Χοληστερίνη: Τα σημάδια στα πόδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Υψηλή χοληστερίνη σημαίνει ότι έχετε πάρα πολύ «κακή» χοληστερίνη. Αυτό είναι γνωστό ως LDL χοληστερίνη. Προσκολλάται στο εσωτερικό των αρτηριών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο απόφραξης που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Όταν οι αρτηρίες μπλοκάρουν από τη χοληστερίνη, συχνά αντιπροσωπεύει τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια.

Όταν αυτή η απόφραξη λαμβάνει χώρα στις αρτηρίες έξω από την καρδιά ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD).

 Σύμφωνα με το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο (CIS), αυτό συμβαίνει συχνότερα στα πόδια.

Ενώ οι ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να είναι σε εγρήγορση στην αρτηριακή τους φροντίδα ανά πάσα στιγμή, “συγκεκριμένα σημεία πρέπει να αντιμετωπιστούν με την πρώτη ευκαιρία”, λέει ο Οργανισμός Υγείας.

 Χοληστερίνη και πόνος στα κάτω άκρα

Η ενόχληση και ο πόνος στα πόδια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου.

Η στένωση των αρτηριών προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα αφού δεν μπορεί να μεταφερθεί αρκετό αίμα στα πόδια. Έτσι δεν είναι σπάνιο πολλοί ασθενείς να διαμαρτύρονται ότι τα πόδια τους βαριά ή κουρασμένα!

Νυχτερινές κράμπες

Όσοι πάσχουν από την περιφερική αρτηριακή νόσο ενδέχεται να αισθάνονται κράμπες ή σπασμούς συνήθως στις φτέρνες, τα δάχτυλα ή το μπροστινό μέρος του πέλματος

Η μη φυσιολογική η ροή του αίματος στα πόδια κάνει στους πάσχοντες πιο σφιχτό και γυαλιστερό το δέρμα ενώ τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν πιο αργά.

Παγωμένα πόδια

Αν και δεν είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της νόσου παρ’ όλ’ αυτά τα συνεχώς κρύα πόδια αποτελούν ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πληγές που δεν κλείνουν

Όσοι βρίσκονται σε πιο προχωρημένη μορφή της νόσου, έχουν μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσουν πληγές στα πόδια, γνωστές και ως ισχαιμικά έλκη, οι οποίες δεν θεραπεύονται εύκολα και χρειάζονται άμεσα την αγωγή του γιατρού.

 Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να προχωράτε στις απαραίτητες εξετάσεις, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όσοι είναι καπνιστές, άνω των 50, πάσχουν από διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού).
 Πηγή: express.co.uk
https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/cholisterini-ta-simadia-sta-podia-poy-den-prepei-na-agnoisete/