Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24

Κατεδαφίζεται το εργοστάσιο της Softex στον Βοτανικό (Φωτ.)

Αθηναϊκή Χαρτοποιια

Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα η στατικότητα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, από το λουκέτο του 2016, στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στο Βοτανικό. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Moneyreview.gr, τα κτήρια–κουφάρια της Softex -αποτέλεσμα τριών σεισμών (1981, 1991 και 2019) και δύο πυρκαγιών το 1994 και το 2015- πρόκειται να κατεδαφιστούν.

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot0
Οι πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot1

Στην έκταση των περίπου 50 στρεμμάτων, που θα απελευθερωθεί, στην οδό Χαρτεργατών και την Ιερά Οδό θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Αθήνα, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη. Το project θα αναπτύξουν, σε βάθος χρόνου, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της αντίστοιχου βεληνεκούς έργα, όπως και κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο των οποίων τα ονόματα δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να δημοσιοποιήσει το Moneyreview.gr.

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot2

Τι θα κατεδαφιστεί

Σχεδόν όλες οι πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας θα κατεδαφιστούν, αφήνοντας χώρο για νέες αναπτύξεις βιοκλιματικού χαρακτήρα που πρόκειται να αλλάξουν μορφή σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Οι εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας, αποτελούνται από οκτώ συγκροτήματα κτηρίων, που κατασκευάστηκαν από το 1960 έως το 1980. Όπως και από τρία ακόμη τμήματα κτηρίων που θα απομακρυνθούν σε δεύτερη φάση.

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot3

Στα οκτώ κτηριακά συγκροτήματα, που πρόκειται να κατεδαφιστούν άμεσα και καταλαμβάνουν επιφάνεια 18,2 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, βρισκόταν μηχανολογικός εξοπλισμός, οι αποθήκες ρολών, χαρτόμαζας, πολυαιθυλαινίου και ανταλλακτικών, η παραγωγή χαρτοσάκων και το ξυλουργείο.

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot4

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot5

katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-ston-votaniko-fot6

Μεγάλες προοπτικές

Βάσει των προβλεπόμενων χρήσεων γης, στη θέση των κατεδαφιστέων κτηρίων, θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη χώρων αναψυχής, εμπορικών καταστημάτων, πολιτιστικών κτηρίων και βέβαια κατοικιών.

Με το master plan αξιοποίησης να αναμένεται να προσδιοριστεί το προσεχές χρονικό διάστημα, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι προοπτικές της «επόμενης μέρας» του ακινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται ανάμεσα στις Λεωφόρους Κηφισού και Αθηνών, σε απόσταση 800 μέτρων από τον σταθμό Μετρό «Ελαιώνας» και περίπου 1 χιλ. από το Μετρό «Κεραμεικός».

Η άμεση γειτνίαση των μελλοντικών αναπτύξεων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κοντινή απόστασή τους από τις υψηλού πολιτιστικού-τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές του Κεραμεικού και του Θησείου και βέβαια την Ακρόπολη εξασφαλίζουν μία διευρυμένη ακτίνα επιρροής. Περιλαμβάνει από φοιτητές και τουρίστες μέχρι νοικοκυριά που θα επέλεγαν την περιοχή για να εγκατασταθούν.

Ευρύτερα το growth story της περιοχής υποστηρίζει ο σχεδιαζόμενος νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα που θα αποτελέσει υπερσύγχρονο συγκοινωνιακό κόμβο. Όπως και το έργο της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.

Η Softex

Στο ακίνητο, που ανήκε στην κυριότητα της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, μέχρι τις αρχές του 2016 λειτουργούσε το εργοστάσιο που παρήγαγε χαρτί με το πλέον αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα Softex. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το 2015 αποτέλεσε τη χαριστική βολή για την ελληνική χαρτοβιομηχανία που ιδρύθηκε το 1936 από την οικογένεια Κεφάλα.

Μέχρι το 1970 οπότε η δραστηριότητα ξεκίνησε να γίνεται ζημιογόνος, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, που απασχολούσε 1.000 εργαζόμενους, κάλυπτε το σύνολο των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Η πυρκαγιά του 1994 επιδείνωσε περαιτέρω τα μεγέθη της εταιρείας, η οποία το 1999 -είχε προηγηθεί η υπαγωγή της στον (κρατικό) Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων -πουλήθηκε στην κοινοπραξία New Co.

To 2002 τρία από τα τέσσερα μέλη της κοινοπραξίας αποχώρησαν, με το έλεγχο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας να περνάει στην Bolton Group που ήλεγχε το 50% της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας και εξαγόρασε τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων.  

Το 2016 η ελληνική βιομηχανία χάρτου Intertrade Hellas απέκτησε το σήμα Softex.

 

 https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/48157/katedafizetai-to-ergostasio-tis-softex-sto-votaniko-fot/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .