Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 1

Tom Leonard> Μπορούν οι ΗΠΑ και η Δύση να αντέξουν άλλα τρία δύσκολα χρόνια με τον “κοιμισμένο Joe”;

Οργη και θυμος

Οι Φιλελεύθεροι πίστευαν ότι ο Trump ήταν ντροπή, αλλά σήμερα βρίσκουν τον σωτήρα τους πιο επικίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον κόσμο

Σε μια κάρτα στην τσέπη του, ο Joe Biden διατηρούσε έναν απολογισμό των μελών των ενόπλων υπηρεσιών των ΗΠΑ που πέθαναν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μέχρι την Πέμπτη, κανένας δεν είχε χάσει τηγ ζωή του επί προεδρίας του. Ωστόσο, πλέον, ο θάνατος τουλάχιστον 13 Αμερικανών και περισσότερων από 170 άλλων ανθρώπων στη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ έχει βυθίσει τον Αμερικανό πρόεδρο στη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του. Επίσης, η τραγωδία βοήθησε στο να αποκαλυφθεί η ουσία του ανθρώπου που είπε ότι θα έβγαζε τις ΗΠΑ από το χάος της εποχής Trump.

Γράφει ο Tom Leonard
[dailymail.co.uk]

Πρόκειται για έναν πολιτικό που ήρθε στην εξουσία εξαιτίας ενός αξιόλογου βιογραφικού με πολλές ικανότητες, όπως ενσυναίσθηση, εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και επειδή απλά δεν ήταν ο Donald Trump. Πλέον, κάποιοι από τους πρώην υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ακόμη και ο Trump μπορεί να είχε κάνει έναν καλύτερο σχεδιασμό προκειμένου να αποφύγει την καταστροφική αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν.

Φιλελεύθεροι Αμερικανοί, από το Σικάγο μέχρι το Μανχάταν, οι οποίοι στην αρχή χάρηκαν με την εκλογή του, τώρα πιστεύουν ότι ο «μεγάλος σωτήρας του έθνους» έχει πόδια φτιαγμένα από πηλό. Και αυτό συμβαίνει σε μια Αμερική που προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από τα χρόνια του Trump, που όμως φαίνεται να προκαλεί παγκοσμίως γέλιο αλλά και εθνική αμηχανία. Ξαφνικά, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που ήρθε μετά τον Trump πράγματι μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο.

Οι παραπαίουσες, άτακτες δημόσιες εμφανίσεις του Biden μετά την επαίσχυντη υποχώρηση από την Kabul, σε συνδυασμό με την προφανή μανία των δυτικών συμμάχων για όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν, είναι ένα τεράστιο πλήγμα. Στα 15 χρόνια των αναφορών μου από την Αμερική, σπάνια έχω δει μια τέτοια αίσθηση σοκ και απογοήτευσης. Όπου υπήρχε ελπίδα, τώρα βλέπω ανησυχία και ένας φόβος ότι ο Biden, ο οποίος έχει ήδη πατήσει τα 78, θα είναι στον Λευκό Οίκο για άλλα τρία χρόνια.

Όλοι εδώ αγαπούσαν τον «Joe», έναν πολιτικό με αρχές, αλλά κανείς δεν θέλει ακόμα να παραδεχτεί ότι υποστήριξε μια ψευδαίσθηση προκειμένου να αντικατασταθεί ο Trump. Η τραγωδία είναι ότι όλα ήταν προβλέψιμα. Αλλά εξαιτίας του μίσους τους για τον Trump, πολλοί που ψήφισαν τον Biden αγνόησαν εκούσια τις εμφανείς ανεπάρκειές του. Τα παλαβά ΜΜΕ των Δημοκρατικών έκλεισαν τα μάτια στο προφανές για πάρα πολύ καιρό. Επέλεξαν να ξεχάσουν ότι ο Barrack Obama κοιτούσε αλλού όσον αφορά τις αδυναμίες του αντιπροέδρου του, οι οποίες ήταν γνωστές ακόμα και την εποχή που υπήρξε Γερουσιαστής.

