ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ---Φ. Γκράντι: Τα μέλη της ΕΕ να μην προσφεύγουν σε ανέγερση τειχών, επαναπροωθήσεις και ξενοφοβία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σημείωσε πως τα μέλη της ΕΕ οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου και να μην εισέρχονται σε μια εξίσωση προς τα κάτω όταν αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε σε ευρωβουλευτές ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι.

«Αυτές οι δοκιμασίες απλά δεν αιτιολογούν αντανακλαστικές αντιδράσεις που έχουμε δει σε ορισμένα μέρη - την ανεύθυνη ξενοφοβική ρητορική, την ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό προσφύγων και μεταναστών», τόνισε ο κ. Γκράντι στο Ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει και μπορεί να πράξει καλύτερα και αναφορικά με ζητήματα κράτους δικαίου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς άλλους».

 

Κομισιόν: Η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί φράχτες στα εξωτερικά της σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί φράχτες και συρματοπλέγματα στα εξωτερικά της σύνορα».

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Βερολίνο, ότι «έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ των φυσικών υποδομών στα σύνορα» και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο «θα πρέπει να διευθετηθεί γρήγορα», η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες ή να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη συζήτηση για τους φράχτες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και πώς να στηρίξουμε κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Γιενς Ανταλμπέρ είπε ότι αυτή τη στιγμή, η θέση της Επιτροπής είναι ότι «η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους υποδομών (φράχτες και συρματοπλέγματα) στα σύνορα της ΕΕ». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν στην Επιτροπή να γνωρίζει για ποιο σκοπό δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υποδομές στα σύνορα.

«Είναι κατ' αρχήν ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους να σχεδιάσει τις συνοριακές υποδομές που θέλει να διαθέτει και η χρηματοδότηση της ΕΕ το υποστηρίζει. Γνωρίζουμε πού δαπανάται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά το τι θα χρηματοδοτήσουν τα ίδια τα κράτη-μέλη εξαρτάται από τα ίδια», ανέφερε ο Γ. Ανταλμπέρ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.grΠηγή:
https://www.eklogika.gr/news/Ta-melh-ths-EE-na-mhn-prosfe%CF%85goun-se-anegersh-teixwn-epanaprowthhseis-kai-ksenofovia-zhthse-o-F-Gkranti-10-11-2021