Δικηγόρος Μαργαρίτας Θεοδωράκη στο iefimerida: «Ο Μίκης πέθανε με την πεποίθηση ότι δεν αδίκησε κανέναν -Θα αδικούσε τον Νίκο Κουρή;»


Στη διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη, που άνοιξε χθες (21/10), αλλά και στο θέμα με τον Νίκο Κουρή και το εάν είναι γιος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αναφέρθηκε μέσω του iefimerida.gr ο δικηγόρος της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος.

Για το εάν είναι οκτώ οι διαθήκες, ο κ. Παναγιωτακόπουλος απάντησε: «Το περιεχόμενο των τριών πρώτων διαθηκών συνοψίζεται στην 1η του 2017 και οι υπόλοιπες είναι συμπληρωματικές».

Υπενθυμίζεται ότι σε αποσπάσματα από τη διαθήκη που διάβασε το iefimerida, είναι εμφανής η αγωνία του μεγάλου μουσουργού ώστε το σπίτι του στην Ακρόπολη, όπου έγραψε πολλά από τα έργα του και έζησε μέχρι τέλους της ζωής του, να γίνει Μουσείο. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, στη διαθήκη του ορίζει πού ακριβώς πρέπει να πάνε τα προσωπικά του αντικείμενα και το αρχείο του.

Ακόμη, ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης ορίζει διαχειρίστρια της διαθήκης του την προσωπική του γραμματέα από το 1989, Ειρήνη Παρμενίδου.

Αναφορικά με το πώς αντιμετώπισε η Μαργαρίτα το άνοιγμα της διαθήκης, δεδομένων όλων αυτών, αλλά και τι πρόκειται να κάνει, ο δικηγόρος της απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Πάντα με σεβασμό απόλυτο, κάθε μέρα είναι στις επάλξεις γι' αυτό που είχε βάλει στόχο ο Μίκης Θεοδωράκης, το έργο του να διαδοθεί. Αυτή ήταν μια λειτουργία που η Μαργαρίτα την πραγματοποιεί σε συνετή βάση. Η ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη είναι ζωντανή και από μέρα σε μέρα είναι και σε διαφορετικό σημείο της Ελλάδας».

Αναφορικά με τον Νίκο Κουρή και αν θα πάνε τη Δευτέρα σε τεστ DNA, το οποίο θα αποδείξει εάν είναι γιος του Μίκη Θεοδωράκη, σημείωσε:

«Είναι πάρα πολύ στενοχωρημένη. Δεν ξέρω, δεν έχω απάντηση γι' αυτό. Πώς να παίξουμε σε ένα πλαίσιο που δεν ξέρουμε; Μας λέει ότι του το είπε η μάνα του το 2009. Στη ζωή τού Θεοδωράκη μπήκε με το Ράδιο Μίκης, με το διακαναλικό ραδιόφωνο που έκανε και διέδιδε το έργο του Μίκη.

»Ο Μίκης είχε μια μεγάλη διαφορά με τον Χατζηδάκη... Του άρεσε και η κασετοπειρατία. Το ότι διαδίδεται το έργο του υπερτερούσε των οικονομικών απολαβών που θα είχε. Και της ίδιας (της Μαργαρίτας) της άρεσε το ραδιόφωνο. Γιατί μεταδίδει συνέχεια τα κλασικά έργα του Μίκη, εναλλάξ με το κλασικό ρεπερτόριο. Γι’ αυτό και ήρθαν κάποια στιγμή κοντά. Αλλά ούτε εκείνος εξέφρασε τις ανησυχίες του στη Μαργαρίτα. Δηλαδή, ήρθαν κοντά για να συνεργαστούν. Αυτό είναι που ξέρω.

»Ο Μίκης έλεγε ότι πεθαίνω με την πεποίθηση πως δεν έχω αδικήσει κανέναν. Θα αδικούσε αυτό το παιδί; Ποιος είναι ο λόγος;».

Σε ό,τι αφορά στο ακίνητο της Ακρόπολης, που επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να μετατραπεί το συγκεκριμένο οίκημα σε μουσείο, ο δικηγόρος της κόρης του μουσουργού εκφράζει την άποψη ότι είναι νομικά δύσκολο, στο ακίνητο έχει δικαιώματα τόσο η σύζυγος του Μίκη Θεοδωράκη όσο και ο εγγονός του

https://www.iefimerida.gr/ellada/dikigoros-margaritas-theodoraki-sto-iefimerida