Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, εν μέσω «άσχημης» οικονομικής κατάστασης

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, εν μέσω «άσχημης» οικονομικής κατάστασης

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε αξιωματούχους της χώρας να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών μπροστά στην «άσχημη» οικονομική κατάσταση, όπως μετέδωσαν σήμερα, Δευτέρα, κρατικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας την επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος.

Καλλιτεχνικές παραστάσεις, γκαλά και σόου με πυροτεχνήματα έγιναν την Κυριακή στην Πιονγιάνγκ, για να εορταστεί η 76η επέτειος από την ίδρυση του Κόμματος Εργατών Κορέας, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει πληγεί από χρόνια κυρώσεων αναφορικά με τα πυρηνικά και οπλικά της προγράμματα, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν επίσης προκαλέσει επιπτώσεις.

Οι πιο ευπαθείς πολίτες της χώρας κινδυνεύουν με λιμοκτονία, αφού η Βόρεια Κορέα απομονώθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε κρίση, ανέφερε ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεση που είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα «τεράστιο έργο για την προσαρμογή και την ανάπτυξη της κρατικής οικονομίας» και την εκπλήρωση των οικονομικών στόχων που ορίστηκαν στις πρόσφατες κομματικές και κυβερνητικές συνεδριάσεις, ανέφερε ο Κιμ σε ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο μόνος τρόπος για να προωθήσουμε δυναμικά αυτό το πρωτόγνωρο, κρίσιμο έργο, παρά την άσχημη κατάσταση, είναι ολόκληρο το κόμμα να είναι ενωμένο», δήλωσε, χωρίς να κάνει αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση για τα πυρηνικά όπλα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιδιώκουν προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση και «θα πρέπει να εξετάζουν εάν το έργο τους καταπατά τα συμφέροντα του λαού ή προκαλεί προβλήματα στον λαό», δήλωσε ο Κιμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον Κιμ να απευθύνεται σε μια αίθουσα γεμάτη με αξιωματούχους, ντυμένους με σκούρα ρούχα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εμφανή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μάσκες ή άλλη προστασία κατά της COVID-19.

Η χώρα δεν έχει αναφέρει ούτε ένα περιστατικό κορωνοϊού, αλλά έχει επιβάλει αυστηρό κλείσιμο των συνόρων, περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλα μέτρα.

Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε εικόνες με νέους ανθρώπους να παρακολουθούν το γκαλά και άλλους να αφήνουν λουλούδια στα αγάλματα προηγούμενων ηγετών της χώρας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Πέμπτη την κυβέρνηση του Κιμ ότι είναι κυρίως υπεύθυνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

«Το καθεστώς συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους δικούς του πολίτες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, να εκτρέπει πόρους από τους πολίτες της χώρας για να κατασκευάσει το παράνομο πρόγραμμα (όπλων μαζικής καταστροφής) και βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα.