Τρίτη, Οκτωβρίου 26

Το μεγαλείο ενός... πλάτανου στα Αμπελάκια Λάρισας

Το μεγαλείο ενός... πλάτανου στα Αμπελάκια Λάρισας

Τρανός και αγέρωχος. Περήφανος και αιωνόβιος. Ένας πλάτανος στο χωριό των Αμπελακίων μεγαλώνει γενιές και γενιές. Πελώριος και δυνατός καταφέρνει να στέκεται ακλόνητος και σχεδόν άφθαρτος στο πέρασμα των χρόνων.

Είναι το εντυπωσιακό δένδρο που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και κάνει το χωριό ακόμα πιο όμορφο και γοητευτικό. Γεμίζει με δροσιά τα καλοκαίρια των παιδιών που το απολαμβάνουν. 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένα σημείο αναφοράς για το χωριό. Σύμφωνα με τον ιστότοπο gotempi.gr αποτελεί πιστό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Αμπελακίων. Ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος είναι πολιούχος του χωριού, ανεγέρθηκε το 1720, ιστορήθηκε το 1721 από τον αγιογράφο Κωνσταντή, έχει στολιστεί δε με τοιχογραφίες και έχει πλουτιστεί με ξυλόγλυπτο Τέμπλο και Χορό.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως στον προαύλιο χώρο του ναού και στο νότιο μέρος αυτού συναντάμε την προτομή του Αμπελακιώτη Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος υπήρξε ήρωας στην πολιορκία του Μεσολογγίου, στοιχείο το οποίο μαρτυρά την έντονη σχέση και συμμετοχή των Αμπελακιωτών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

 

 

 

Πηγή: larissanet.gr

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .