Δευτέρα, Οκτωβρίου 4

Πειραματικό χάπι της MSD μείωσε κατά 50% θανάτους και νοσηλείες από COVID!


Η φαρμακευτική εταιρεία MSD (γνωστή ως Merck σε ΗΠΑ και Καναδά) ανέφερε την Παρασκευή (1/10) ότι το πειραματικό χάπι της κατά της COVID-19 μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα από τον SARS-CoV-2.

Η MSD αναμένεται να ζητήσει σύντομα από τους αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να το εγκρίνουν. Αν αυτό συμβεί, το φάρμακο αυτό θα είναι το πρώτο χάπι που θα αποδειχτεί ότι λειτουργεί ως θεραπεία κατά της COVID-19. Θα αποτελεί μία τεράστια επιτυχία στην

προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας. Μέχρι στιγμής όλες οι εγκεκριμένες θεραπείες στις ΗΠΑ χορηγούνται ενδοφλέβια ή μέσω ένεσης.

Η MSD και ο συνεργάτης της Ridgeback Biotherapeutics ανέφεραν ότι τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, με το όνομα molnupiravir, μέσα σε 5 μέρες από την εκδήλωση συμπτωμάτων COVID μέτρησαν περίπου τις μισές νοσηλείες και θανάτους σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν το placebo Η μελέτη παρακολούθησε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια COVID, που θεωρούν ότι ενέχουν υψηλό ρίσκο σοβαρής ασθένειας λόγω προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιακές ασθένειες.

Ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν το molnupiravir, το 7,3% είτε νοσηλεύτηκε είτε πέθανε στο τέλος του 30ημερου συγκριτικά με το 14,1% όσων έλαβαν το placebo. Δεν υπήρξαν θάνατοι στο γρουπ που έλαβε το molnupiravir σε αντίθεση με τους 8 θανάτους για το άλλο γκρουπ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες. Η MSD ανέφερε ότι σχεδιάζει να τα παρουσιάσει σε μελλοντική ιατρική συνάντηση.

Ετοιμάζεται η κατάθεση αίτησης για να λάβει το πράσινο φως

Μια ανεξάρτητη ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούσαν τη δοκιμή συνέστησαν να σταματήσει νωρίς επειδή τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά. Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και σχεδιάζουν να υποβάλουν τα στοιχεία για αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες.

«Ξεπέρασε αυτό που πίστευα ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι σε θέση να κάνει σε αυτή την κλινική δοκιμή», δήλωσε ο Δρ Dean Li, αντιπρόεδρος της MSD στον τομέα της έρευνας. «Όταν βλέπετε μια μείωση 50% στη νοσηλεία ή το θάνατο αυτό είναι ένας σημαντικός κλινικός αντίκτυπος».

Οι παρενέργειες αναφέρθηκαν και στα 2 γκρουπ της δοκιμής της MSD αλλά ήταν λίγο πιο συνηθισμένες στην ομάδα ατόμων που έλαβε το placebo. Η εταιρεία δεν προσδιόρισε τις παρενέργειες. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το χάπι δεν ωφέλησε ασθενείς που είχαν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρή ασθένεια.

Οι αξιωματούχοι υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου ειδικού των ΗΠΑ για μολυσματικές ασθένειες, Άντονι Φάουτσι, έχουν εκφράσει από καιρό τη σημασία παρασκευής ενός χαπιού, που θα μπορούν να λάβουν οι ασθενείς μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως συμβαίνει με το Tamiflu για την καταπολέμησης της γρίπης

Το χάπι της Merck λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να αντιγράψει τον γενετικό του κώδικα και να αναπαραχθεί. Έχει δείξει παρόμοια δραστηριότητα με άλλους ιούς. Αρκετές άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και Roche, μελετούν παρόμοια φάρμακα που θα μπορούσαν να αναφέρουν αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

 

ΠΗΓΗ: Apnews

 .news4health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .