Δευτέρα, Οκτωβρίου 11

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΧ! ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

Ο δείκτης τιμών πέντε μεγάλων ομάδων βασικών ειδών διατροφής τον Σεπτέμβριο του 2021, ήταν 32,8% υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2020!

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν τον υψηλότερο μηνιαίο μέσο όρο τους από τον Οκτώβριο του 2011,

λόγω της αύξησης των τελευταίων δύο μηνών.

Ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 130 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,5 μονάδων ή 1,2% από τον Αύγουστο, λόγω των αυστηρότερων συνθηκών προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης για βασικά προϊόντα όπως το σιτάρι και το φοινικέλαιο.

Ο αριθμός αυτού του Σεπτεμβρίου στον δείκτη σταθμισμένου εμπορίου, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές της διεθνούς αγοράς πέντε μεγάλων ομάδων βασικών ειδών διατροφής, ήταν 32,8% υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2020, σημείωσε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με τον Αύγουστο, με ισχυρή άνοδο των παγκόσμιων τιμών σίτου λόγω της αυστηρότερης διαθεσιμότητας των εξαγωγών εν μέσω έντονης ζήτησης.

«Μεταξύ των μεγάλων δημητριακών, το σιτάρι θα είναι το επίκεντρο τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρέζα Αμπασσιάν, σημειώνοντας ότι το απαιτούμενο θα πρέπει να δοκιμαστεί έναντι των ταχέως αυξανόμενων τιμών.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 1,7% καθώς οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και ανησυχιών για την παραγωγή κάτω από τις πιθανές τιμές στη Μαλαισία, καθώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού από μετανάστες.

Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με τον Αύγουστο, λόγω της σταθερής ζήτησης εισαγωγών και εποχιακών παραγόντων στην Ευρώπη και την περιοχή της Ωκεανίας, αυξάνοντας τις διεθνείς τιμές για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το βούτυρο, ανέφερε ο οργανισμός.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO σημείωσε μικρή άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες και οι υψηλότερες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία τροφοδότησαν τις ανησυχίες σχετικά με τη μειωμένη παραγωγή του μεγαλύτερου εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%95%ce%a1%ce%a7%ce%95%ce%a4%ce%91%ce%99-%ce%a0%ce%91%ce%93%ce%9a%ce%9f%ce%a3%ce%9c%ce%99%ce%9f-%ce%9a%ce%a1%ce%91%ce%a7-%ce%9c%ce%95%ce%93%ce%91%ce%9b%ce%9f%ce%a3-%ce%a0%ce%9f%ce%9d%ce%9f%ce%9a/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .