Πέμπτη, Οκτωβρίου 28

Facebook και Google βλέπουν καλώδια οπτικών ινών στην Ελλάδα

Facebook και Google βλέπουν καλώδια οπτικών ινών στην Ελλάδα

Κώστα Κετσιετζή---Σε διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες που έχουν δημιουργήσει οι Google και Facebook για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο να μπει στον σχεδιασμό και η χώρα μας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το καλώδιο 2Africa που σχεδιάζει κοινοπραξία αποτελούμενη από τις China Mobile International, Facebook, MTN GlobalConnect, Orange, stc, Telecom Egypt, Vodafone and WIOCC.

Με συνολικό μήκος 37.000 χλμ το 2Africa θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποβρύχιων καλωδίων του κόσμου, με στόχο τη διασύνδεση της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και όλης της Αφρικής.

Με τη σημερινή του χάραξη το 2Africa παρακάμπτει τη χώρα μας, καθώς στην Ευρώπη προβλέπονται διασυνδέσεις στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στόχος είναι αυτό να αλλάξει και να προβλεφθεί μια διασύνδεση, είτε στην Κρήτη, είτε στην Αττική.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις και την κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει η Google με την ιταλική Sparkle και άλλους εταίρους με σκοπό την ανάπτυξη δύο υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που θα ενώνουν την Μέση Ανατολή με την νότια Ευρώπη και την Ασία.

Το καλώδιο με την ονομασία Blue Submarine Cable System θα διασυνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα με το Ισραήλ, ενώ το Raman Submarine Cable System θα συνδέει την Ιορδανία με τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Τα καλώδια σχεδιάζεται να είναι λειτουργικά το 2024.

Αναγκαίες οι συνδέσεις

Η διασύνδεση της Ελλάδας με τα καλώδια που μεταφέρουν τα δεδομένα διαδικτύου και φωνής από ήπειρο σε ήπειρο και από χώρα σε χώρα αποτελεί βασικό στοίχημα για την ανάδειξη της χώρας μας σε "ψηφιακό κόμβο” της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και τη Αφρικής.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα απουσιάζει από τον ευρωπαϊκό χάρτη μεταφοράς δεδομένων, καθώς τα διεθνή καλώδια οπτικών ινών που είναι ποντισμένα στη Μεσόγειο παρακάμπτουν τη χώρα μας.

Δεδομένου πως στα καλώδια που λειτουργούν σήμερα δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες επεκτάσεις, στόχος είναι στα νέα καλώδια που περνάνε από τη Μεσόγειο να σταματούν και στη χώρα μας.

Το καλώδιο της Islalink

Μια ακόμη εταιρεία που αναπτύσσει υποβρύχια καλώδια οπτικών είναι η ισπανική Islalink, η οποία ετοιμάζει μια διασύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη και του Μιλάνο με τη Ρώμη, τμήμα του έργου αποτελεί και μια υποθαλάσσια σύνδεση μήκους 322 χλμ. μεταξύ της Πρέβεζας και του Κροτόνε στη Καλαβρία.

Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022 και έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή διασύνδεσης του ελληνικού με το ιταλικό δίκτυο, όπως και με τους βασικούς κόμβους της Δυτικής Ευρώπης.

kostaskets@capital.gr 

https://www.capital.gr/agora-akiniton/3591146/nea-trends-sto-real-estate-dimiourgise-i-pandimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .