“Πολύ θα ήθελα να του δώσω μία”

Πολλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία νιώθουν οργή για τους ανεμβολίαστους και αντιεμβολιαστές νοσηλευόμενους. Δικαιολογημένη αντίδραση ή έλλειψη επαγγελματικού ήθους;

Ολοένα και συχνότερα το νοσηλευτικό προσωπικό στα γερμανικά νοσοκομεία δεν μπορεί να κρύψει την οργή του για ανεμβολίαστους και κυρίως αντιεμβολιαστές που νοσηλεύονται στην εντατική. «Πολύ θα ήθελα να του δώσω μία», γράφει στο Facebook ανώνυμη νοσοκόμα για ασθενή, ο οποίος όταν έλαβε εξιτήριο από την ΜΕΘ έλεγε ότι «δεν ήταν και τόσο τραγικά τα πράγματα»

και διαμαρτύρονταν για τη «δικτατορία των εμβολιασμένων». Και η νοσοκόμα καταλήγει: «Μπορείτε να κατανοήσετε ότι έχω κουραστεί με όλα αυτά;»

Πως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζει ασθενείς, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα νοσηλεύονταν αν είχαν κάνει το εμβόλιο; Ποια η διαφορά τους με ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος ή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ;

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Ιζαμπέλα Χόιζερ, επικεφαλής των εξωτερικών ιατρείων ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου Charité, μιλά έξω από τα δόντια θεωρώντας απαράδεκτο ότι πλέον ουδείς ζητά από τους ανεμβολίαστους να επιδείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες τους: “Όταν παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιαστούν παντού και δωρεάν δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια σοβαρή νόσηση.”

Τα εμβόλια απέτρεψαν δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες

Ο κίνδυνος εισαγωγής ενός εμβολιασμένου σε νοσοκομείο με Covid είναι αυτή την εποχή δέκα φορές μικρότερος από ότι για κάποιον ανεμβολίαστο, δείχνουν τα στοιχεία του επιδημιολογικού ινστιτούτου Robert Koch. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου χάρη στους εμβολιασμούς αποτράπηκαν φέτος μέχρι και τον Ιούλιο περίπου 77.000 νοσηλείες καθώς και περίπου 20.000 εισαγωγές σε εντατικές.

Ο όμιλος Helios, που διαχειρίζεται στη Γερμανία 89 νοσοκομειακές μονάδες, κατέγραψε την προπερασμένη εβδομάδα μεταξύ 13 και 19 Σεπτεμβρίου, ότι από τους 214 νοσηλευόμενους, το 73% ήταν ανεμβολίαστοι. Το 12% απ’ αυτούς εισήχθησαν στην εντατική, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλειών με ασθενείς Covid στις ΜΕΘ σε παγγερμανικό επίπεδο αυξήθηκε και πάλι σε περίπου 1.500.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Ιζαμπέλα Χόιζερ λέει ότι κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει πια σχεδόν καμία κατανόηση για μη εμβολιασμένους: «Με θυμώνει ότι ανεμβολίαστοι στερούν από άλλους ασθενείς κλίνες, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα χρειάζονταν νοσηλεία αν είχαν εμβολιαστεί. Η απουσία αλληλεγγύης είναι κραυγαλέα».


Μόλις το 64% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο

Η υπεύθυνη του τομέα υγείας στο συνδικάτο Verdi Γκριτ Γκένστερ εκτιμά ότι η οργή του νοσηλευτικού προσωπικού δεν αφορά τόσο τους ασθενείς με Covid, όσο την πολιτική που δεν έβγαλε διδάγματα από τρία κύματα πανδημίας και δεν επενδύει στον τομέα της υγείας. Το προσωπικό στα νοσοκομεία παραμένει αριθμητικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Εξάλλου το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπερφορτωμένο και με πάμπολλες εγχειρήσεις που είχαν αναβληθεί λόγω πανδημίας και τώρα πρέπει να γίνουν επιτακτικά.

Στη Γερμανία τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μάλλον απογοητευτικά. Παρά τις εκκλήσεις και τη δυνατότητα εμβολιασμού ακόμα και σε ζωολογικούς κήπους ή προαστιακούς τίποτα δεν δείχνει να πείθει τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Στις αρχές της εβδομάδας μόλις το 64% του γερμανικού πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Ο στόχος όμως είναι το 80%. Η Γερμανίδα ειδικός Ιζαμπέλα Χόιζερ, η οποία μέχρι πρόσφατα αισιοδοξούσε δηλώνει πλέον απογοητευμένη: «Υπερτίμησα την αλληλεγγύη στη Γερμανία. Θεωρώ ντροπιαστική την κατάσταση που επικρατεί σήμερα».

***

Ουλρίκε φον Λεστσίνσκι, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: dw.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com