Κακοποίηση γυναικών και βία στην οικογένεια

Η κακοποίηση γυναικών είναι δυστυχώς μια λυπηρή κατάσταση που είναι διαδεδομένη σε μεγάλο βαθμό

Η κακοποίηση των γυναικών είναι δυστυχώς μια λυπηρή κατάσταση που είναι διαδεδομένη σε σημαντικό βαθμό.

Η βία αυτή που εξασκείται στις γυναίκες ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ακόμη και όταν είναι έγκυες μπορεί να υποστούν σωματική ή σεξουαλική βία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το παιδί τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η εξάσκηση βίας σε μια γυναίκα στο σπίτι από το σύζυγο ή το σύντροφό της αρχίζουν ή εντατικοποιούνται όταν έλθει μια εγκυμοσύνη.

Η σωματική κακοποίηση μιας εγκύου γυναίκας αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κίνδυνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Ορισμένα από τα συχνότερα προβλήματα που έχουν σχετισθεί με την εξάσκηση βίας στην έγκυο γυναίκα είναι η αύξηση των αποβολών, ο τραυματισμός και θάνατος του εμβρύου, η πρόωρη γέννηση του παιδιού και το χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.

Οι γιατροί που παρακολουθούν τις έγκυες γυναίκες, θα πρέπει λόγω της σοβαρότητας της κακοποίησης κατά την εγκυμοσύνη, να προσπαθούν να ανιχνεύουν το πρόβλημα αυτό όπως κάνουν και για το διαβήτη, την ψηλή πίεση και το κάπνισμα.

Σε μια πρωτότυπη έρευνα που έγινε στη Βόρειο Αγγλία, 500 έγκυες γυναίκες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε, σε μια από τις πρώτες επισκέψεις τους στο γυναικολόγο τους. Τα ερωτηματολόγια αυτά ήσαν εμπιστευτικά και οι γυναίκες τα απάντησαν μόνες τους χωρίς την παρουσία του συζύγου ή συντρόφου τους.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν προκαλούν  πράγματι προβληματισμό:

 1. Από το σύνολο των γυναικών, 1 στις 6 δήλωσε ότι είχε υποστεί βία στο σπίτι της, σε κάποια φάση της ζωής της
   
 2. Το 10% των γυναικών που είχαν υποστεί βία στο σπίτι, είχαν υποχρεωθεί να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέλησή τους. Μία γυναίκα ανέφερε ότι αυτός που την υποχρέωσε για σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση της ήταν ο αδελφός της ενώ για μια άλλη, ήταν ένας στενός συγγενής της
   
 3. Το 3,4% των γυναικών είχαν κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την οποία είχαν επισκεφθεί το γιατρό και έλαβαν μέρος στην έρευνα
   
 4. Οι ηλικίες των γυναικών που κακοποιήθηκαν κυμαίνονταν μεταξύ 26 και 30 χρονών. Τα κτυπήματα με γροθιές και τα χαστουκίσματα ήταν οι συχνότεροι τρόποι εξάσκησης σωματικής βίας. Σε 11 γυναίκες χρησιμοποιήθηκε όπλο, σε 11 υπήρξαν σοβαρά εγκαύματα και σε 6 παρέμειναν μόνιμες βλάβες
   
 5. Οι γυναίκες που ήσαν μόνες τους και αυτές που είχαν ένα σύντροφο και δεν ήταν παντρεμένες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν στο σπίτι τους.

Το συμπέρασμα των γιατρών που έκαναν την έρευνα είναι ότι η βία στο σπίτι που εξασκείται σε μια έγκυο γυναίκα είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από τις υπόλοιπες παρενέργειες.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος θα πρέπει οι γιατροί να ερευνούν για την επιπλοκή αυτή όπως ερευνούν για όλα τα άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη όπως η ψηλή πίεση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και ο διαβήτης.

 www.medlook.net