Κυριακή, Οκτωβρίου 31

Το όνειρο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου γίνεται πραγματικότητα - Ξεκινά το ίδρυμα που φέρει το όνομά του

βαρθ

Παραδέχθηκε ότι αυτό το ίδρυμα αποτελούσε ανέκαθεν το όνειρό του - Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον του Πατριαρχείου, ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί 18 εκατ. δολάρια από την ομογένεια

Προβληματισμό προκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, αφού λίγες ώρες μετά την αναφορά που είχε κάνει στη "διαδοχή του" μίλησε με έντονη συναισθηματική φόρτιση για το «τέλος» της ζωής και της πατριαρχίας του. Σε ειδική εκδήλωση στο Μανχάταν για την σύσταση και λειτουργία του ιδρύματος που φέρει το όνομά του στο οποίο έχουν ήδη συγκεντρωθεί 18 εκατομμύρια δολάρια από την ομογένεια, παρουσία μάλιστα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο κ.Βαρθολομαίος με εξομολογητική και απολογιστική διάθεση, μιλώντας στα ελληνικά, αναφέρθηκε στο νεοσυσταθέν ίδρυμα λέγοντας ότι αποτελούσε όνειρό του από την αρχή της πατριαρχίας του.

βα
ομιλια


Μάλιστα, η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν "εξομολογούμαι". Είχε όνειρο, είπε, να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον του Πατριαρχείου και ήθελε για το λόγο και τον σκοπό αυτό να γίνει το Ιδρυμα. Πρόσθεσε ότι "είχε παρακαλέσει τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο" (πρόσωπο με μακρά διαδρομή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής) να αναλάβει τη συγκέντρωση των χρημάτων για το ίδρυμα, ωστόσο "για λόγους που ξέρει εκείνος ή για λόγους που δεν ξέρω εγώ" είπε ο κ.Βαρθολομαίος, "δεν μπόρεσε να προχωρήσει" με αποτέλεσμα να νιώθει ότι αυτό το όνειρο δεν θα γινόταν πραγματικότητα "στο τέλος της ζωής και της πατριαρχίας του".

20211029_211732__1_
ομιλ


Η αποστροφή του αυτή προκάλεσε απορίες τη στιγμή που ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας συμπληρώνει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου τριάντα χρόνια στον οικουμενικό θρόνο. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι το ίδρυμα έγινε πραγματικότητα μέσα σε λίγους μήνες με πρωτοστάτες τον κ. Αντονι Λυμπερακάκη από την ομογένεια, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 18 εκατομμύρια δολάρια ήδη, Τα χρήματα θα πηγαίνουν "όχι στην τσέπη του Βαρθολομαίου", αλλά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά "αλάλητοι οι στεναγμοί της μητρός εκκλησίας". Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Πατριάρχης κόμπιασε και δάκρυσε.

Βαρθολομαίος: Ξεκινά το ίδρυμα που φέρει το όνομά του


Ο κ.Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τους ομογενείς για τις εκδηλώσεις τιμής στο πρόσωπό του και στο πατριαρχείο που οργανώνονται στη διάρκεια της 12ήμερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται την προσεχή Τρίτη, 2 Νοεμβρίου με τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο ground zero, είκοσι χρόνια μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους που είχε ισοπεδώσει τον αρχικό ναό- σημείο αναφοράς για τους Έλληνες στις ΗΠΑ. Στη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που συνοδευόταν από την σύζυγό του Σούζαν, η οποία είναι ορθόδοξη. Παρόντες ήταν ακόμη ο πρώην υπουργός υγείας των ΗΠΑ Αλεξ Αζάρ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ιεράρχες και επιφανή στελέχη της ομογένεια που συνεισέφεραν οικονομικά στο Ιδρυμα Βαρθολομαίου. Μάλιστα, λίγες ώρες αφότου ο κ.Βαρθολομαίος είχε πει "σκασίλα μου" αναφερόμενος στις αντιδράσεις της ρωσικής εκκλησίας στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, στην ομιλία του ο κ. Πομπέο αποκάλυψε ότι όταν είχε ανακύψει το ζήτημα αρχική εισήγηση που είχε λάβει ήταν "μακριά" για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ στηρίζει πλήρως το Πατριαρχείο.

https://www.protothema.gr/world/article/1176466/vartholomaios-xekina-to-idruma-pou-ferei-to-onoma-tou-ti-eipe-gia-to-telos-tis-zois-kai-tis-patrarhias-tou/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .