Σάββατο, Οκτωβρίου 16

Εκκολπώματα στο Παχύ Έντερο

Τι είναι τα εκκολπώματα και ποιους αφορούν;

εκκολπώματα

 

Τι είναι τα εκκολπώματα και ποιους αφορούν;

Με τον όρο εκκολπώματα εννοούμε την παρουσία θυλάκων που προβάλουν προς τα έξω από το τοίχωμα του εντέρου. Προσομοιάζουν σαν “σακουλάκια” ή σαν “τσέπες” πάνω στο έντερο. Μπορεί να είναι ένα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι πολλαπλά. Στους δυτικούς πληθυσμούς εντοπίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα στο σιγμοειδές κόλο (95%) και πολύ λιγότερο στη δεξιά πλευρά του εντέρου (1,5%) ή σε άλλα σημεία του εντέρου. Είναι νόσος που προσβάλλει τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, αφού θα τα συναντήσουμε στο 50% του πληθυσμού άνω των 70 ετών και στο 65% του πληθυσμού άνω των 85 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται πολύ συχνότερα από τους άνδρες (περίπου 3:1).

Σήμερα με την αύξηση του μέσου όρου ζωής και την αύξηση των γηριατρικών ασθενών τα εκκολπώματα αποτελούν σημαντική και κοινή παθολογία στο παχύ έντερο. Αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο της ηλικίας το τοίχωμα του εντέρου εξασθενεί και γίνεται ευάλωτο σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα και οι “τσέπες” αυτές να πληθαίνουν. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα εντοπίζουμε και σε μικρούς σε ηλικία συνανθρώπους μας.

 

Πώς δημιουργούνται τα εκκολπώματα;

Η δημιουργία των εκκολπωμάτων στηρίζεται στη θεωρία της ανάπτυξης υψηλών πιέσεων εντός του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα η δυσκοιλιότητα, η αφυδάτωση και η χαμηλή σε φυτικές ίνες δίαιτα είναι καθοριστικοί παράγοντες που προδιαθέτουν σε αύξηση της πίεσης στο έντερο. Σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα και την εξασθένηση που παρατηρούμε στο έντερο με την πάροδο της ηλικίας, η δημιουργία των εκκολπωμάτων είναι περισσότερο από πιθανή.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές των εκκολπωμάτων;

Κύρια επιπλοκή των εκκολπωμάτων είναι η φλεγμονή τους. Η φλεγμονή των εκκολπωμάτων ή αλλιώς εκκολπωματίτιδα συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών που φέρουν εκκολπώματα στο παχύ τους έντερο. Ο πόνος που εντοπίζεται στο κέντρο ή στο αριστερό τμήμα της κάτω κοιλιάς είναι το κυριότερο ενόχλημα. Ο πόνος συνήθως είναι έντονος ενώ μπορεί να συνυπάρχει και πυρετός. Η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με τροποποίηση της δίαιτας και λήψη αντιβιοτικών, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να απαιτηθεί και νοσηλεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση επιβάλλεται, καθώς μια παραμελημένη και μεγάλης έντασης φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα ή σε απόστημα εντός της κοιλίας με παρουσία πύου.

 

Μια παραμελημένη ή έντονη εκκολπωματίτιδα που αγγίζει ένα γειτονικό όργανο (π.χ. ουροδόχος κύστη, κόλπος) μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάσταση επικοινωνίας (συρίγγιο) μεταξύ του εντέρου και του οργάνου αυτού. Μέσω αυτής της επικοινωνίας κοπρανώδες υλικό συνήθως περνά από το παχύ έντερο στην ουροδόχο κύστη ή στον κόλπο. Αποτέλεσμα του συριγγίου είναι να εμφανίζονται ουρολοιμώξεις που δεν θεραπεύονται καθώς και παρουσία αέρα κατά την ούρηση. Τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να σας θορυβήσουν και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε εμάς!

 

Οι επαναλαμβανόμενες φλεγμονές στο παχύ έντερο στο σημείο των εκκολπωμάτων είναι υπεύθυνες για στενώσεις του τμήματος εκείνου του εντέρου (συνήθως του σιγμοειδούς). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολία στις κενώσεις, φούσκωμα της κοιλιάς, απώλεια βάρους ή ακόμη και αρκετές διάρροιες την ημέρα.

 

Η τελευταία επιπλοκή της παρουσίας των εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο είναι η αιμορραγία. Τα επεισόδια αιμορραγίας που οφείλονται στα εκκολπώματα συνήθως είναι μικρής διάρκειας αλλά υπάρχει απώλεια πολύ σημαντικής ποσότητας αίματος. Για το λόγο αυτό η επίσκεψη στο νοσοκομείο σε μια τέτοια περίπτωση καθίσταται επιβεβλημένη!

 

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

 

Θα μπορέσουμε να διαγνώσουμε αν έχουμε εκκολπώματα στο παχύ μας έντερο κάνοντας κολονοσκόπηση ή αξονική κολονογραφία. Με την κολονοσκόπηση θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε πόσα εκκολπώματα έχουμε, ποιο τμήμα του παχέος εντέρου νοσεί και αν συνυπάρχουν προβλήματα από προηγούμενες επιπλοκές. Θα διαπιστώσουμε δηλαδή αν υπάρχουν σημάδια φλεγμονής ή κάποια στένωση σε κάποιο σημείο του εντέρου.

Με αξονική τομογραφία μπορούμε να διερευνήσουμε αν ο πόνος στην κοιλία μας οφείλεται σε φλεγμονή των εκκολπωμάτων και να διαπιστώσουμε τυχόν απόστημα ή διάτρηση του εντέρου.

 

 

 Χρειάζομαι χειρουργείο;

 

Δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς που έχουν εκκολπώματα χειρουργείο. Οι ασθενείς με συχνές προσβολές από φλεγμονές, ιδιαίτερα οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας και στην περίπτωση επιπλοκών θα χρειαστεί να παρέμβουμε χειρουργικά. Στο χειρουργείο αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που έχει προσβληθεί από τα εκκολπώματα, συνηθέστερα το σιγμοειδές κόλον. Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά ή ¨μέσω μιας οπής¨ (SILS)

Η λαπαροσκοπική σιγμοειδεκτομή πραγματοποιείται από τη χειρουργική μας ομάδα. Με τη χρήση κάμερας και εργαλείων εισέρχονται στην κοιλιά του ασθενούς από 4 οπές 0,5-1 εκατοστού. Αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που πάσχει και το έντερο ενώνεται ξανά. Το τμήμα του εντέρου που πάσχει το αφαιρούμε από μια τομή στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς περίπου 5 εκατοστών. Στις τομές γίνεται πλαστική με απορροφήσιμες ραφή  προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε ασθενή ακολουθείται πρωτόκολλο γρήγορης ανάρρωσης ERAS

 

 

Τι προτείνουμε;

Εφόσον δημιουργηθούν τα εκκολπώματα δεν πρόκειται ποτέ να μας εγκαταλείψουν. Αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων και να μειώσουμε την πιθανότητα επιπλοκών στη διάρκεια της ζωής μας.

Η πρόληψη της δημιουργίας τους, των επιπλοκών τους και η βελτίωση των πιθανών συμπτωμάτων μπορεί να προέλθει από κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τροποποίηση της διατροφής. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .