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν κάποια έλαια που εκπληρώνουν και με το παραπάνω τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των μαλλιών μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά για να διαλέξουμε το δικό μας αγαπημένο.

Ελαιο καρύδας

Το συστατικό που λατρεύει όλος ο κόσμος και αγαπημένο μυστικό ομορφιάς πολλών celebrities. Πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα φυσικά στοιχεία τόσο για τα μαλλιά όσο και για το δέρμα. Ομως αυτό που κάνει το έλαιο καρύδας τόσο ευεργετικό για τα μαλλιά είναι ότι έχει την ιδιότητα να διεισδύει στην τρίχα χωρίς να εξατμίζεται.


Είναι ιδανικό για: κάθε τύπο, ιδίως για τα ξηρά, ταλαιπωρημένα και άτονα μαλλιά που χρειάζονται αναδόμηση και προστασία από την ψαλίδα. Επίσης θεωρείται σύμμαχος και για την ταχύτερη υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Οφέλη: Η συστηματική του χρήση προάγει την υγεία του τριχωτού, αφού καταπολεμά την τριχόπτωση και την ξηροδερμία. Επίσης προστατεύει από τη θερμότητα και λειαίνει την επιφάνεια της τρίχας «γεμίζοντας» τα σημεία όπου έχει σπάσει. Ταυτόχρονα, ενυδατώνει και βελτιώνει ορατά την εικόνα των μαλλιών προσδίδοντας στιλπνότητα και λάμψη.

Πώς το χρησιμοποιούμε: Το έλαιο καρύδας στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό πριν το εφαρμόσουμε το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Το απλώνουμε στα μαλλιά και χτενίζουμε για να πάει παντού ομοιόμορφα. Το αφήνουμε 30′ και στη συνέχεια περνάμε στο λούσιμο με ένα σαμπουάν χωρίς sulfates και οινόπνευμα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα.

Extra tip: Αποφεύγουμε την εφαρμογή του στο τριχωτό αν έχουμε λιπαρές ρίζες.

Ελαιο αργκάν

Το διάσημο συστατικό που έρχεται από το Μαρόκο εδραιώθηκε πολύ γρήγορα στην περιποίησή μας χάρη στην εξαιρετική σύστασή του. Πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Α, C, λιπαρά οξέα και ισχυρά αντιοξειδωτικά, πλέον αποτελεί κύριο παράγοντα σε πολλά καλλυντικά που ενυδατώνουν, θρέφουν και ανανεώνουν το δέρμα και τα μαλλιά.

Είναι ιδανικό για: τα μαλλιά που έχουν τάση για φριζάρισμα, καθώς και για τα αφυδατωμένα με θαμπή όψη.

Οφέλη: Αν και είναι πλούσιο σε θρεπτικούς παράγοντες, είναι ελαφρύ και δεν προκαλεί λιπαρότητα στα μαλλιά και στο τριχωτό. Μερικές σταγόνες ελαίου αργκάν είναι αρκετές για να μας χαρίσουν το μάξιμουμ αποτέλεσμα.

Πώς το χρησιμοποιούμε: Είναι ποικίλες οι ευεργετικές του δράσεις, γι’ αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ως:

α) Ορό: Το εφαρμόζουμε σε νωπά μαλλιά για ενυδάτωση και λάμψη. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις άκρες για να τις προστατεύσουμε από το σπάσιμο και το θερμό στάιλινγκ.

β) Ενισχυτικό θρέψης: Το αναμειγνύουμε με τη μαλακτική κρέμα που δεν ξεπλένεται.

γ) Μάσκα: Απλώνουμε αρκετή ποσότητα ελαίου και κάνουμε μασάζ από τις ρίζες ως τις άκρες των μαλλιών. Τα τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να δράσει μερικές ώρες. Μετά το λούσιμο τα μαλλιά μας θα έχουν αποκτήσει απαράμιλλη λάμψη και απαλότητα.

δ) Κύριο συστατικό σε μια diy μάσκα ενυδάτωσης των μαλλιών.

ε) Προστατευτικό από τον ήλιο.

Extra tip: Πριν εκτεθούμε στον ήλιο, χρησιμοποιούμε έλαιο αργκάν στα μαλλιά το οποίο θα μειώσει την οξείδωση που προκαλεί πρόωρη γήρανση στην τρίχα και ξεθώριασμα στο χρώμα.

Ελαιο χοχόμπα

Αποτελεί ένα εξαιρετικό έλαιο βάσης για αιθέρια έλαια, αλλά παράλληλα είναι ένα ολοκληρωμένο καλλυντικό για τα μαλλιά. Η σύστασή του μοιάζει με εκείνη των φυσικών ελαίων που παράγει το τριχωτό, γι’ αυτό και απορροφάται εύκολα χωρίς να αλλοιώνει το pH του. Η άλλη ικανότητά του είναι ότι διεισδύει στην καρδιά της τρίχας και μεταφέρει την υγρασία αλλά και τις βιταμίνες Α, Β1, Β2, B6 και ιδιαίτερα Ε στα βαθύτερα στρώματά της σφραγίζοντάς τες.

Ιδανικό για: τα ξηρά, ταλαιπωρημένα, με άγρια υφή μαλλιά που μπερδεύονται εύκολα και σπάνε. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για τον λιπαρό ή μεικτό τύπο.

Οφέλη: Θρέφει, προστατεύει τα μαλλιά, κάνοντάς τα απαλά, λαμπερά και ευκολοχτένιστα. Καταπολεμά το φριζάρισμα και ενισχύει το νεύρο της μπούκλας στα σγουρά μαλλιά.

Πώς το χρησιμοποιούμε: Αναμειγνύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο χοχόμπα με μία κουταλιά της σούπας μάσκα αναδόμησης. Μετά το λούσιμο απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά και το αφήνουμε 30′. Στη συνέχεια ξεπλένουμε. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του μετά το λούσιμο και πριν από το ξεμπέρδεμα.

Καστορέλαιο

Ποιος δεν έχει ακούσει γι’ αυτό το παραδοσιακό υλικό το οποίο φημίζεται για τις καταπληκτικές ιδιότητές του, όχι μόνο για τα μαλλιά, αλλά και για τις βλεφαρίδες και τα φρύδια; Πηγή ωμέγα-9 λιπαρών οξέων και βιταμινών, το καστορέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σκέτο είτε σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο έλαιο.

Είναι ιδανικό για: τα αδύναμα μαλλιά, εκείνα που σπάνε και έχουν τάση για ψαλίδα, καθώς και για εκείνα που παρουσιάζουν αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Οφέλη: Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών αποτρέποντας το σπάσιμο και την ψαλίδα. Επιπλέον, χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες εξυγιαίνει σε βάθος το τριχωτό, ενώ σε συνδυασμό με το μασάζ βελτιστοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών στους θύλακες της τρίχας, διεγείροντας σημαντικά την ανάπτυξή της.

Πώς το χρησιμοποιούμε: Βάζουμε λίγο έλαιο στις παλάμες μας και τις περνάμε από τις ρίζες ως τις άκρες κάνοντας απαλό μασάζ με τα ακροδάχτυλα. Μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε στεγνά είτε ελαφρώς νωπά μαλλιά λίγο πριν κοιμηθούμε, για να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Extra tip: Για να μη λερωθεί το μαξιλάρι μας, φοράμε ένα σκουφάκι μπάνιου ή τυλίγουμε τα μαλλιά μας με μια πετσέτα.

Αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου

Αν και δεν έχει καμία συγγένεια με το λεμόνι, αναδίνει ένα ξεχωριστό, τονωτικό κιτρώδες άρωμα. Προέρχεται από ένα τροπικό ψηλό χορτάρι από την Ινδία και παράγεται από την απόσταξη ατμού των φύλλων του.

Είναι ιδανικό για: τα θαμπά, χωρίς όγκο μαλλιά, με τάση λιπαρότητας και για διάφορα προβλήματα του τριχωτού.

Οφέλη: Είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και παράλληλα εξυγιαίνει το τριχωτό. Επιπλέον, προσφέρει λάμψη και ζωντάνια στα μαλλιά.

Bonus: Χάρη στο άρωμά του μειώνει το στρες, ένας παράγοντας που σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται ένοχος για την τριχόπτωση.

Πώς το χρησιμοποιούμε: Διαλύουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου στο σαμπουάν ή στο conditioner. Για το τριχωτό, προσθέτουμε 10 σταγόνες σε 2 κουταλάκια του γλυκού έλαιο βάσης της αρεσκείας μας και κάνουμε μασάζ. Το αφήνουμε να δράσει 30′ και ξεπλένουμε.

Προσοχή: Το χρησιμοποιούμε πάντα αραιωμένο με ένα έλαιο βάσης.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Εχει μία από τις πιο αγαπημένες ευωδιές, ενώ η σύστασή του κρύβει μια σειρά από ευεργετικές δράσεις για την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών.
Είναι ιδανικό για: όσους έχουν τάση για τριχόπτωση, αδύναμη τρίχα που σπάει εύκολα, καθώς και για περιπτώσεις ξηροδερμίας.

Οφέλη: Τονώνει την κυκλοφορία του τριχωτού, ενδυναμώνει τις ρίζες και προλαμβάνει την τριχόπτωση. Επίσης συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σμήγματος, στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας και ανακουφίζει από την ενοχλητική ξηροδερμία.

Πώς το χρησιμοποιούμε: Αν και το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται απευθείας στο δέρμα, καλό είναι να το αναμείξουμε με ένα λάδι βάσης (carrier oil) προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε στο τριχωτό.

Για παράδειγμα, προσθέτουμε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καλέντουλας (ή οποιοδήποτε άλλο carrier oil της αρεσκείας μας) και κάνουμε μασάζ στις ρίζες. Πιάνουμε τα μαλλιά μας σε ένα σινιόν και κοιμόμαστε. Το πρωί ξεπλένουμε. Επαναλαμβάνουμε την αγωγή ενδυνάμωσης 1-2 φορές την εβδομάδα.

Bonus: Εφαρμόζοντάς το βράδυ στα μαλλιά, βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου μας, αφού το αιθέριο λεβάντας φημίζεται για τις αγχολυτικές του ιδιότητες.