fisika-antistaminika-kai-enallaktikes-prosegiseis-ton-allergion

Φυσικά αντισταμινικά και εναλλακτικές προσεγγίσεις των αλλεργιών

Τα αντισταμινικά είναι τα φάρμακα που (όπως λέει και το όνομά τους) μπλοκάρουν την παραγωγή των ισταμινών, χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Η δε χρήση των αντισταμινικών αυξάνεται την άνοιξη και τις περιόδους που βρίσκονται σε έξαρση οι αλλεργίες, οι οποίες κάνουν πολλές μύτες να «τρέχουν» και πολλές επιδερμίδες να βγάζουν εξανθήματα.

Αν είστε κι εσείς ένας από τους πολλούς που ταλαιπωρούνται με τα πρώτα άνθη της άνοιξης, φέτος δοκιμάστε φυσικές και εναλλακτικές μεθόδους αντισταμινικής δράσης, αλλά πάντα υπό την επίβλεψη του γιατρού σας.

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Αν και οι έρευνες βγάζουν διφορούμενα συμπεράσματα, η λήψη των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε είναι πιθανό να έχει θετική επίδραση στις εποχιακές αλλεργίες, δεδομένης της ικανότητάς τους να μπλοκάρουν την παραγωγή των ισταμινών.

Η βιταμίνη Ε, συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του 2004, έδειξε πως σε συνδυασμό -πάντα- με συμβατικές θεραπείες, συνεισέφερε στην καλυτέρευση και ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Δείτε: Η σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη C
και: Βιταμίνη Ε: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της

Παπάγια

Η παπάγια έχει πλούσια περιεκτικότητα βιταμίνης C, ενώ ένζυμα που βρίσκονται σε αυτή βοηθούν αποτελεσματικά στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού. Η κατανάλωση του φρούτου, ή του χυμού του μπορεί να λειτουργήσει σαν αντισταμινικό και να ανακουφίσει από την κνίδωση και τα εξανθήματα.
Δείτε: Πώς η εξωτική παπάγια μας χαρίζει υγεία.
και Ενζυματική, η έξυπνη διατροφή.

Φυτικά συμπληρώματα

Πολλά είναι τα φυτά που έχουν αντισταμινικές ιδιότητες και υποστηρικτική δράση στο ανοσοποιητικό. Μια τέτοια περίπτωση είναι η τσουκνίδα, της οποίας η καθημερινή λήψη συμπληρώματος για μια εβδομάδα, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα των ρινικών αλλεργιών. Έχετε ωστόσο υπόψη σας πως η τσουκνίδα έχει και διουρητική δράση, οπότε αν λαμβάνετε ήδη διουρητικά ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν κάνετε το οτιδήποτε.
Δείτε: Τσουκνίδα: Το φυτό με τις 60 διαφορετικές ιδιότητες

Ένα άλλο φυτό που έχει άκρως αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι το butterbur ή αλλιώς πετασίτης, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη βρογχίτιδα και το άσθμα.

Για κάποιους η δράση του είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και αντίστοιχες φαρμακευτικές λύσεις. Επίσης, τσάγια από συγκεκριμένα βότανα, όπως το τζίντζερ, η μέντα και οι σπόροι του αμάραντου, βοηθούν στον έλεγχο των ισταμινών.
Δείτε: Βρογχίτιδα: Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση!
Σπιτική συνταγή για την καταπολέμηση άσθματος και βρογχίτιδας

Αιθέρια έλαια

Το αιθέριο έλαιο του μπαχαρικού του γαρίφαλου, του χαμομηλιού και του λεμονιού έχουν αντισταμινικές ιδιότητες και μπορούν να λειτουργήσουν σαν εναλλακτικές θεραπείες σε δερματικές αλλεργίες. Προσέχετε ωστόσο πάντα και λόγω της ισχύος των ελαίων, να τα χρησιμοποιείτε πάντα διαλυμένα σε κάποιο φυτικό λάδι, του οποίου η προσθήκη επίσης συνεισφέρει στην ανακούφιση και ενυδάτωση του ερεθισμένου δέρματος.

Βελονισμός

Μια εναλλακτική, αλλά όλο και πιο δημοφιλής προσέγγιση αντιμετώπισης των αλλεργιών, είναι η κινέζικη πρακτική του βελονισμού, κατά την οποία οι πολύ λεπτές βελόνες βοηθούν στη ρύθμιση της ενέργειας στο σώμα. Ο βελονισμός δε, έχει δράση σε πολλές παθήσεις ενώ προσφέρει ανακούφιση και από τον πόνο.

Αν λοιπόν δε θέλετε να συνεχίσετε τη λήψη φαρμάκων που πιθανώς έχουν και πολλές παρενέργειες στην καθημερινότητά σας, δοκιμάστε εναλλακτικές προσεγγίσεις, με τη συμβουλή του γιατρού σας, και ίσως βρείτε εκεί την ανακούφιση που ψάχνετε. 

Δείτε ακόμη: Απαλλαγείτε από τις αλλεργίες με βότανα!

Όσο λιγότερη η έκθεση στα μικρόβια, τόσο αυξάνονται οι αλλεργίες 

www.clickatlife.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.