Κυριακή, Οκτωβρίου 31

Πλοίο με 400 μετανάστες: Κανένα διπλωματικό θρίλερ – Οι Τούρκοι αρνήθηκαν κι εμείς δεχθήκαμε


«H Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ». Τάδε έφη ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή το διπλωματικό επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο το οποίο μεταφέρει 400 μετανάστες στη Μεσόγειο. Μόνο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως διπλωματικό θρίλερ. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν κι εμείς δεχθήκαμε…

Πάμε να το δούμε ανάποδα; «Η Ελλάδα δέχθηκε πλοίο με 400 μετανάστες τους οποίους έσπρωξε η Τουρκία». Αυτή είναι η σωστή διατύπωση αν θέλουμε να είμαστε ακριβής.

Το καθεστώς Ερντογάν δημιουργεί πάλι συνθήκες εργαλειοποίησης και εκβιασμού μέσω μεταναστών και ενώ η Άνγκελα Μέρκελ είναι στην Ελλάδα και πλέκει το εγκώμιο υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν για την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Και εντάξει ο Ερντογάν είναι αυτός που είναι και προβαίνει συνεχώς σε προκλητικές ενέργειες. Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση ενώ γνωρίζουν τις προθέσεις των γειτόνων, αφήνουν ένα τόσο σοβαρό διπλωματικό ζήτημα που άπτεται των εθνικών μας ζητημάτων ασφαλείας, να το χειρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας! Αυτό κι αν είναι καταπληκτικό. Αντί να υπάρξει αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών, αφήνουν όλο το περιστατικό στα χέρια του Γιάννη Πλακιωτάκη, προφανώς για να το υποβαθμίσουν σε κοινωνικό ζήτημα συμπάθειας και συμπόνοιας των ανθρώπινων ζωών.

Ο κ. Πλακιωτάκης έκαμε ο άνθρωπος κάποιες δηλώσεις που αγγίζουν βεβαίως τα όρια της αδιαφορίας για τους Τούρκους, αλλά και για την Ε.Ε. η οποία όπως πάντα δεν είδε και δεν άκουσε απολύτως τίποτα.

Σε δηλώσεις του για το θέμα των 400 περίπου αλλοδαπών που επιβαίνουν σε πλοίο με τουρκική σημαία ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης είπε:

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία, επικαλούμενο τις διεθνείς συνθήκες για την έρευνα και διάσωση που ορίζουν ότι το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων, το υπό τουρκική σημαία πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη, αν και οι ελληνικές αρχές θεωρούν ως πιθανότερο λιμάνι απόπλου το Κας. Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.

Το φορτηγό πλοίο λόγω καιρού έμεινε για κάποιες ώρες σε κάποιο απάγκιο στην Κάρπαθο και τώρα συνεχίζει την πορεία του προς την Κω.

Περιττό να σας πω ότι το βρώμικο παιχνίδι των Τούρκων μόλις άρχισε για φέτος. Η αποδοχή των 400 μεταναστών είναι μόνο η αρχή. Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας την υποχωρητικότητα και την δεκτικότητα των ελληνικών αρχών θα ανοίξει την «κάνουλα» μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Μας ζύγισε και είδε ότι τον παίρνει για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Επίσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν κι εμείς δεχθήκαμε. Κανένα θρίλερ, απλά πράγματα.

 Newsbomb.gr.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .