Ήρθε το τέλος των ελευθέρων φωνών! Θα απαγορεύoνται δημοσιεύσεις από ανώνυμα προφιλ ή με ψευδώνυμα

Πρόταση ΕΕ: Απαγόρευση δημοσίευσης εγγραφών ανώνυμων τομέων

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button

Νέα μέτρα εναντίον όσων προωθούν στο διαδίκτυο θεωρίες ή αποκαλυπτικά στοιχεία λαμβάνει η ΕΕ.

Η νέα πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος αφορά σπαγόρευση δημοσιοποίησης εγγραφών ανώνυμων τομέων. Όπερ μεθερμηνευόμενον θα απαγορεύνται δημοσιεύσεις από ανώνυμα προφιλ ή με ψευδώνυμα και θα πρέπει κάθε δημοσίευση να ταυτοποιείται με στοιχεία του κατόχου του λογαριασμού.

Ο σκοπός της πρότασης λέγεται ότι είναι να δυσκολέψει περισσότερο τα άτομα που θέλουν να εμπλακούν σε εγκληματικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Η πρόταση επικρίθηκε αμέσως.

Αυτό σημαίνει ότι το όνομα, η διεύθυνση, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός τηλεφώνου πρέπει να είναι επαληθεύσιμα . Προς το παρόν, δεν διενεργείται έλεγχος κατά πόσον οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι σωστές.Σκοπός είναι να αποτραπεί η διάδοση κακόβουλου κώδικα ή εγκληματικής δραστηριότητας στο Διαδίκτυο. Για να περάσει η πρόταση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να την υπερψηφίσει.

Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών ΜΚΟ και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ότι απειλούν την ελευθερία της έκφρασης και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο για τους ακτιβιστές και τους καταγγέλλοντες να δημοσιεύσουν σημαντικές πληροφορίες καθώς κινδυνεύουν με αντίποινα εάν χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους δεδομένα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά που σφίγγει η “μέγγενη” στα social media. Την περασμένη άνοιξη αναγνωρίζοντας τον ρόλο του διαδικτύου στην προώθηση του φανατισμού και ιδίως των social media, η Ευρώπη ενέκρινε έναν νόμο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Ο κανονισμός ορίζει την απόσυρση μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο εντός μέγιστης περιόδου μίας ώρας. Αυτές οι «εντολές ανάληψης δράσης» πρέπει να προέρχονται από την «αρμόδια αρχή» κάθε χώρας της ΕΕ και μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα κράτη μέλη.

pentapostagma.gr

 https://www.triklopodia.gr/%ce%ae%cf%81%ce%b8%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bd-%cf%86%cf%89%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%cf%80/