Το πιο εντυπωσιακό στην προκλητική προεκλογική εκστρατεία του Biden, όπως ανέφερα, ήταν το γεγονός ότι βασίστηκε σε μια κεντρική προϋπόθεση, δηλαδή ότι είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον Trump. Τα υπόλοιπα δεν είχαν σημασία, όπως το ζήτημα της ευφυΐας του, της κρίσης του και της ικανότητάς του σε δύσκολες καταστάσεις, τα οποία κάποιοι θεωρούσαν δευτερεύουσας σημασίας. Οι ΗΠΑ -και ο κόσμος- πληρώνουν τώρα το τίμημα μία τέτοιας αστοχίας.

Ενώ ο Biden πέρασε 50 χρόνια για να φτάσει στην κορυφαία δουλειά του κόσμου, στην Ουάσιγκτον, πείθοντας εκατομμύρια ότι ήταν ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να επανενώσει την Αμερική και να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία της, χρειάστηκαν λίγες μόνο ημέρες για να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα.

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν τις ΗΠΑ να αποχωρίσουν από το Αφγανιστάν και η έρευνα έχει δείξει ότι λίγοι από αυτούς ενδιαφέρονται για αυτό που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου. Και ενώ οι απλοί ψηφοφόροι πράγματι ανησύχησαν, για να το θέσουμε ήπια, από εκείνες τις σοκαριστικές εικόνες των Αφγανών που έπεφταν από το αμερικανικό αεροπλάνο μεταφοράς, τελικά δέχθηκαν, ως επί το πλείστον, τις διαβεβαιώσεις του Biden ότι ήταν πάντα πιθανό να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες από την έξοδο των ΗΠΑ από την ταραγμένη χώρα. Ωστόσο, οι εικόνες νεκρών Αμερικανών στρατιωτικών που επιστρέφουν με φέρετρα καλυμμένα με τη σημαία είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα.

Πόσο ειρωνικά φαίνονται πλέον τα λόγια του Biden, πριν από λίγες ημέρες, όταν υπερασπιζόταν την απόφασή του να αγνοήσει τους στρατηγούς και τους ειδικούς για το Αφγανιστάν: «Πόσες ακόμα γενιές γυναικών και ανδρών θα θέλατε να στείλω να πολεμήσουν Αφγανούς, στον εμφύλιο πόλεμο του Αφγανιστάν, όταν δεν το κάνουν τα ίδια τα αφγανικά στρατεύματα; Πόσες ακόμη ζωές -αμερικανικές ζωές- αξίζει να χαθούν; Πόσες ατελείωτες σειρές ταφόπετρων στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα;».

Εάν η προφανής απάντηση σε αυτήν την ερώτηση τώρα είναι 13, αυτό είναι πιθανώς μόνο η αρχή. Η τελευταία επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα που είχε ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν από το 2011. Μεταξύ των πολλών δεσμεύσεων του Biden προς τον αμερικανικό λαό ήταν ότι μετά τo τρενάκι του τρόμου με την προεδρία Trump, όταν οι παλαβές αποφάσεις απείχαν μόλις ένα tweet, εκείνος θα τους προστάτευε.

Ο σεβάσμιος της αμερικάνικης Γερουσίας, πιο γνωστός για τις ντροπιαστικές γκάφες και τις ομιλίες που προκαλούσαν χασμουρητά, ίσως ποτέ να μην ήταν ο πιο συναρπαστικός πολιτικός στον κόσμο, ανέφεραν οι δημοσιογράφοι, αλλά ήταν τουλάχιστον αξιόπιστος. Η φήμη του προέδρου Biden ως «Mr. Safe Pair of Hands» βρίσκεται τώρα σε κομμάτια στο κάτω μέρος ενός βρομερού, εμποτισμένου με αίμα υπονόμου στην Kabul. Οι γκάφες του στη Γερουσία μεταφράστηκαν σε γκροτέσκες γκάφες της παγκόσμιας σκηνής.

Ο Biden είχε διατρανώσει στο παρελθόν την αποφασιστικότητά του να προστατεύει Αμερικανούς στρατιώτες. Ακόμα και μέχρι πρόσφατα, σπάνια έχανε την ευκαιρία να υπενθυμίσει το πολεμικό έργο του νεαρού γιου του Beau (ειδικά όταν οι αναφορές αυτές αποσπούν την προσοχή από τον χαοτικό -ταλαιπωρημένο από τα ναρκωτικά- άλλο γιο του, Hunter) και του άρεσε να τελειώνει τις ομιλίες του λέγοντας «Είθε ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας».

Ωστόσο, αυτός που είδαμε στην τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την καταστροφή, ήταν ένας αδύναμος, μπερδεμένος ηλικιωμένος άνδρας που διάβαζε προσεκτικά και «ξύλινα», από ένα αυτόματο μηχάνημα, ένα κείμενο που φάνηκε να έχει γραφτεί σκόπιμα, με σύντομες προτάσεις, οι οποίες ήταν τηλεγραφικά γραμμένες και με λίγες μεγάλες λέξεις έτσι ώστε να να μην δείχνει ότι παραπαίει την ώρα της κρίσης.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα», άρχισε να λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον συνηθισμένο λαϊκό τρόπο του, πριν χάσει γρήγορα τον ειρμό του. «Οι καρδιές της οικογένειας Biden πονούν για όλες εκείνες τις αφγανικές οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών που τραυματίστηκαν σε αυτή τη μοχθηρή επίθεση. Είμαστε εξοργισμένοι και πληγωμένοι», είπε, σε αντίθεση με τη στάση του, πριν από λίγες ημέρες, όταν δικαιολόγησε ως «παλιές ειδήσεις» τα φοβερά πλάνα των Αφγανών που έπεφταν από αμερικανικά αεροπλάνα.

Ωστόσο, αν και ένα μεγάλος αριθμός Αμερικανών πιθανά και να πείστηκε από τα θερμά λόγια του, η εκ νέου αναφορά στην ομιλία του για το θάνατο του γιου του, σε τέτοιες συνθήκες, φάνηκε σε αρκετούς τόσο ξεδιάντροπη που είναι απίθανη να μην τους απώθησε. Άλλωστε, είναι πολλοί εκείνοι που θα θυμήθηκαν ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο Biden χλεύαζε αλαζονικά το αναπόφευκτο της νίκης των Ταλιμπάν και προέβλεπε με άνεση μια τακτοποιημένη αποχώρηση των ΗΠΑ.

Και αν κρίνουμε από τον σκεπτικισμό στα χθεσινά ΜΜΕ, οι Αμερικανοί δεν φάνηκε να εντυπωσιάζονται ούτε από τη διαβεβαίωση του «σκληρού άντρα» ότι: «Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε». Πώς ακριβώς θα το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ όταν μέχρι και σήμερα προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν; «Να τι πρέπει να γνωρίζετε: Αυτοί οι τρομοκράτες του ISIS δεν θα νικήσουν. Θα σώσουμε όλους τους Αμερικανούς εκεί. Θα βγάλουμε και τους Αφγανούς συμμάχους μας με ασφάλεια και η αποστολή μας θα συνεχιστεί», είπε ο Biden. «Οι Αμερικανοί δεν θα τρομοκρατηθούν».

Όμως, όπως και στην τελευταία εμφανώς μη πειστική του ομιλία, οι κούφιες υποσχέσεις του Biden φάνηκε να τις είπε ένας άνθρωπος που τις είχε δει για πρώτη φορά όταν εμφανίστηκαν στην οθόνη του. Δεν τα πήγε καλύτερα χωρίς το αυτόματο μηχάνημα ανάγνωσης, δίνοντας μια συνέντευξη Τύπου στην οποία απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων προεπιλεγμένων δημοσιογράφων προτού σκοντάψει σε έναν ρεπόρτερ από το Fox News, ο οποίος τον πίεσε πάνω σε αυτό για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη στον Λευκό Οίκο.

«Είπατε ότι κλείνετε την κάνουλα των χρημάτων. Έχετε καμία ευθύνη για τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Φέρω την ευθύνη για όλα όσα έγιναν την τελευταία στιγμή», απάντησε ο Biden. Στην ουσία, συνέχισε να υποστηρίζει την αμφιλεγόμενη απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα γρήγορα και κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τον Donald Trump για τη λήψη της αρχικής απόφασης της αποχώρησης. Πρόκειται για μια δικαιολογία που πλέον κουράζει πολύ, ακόμη και υποστηρικτές του.

Ο Biden έχει υποστεί στο παρελθόν δύο ανευρύσματα εγκεφάλου και έχει μία καρδιακή πάθηση που κάνει το μυ να χτυπά πολύ γρήγορα, προκαλώντας ζάλη και σύγχυση. Ακόμη και ένας καρδιολόγος του NHS, στη Βρετανία, την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση αν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σωματικά και ψυχικά ικανός ως Πρόεδρος. Έτσι, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου έδωσε την εντύπωση ότι βρήκε τη δουλειά «ασήκωτη»: Κάποιες από τις προτάσεις του ήταν ανησυχητικά ασυνάρτητες και κάποια στιγμή σταμάτησε ξαφνικά, σκύβοντας το κεφάλι στα χέρια, καθώς έπιανε το σημειωματάριο. Φάνηκε σαν να προσεύχεται για την απελευθέρωση του…

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετοί Δημοκρατικοί και υποστηρικτές τους τολμούν πλέον ανοιχτά να αμφιβάλλουν για τις ικανότητες διακυβέρνησης του Biden. Και ήδη, μόλις λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν το κεφάλι του, καλώντας τον να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί. Το γεγονός είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες της προεδρίας του, ο Biden κατάφερε να αναιρέσει κάθε κέρδος σταθερότητας και δημοκρατίας που σημειώθηκε κατά την επέμβαση της Δύσης στο Αφγανιστάν, αφήνοντας τους Ταλιμπάν πιο δυνατούς, καλύτερα εξοπλισμένους και πιο δυνατούς από ποτέ, ενώ οι επιθέσεις αυτοκτονίας έδειξαν ότι τα υπολείμματα του ISIS έχουν βρει επίσης αρκετή υποστήριξη εκεί.

Οι επιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές. Δεν είναι μόνο ότι οι εχθροί της Δύσης όπως το ISIS έχουν επωφεληθεί άμεσα για να εξαπολύσουν αιματοχυσία και σφαγή. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το χάος, η αναστάτωση και ο τρόμος στο Αφγανιστάν να εξαπλωθούν στα σύνορα και στο πυρηνικά εξοπλισμένο Πακιστάν, το οποίο περιβάλλεται από απειλές ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες θα αισθανθούν ισχυρές από την υποχώρηση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο εξευτελισμός της Αμερικής αναπόφευκτα θα ενθαρρύνει την Κίνα και τη Ρωσία να γίνουν όλο και πιο θρασύς και επιθετικές. Και όμως ο κόσμος θα έχει στο τιμόνι άλλα τρία χρόνια Biden. Είναι μια τρομακτική σκέψη, αλλά, σύμφωνα με την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ζοφερή. «Πρέπει ο Biden να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί σχετικά με τον χειρισμό του στο Αφγανιστάν; Ναι», έγραψε στο Twitter. «Αλλά αυτό θα μας άφηνε με την [ακροαριστερή αντιπρόεδρο] Kamala Harris, κάτι που θα ήταν δέκα φορές χειρότερο. Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Πράγματι. Ο Joe Biden προειδοποίησε τους βομβιστές της Καμπούλ ότι «δεν θα συγχωρήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε». Ωστόσο, ούτε και ο κόσμος θα ξεχάσει εύκολα αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .