Δευτέρα, Νοεμβρίου 8

Πέφτουν οι μάσκες! Απόφαση-σταθμός στην Γαλλία: Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία

Θύματα του συνδρόμου των ανεμογεννητριών-Πονοκέφαλος, ζάλη, κόπωση, εμβοές, ταχυκαρδία, απώλεια συνείδησης

Χθες γράφαμε πως βρίσκεται σοκαρισμένη η Σουηδία που αντιλαμβάνεται πλέον το έγκλημα της αιολικής ενέργειας κι εμείς εδώ γεμίζουμε ανεμογεννήτριες...

Σήμερα έχουμε μαντάτα και από την Γαλλία! Το Εφετείο της Τουλούζης αναγνώρισε ότι οι ανεμογεννήτριες που τοποθετήθηκαν κοντά σε ένα σπίτι σε ένα χωριό στο Tarn, στην άκρη του Hérault, είναι επιβλαβείς για την υγεία. Ο χειριστής διατάχθηκε να αποζημιώσει τους κατοίκους της περιοχής έως και 128.000 ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη ανάλογη απόφαση στη Γαλλία.

"Είναι μια ανακούφιση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Η χαρά μας είναι τεράστια. Τα βάσανά μας επιτέλους αναγνωρίζονται μετά από τόσα χρόνια νομικών διαδικασιών" λένε οι Christel και ο Luc Fockaert απολαμβάνοντας αυτό που τους φαινόταν αδύνατο πριν από έξι χρόνια. Αυτό το ζευγάρι Βέλγων μόλις κέρδισε μια έφεση κατά των χειριστών ενός αιολικού πάρκου που εγκαταστάθηκε στα υψώματα του Fontrieu, στο περιφερειακό πάρκο Haut Languedoc . 

Οι ανεμογεννήτριες επιβλαβείς για τους κατοίκους της περιοχής

Ο θόρυβος και οι οπτικές διαταραχές που απελευθερώνονται αποτελούν αναστάτωση της γειτονιάς αλλά έχουν και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία .

Αυτό λέει η απόφαση που εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2021 από το Εφετείο της Τουλούζης και ήρθε τώρα στην δημοσιότητα. «Είναι άνευ προηγουμένου στη Γαλλία όσον αφορά την υγεία », λέει η Alice Terrasse, δικηγόρος των εναγόντων.

Οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν στα ύψη του Fontrieu το 2008 σε κοινόχρηστο έδαφος. Από το χωριό, ο εξοπλισμός είναι αόρατος, αλλά ο θόρυβος είναι αντιληπτός για τους πιο κοντινούς κατοίκους ανάλογα με τον προσανατολισμό του ανέμου που επικρατεί (βορειοδυτικός) και την ισχύ των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες σε περιστρεφόμενες κεφαλές.

Τα λευκά φώτα, επιθετικά μέρα και νύχτα μετά από τεχνική δυσλειτουργία, αντικαταστάθηκαν από κόκκινο φωτισμό το 2015. Δηλαδή επτά χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία.

"Περάσαμε ώρες προσπαθώντας να φτάσουμε σε έναν τεχνικό. Κανείς δεν απάντησε. Αφεθήκαμε στη μοίρα μας" , εξηγούν. Η πλησιέστερη ανεμογεννήτρια είναι στην πραγματικότητα 700 μέτρα από το σπίτι τους.

Το 2015, οι ενάγοντες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αγροικία που αγοράστηκε το 2004. "Το να ζεις εδώ είχε γίνει αφόρητο. Τα πρώτα συμπτώματα δεν εμφανίστηκαν αμέσως", διευκρινίζουν οι Christel και Luc.

Πονοκέφαλος, ζάλη, κόπωση, εμβοές, ταχυκαρδία, απώλεια συνείδησης

"Η δοκιμασία μας επιτέλους αναγνωρίζεται. Ελπίζουμε ότι αυτή η νίκη θα δώσει κουράγιο σε άλλα θύματα "αναφέρουν.

Πρωτόδικα, εκδικάστηκε η υπόθεση από το δικαστήριο του Castres στις αρχές του 2020. Η Christel και ο Luc ζήτησαν αποζημίωση 350.000 ευρώ.

Τότε, οι δικαστές αναγνώρισαν την ηχορύπανση, αλλά όχι με ασυνήθιστο τρόπο. Το Εφετείο της Τουλούζης δεν έχει την ίδια ανάγνωση των πραγματογνωμόνων : αναγνωρίζει την πραγματικότητα ενός συνδρόμου ανεμογεννητριών , που οδηγεί σε μεταβολή της κατάστασης της υγείας, που ορίζεται από τον ΠΟΥ ως κατάσταση υγείας. ψυχική και κοινωνική ευημερία.

Πονοκέφαλοι, ναυτία, ρινορραγίες ή ακόμα και διαταραχές ύπνου: ο κατάλογος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ανεμογεννήτριες είναι μακρύς, σύμφωνα με τους κατοίκους. Το σύνδρομο ανεμογεννητριών είναι μια ασθένεια που δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια , αλλά επηρεάζει τους ανθρώπους που ζουν κοντά. Στη Γαλλία, η απόσταση μεταξύ κατοικιών και ανεμογεννητριών ορίζεται στα 500 μέτρα.

Το σύνδρομο ανεμογεννητριών επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους που ζουν κοντά σε ανεμογεννήτριες

Το περιφερειακό πάρκο Haut Languedoc είναι το πάρκο που πλήττεται περισσότερο στην Οξιτανία από αυτές τις εγκαταστάσεις. Η εξουσιοδότηση καλύπτει το πολύ 300 κατασκευές, το 80% του εξοπλισμού έχει εγκατασταθεί.


πηγη

 

 https://www.epilekta.com/2021/11/blog-post_5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .