Κυριακή, Οκτωβρίου 10

ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ...

Οι διακοπές ρεύματος βυθίζουν τον Λίβανο ΗΔΗ στο σκοτάδι!!!

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ!!!

Γράφουν οι Άνταμ Σαμσεντίν, Ρίτα Καμπαλάν

Περιπλανώμενοι στους δρόμους της Βηρυτού μετά το ηλιοβασίλεμα, οι προβολείς αυτοκινήτων είναι συχνά το μόνο πράγμα που διαπερνά τη σκοτεινή νύχτα. 

Ο πανταχού παρών ήχος των κινητήρων των αυτοκινήτων κατά τις ώρες αιχμής εξαφανίζεται τη νύχτα, για να αντικατασταθεί από το βόμβο των κινητήρων γεννήτριας, σαν η Βηρυτός να είναι ένα γιγάντιο μελίσσι. 

Αλλά αντί για μέλι, ο αέρας της πόλης είναι παχύς με τη μυρωδιά των καυσαερίων της γεννήτριας.

Όπως και ο υπόλοιπος Λίβανος , η πρωτεύουσα της χώρας πλήττεται από έντονες ελλείψεις καυσίμων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι είχαν λίγη, αν υπήρχε, ηλεκτρική ενέργεια από τους τελευταίους μήνες.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, Electricite du Liban (EDL),  προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί σε πλήρη διακοπή ρεύματος τον Οκτώβριο, εν μέσω μειωμένων αποθεμάτων καυσίμων, καθώς η εταιρεία αδυνατεί να παράγει τα ελάχιστα 600 μεγαβάτ που απαιτούνται καθημερινά για τη λειτουργία του δικτύου. σωστά.

Το Σάββατο, η EDL σήμανε για άλλη μια φορά τον συναγερμό καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα - πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Λιβάνου εξαρτώνται πλέον εξ ολοκλήρου από δαπανηρές ιδιωτικές γεννήτριες για ηλεκτρική ενέργεια, αν μπορούν ακόμη και να το αντέξουν οικονομικά.

Ο τερματισμός της λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου έρχεται εν μέσω μιας ήδη καταστροφικής οικονομικής κρίσης που  ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για δεκαετίες διαφθοράς και κακής διαχείρισης από την άρχουσα τάξη, με το λιβανικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 90 % της αξίας του σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Μια νέα κυβέρνηση ορκίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πολιτικής παράλυσης, μια εξέλιξη που περιγράφεται από τον πρωθυπουργό Najib Mikati ως άναμμα «ενός κεριού σε αυτό το απελπιστικό σκοτάδι» - μια ειρωνική μεταφορά, δεδομένου ότι η διαδικασία της ορκωμοσίας ήταν καθυστέρησε αρκετές ώρες λόγω διακοπής ρεύματος στο κοινοβούλιο. 

Οι σκοτεινές νύχτες, ωστόσο, αποκρύπτουν τους τρόπους με τους οποίους η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος μετατρέπει την καθημερινή ζωή, σε κόλαση και τα πράγματα γίνονται χειρότερα. 

Τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει πλέον πολυτέλεια και αυτό που κάποτε ήταν ανέκδοτες λεπτομέρειες της ζωής κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έχουν γίνει ξανά πραγματικότητα για πολλούς - χωρίς τέλος.

ΞΕΝΗ ΠΗΓΗ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με ΕΚΤΑΚΤΟ διάγγελμά του στις 4 Οκτωβρίου, έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα του, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχειρησιακή έδρα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης.

«Έχει γίνει μια ….δικτατορική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην παγκόσμια αγορά.

Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε οικονομικά ή διοικητικά μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έντι Ράμα, το έλλειμμα θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, αλλά μετά από αυτό τα προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μην τελειώσουν.

«Οι τιμές δεν θα παραμείνουν οι ίδιες.

Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες», πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών καυσίμων και φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .