Παρασκευή, Νοεμβρίου 12

Πολιτική απειλή η φτώχεια

 

Γράφει η Θέα Μανούρα

Κάλπες για εκλογή Προέδρου στήνει η Γαλλία την άνοιξη του 2022 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς επίκειται και η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Παρίσι στις αρχές της νέας χρονιάς.

● Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απολαμβάνει ακόμα, όπως όλα δείχνουν, υψηλή δημοτικότητα για τη διαχείριση της πανδημίας, παρότι οι αντιδραστικές φωνές δεν λείπουν.

● Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, γνωστή για τις αντιμουσουλμανικές απόψεις της και τον πόλεμο κατά της ισλαμοποίησης της Ευρώπης, φιγουράρει επίσης ψηλά, με συνέπεια πολλοί να βλέπουν αναμέτρηση μεταξύ των δύο στον δεύτερο γύρο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Πρέσινγκ από δεξιά

Η Λεπέν φαίνεται να δέχεται πιέσεις εκ δεξιών από τον Ερίκ Ζεμούρ. Τον 63χρονο τηλεσχολιαστή και συγγραφέα βιβλίων που από πολλούς αναλυτές έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «ο Γάλλος Ντόναλντ Τραμπ». Ο Ζεμούρ – τυπικά δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του – φαίνεται ότι έχει φανατικό ακροατήριο χάρη στις συχνά ακραίες απόψεις του περί μεταναστευτικού και κοινωνικού κράτους.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Γαλλία προχωράει καλά, δεν λείπουν όμως και οι αντιεμβολιαστικές φωνές, αφού πολίτες βγαίνουν στους δρόμους κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού και άλλων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Αυτό είναι και το ακροατήριο στο οποίο ποντάρει ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Ποιος είναι ο Ζεμούρ

Χωρίς ουσιαστικά να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα – πράγμα απολύτως φυσιολογικό, καθώς δεν έχει ανακοινώσει επισήμως υποψηφιότητα – δέχεται πιέσεις για να κατέβει στον εκλογικό στίβο.

Γόνος εβραϊκής οικογένειας αλγερινής καταγωγής, έχει δηλώσει ότι το καθεστώς του Βισί στην πραγματικότητα προστάτεψε τους Γαλλοεβραίους, ότι τα ξένα ονόματα θα πρέπει να απαγορευτούν στη Γαλλία και ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με τη χώρα. Απόψεις τις οποίες δεν παραλείπει να παρουσιάζει όταν του δίνεται τηλεοπτικό βήμα.

Ψάρεμα στα ίδια θολά νερά

Ζεμούρ και Λεπέν διεκδικούν την ίδια μερίδα της δεξαμενής των απογοητευμένων ψηφοφόρων της λαϊκής Δεξιάς και ο Ζεμούρ απειλεί να πετάξει έξω από τη μάχη του δεύτερου γύρου την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού. Μάλλον κάτι τέτοιο δεν φαντάζει διόλου απίθανο, αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο.

Δημοσκόπηση του Harris Interactive φέρει τον Ζεμούρ δεύτερο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με ποσοστό 17% και τρίτη τη Λεπέν με 15%. Στην πρώτη θέση παραμένει ο Μακρόν με ποσοστό 24%. Σε άλλη δημοσκόπηση για το «Politico» η κατάσταση είναι αντίστροφη, με τον Ζεμούρ να βρίσκεται στο 13%, πίσω από τη Λεπέν, που κερδίζει το 17%. Ο Μακρόν εμφανίζεται και εδώ με 24%.

Το μόνο σίγουρο για τώρα είναι πως ο Μακρόν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ακροδεξιό στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Παρατηρητές του γαλλικού γίγνεσθαι βλέπουν πως ο Ζεμούρ είναι ικανός να συσπειρώσει ψηφοφόρους του Φιγιόν, ενώ ψαρεύει και στα νερά της εργατικής τάξης και των πολύ φτωχών.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου περίεργη η επανεμφάνιση των Κίτρινων Γιλέκων, με αφορμή την ενεργειακή κρίση, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την Ευρώπη. Χωρίς να θέλει να προσδώσει κάποιος στα Κίτρινα Γιλέκα ακροδεξιά απόχρωση, είναι γνωστό πως στους κόλπους τους υπάρχουν και ψηφοφόροι που πρόσκεινται στην Άκρα Δεξιά.

Ξεθωριάζει το άστρο της Λεπέν;

Σύμφωνα με τον «Εconomist», η υψηλή δημοτικότητα του Ζεμούρ ερμηνεύεται και δικαιολογείται, καθώς συνδέει την ψήφο των συντηρητικών Καθολικών αστών με εκείνη του εκλογικού σώματος της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα το άστρο της Λεπέν – που απέτυχε να κερδίσει έστω και μία περιφέρεια στις πρόσφατες τοπικές εκλογές – ξεθωριάζει, παρά την αντιμεταναστευτική και αντι-ισλαμιστική της ρητορική.

«Η κατάκτηση της Προεδρίας, ωστόσο», σχολιάζει ο «Economist», «είναι διαφορετική υπόθεση, και ίσως μάλιστα η επιλογή Ζεμούρ να βοηθήσει τον Μακρόν, αποδυναμώνοντας τη Λεπέν».

Συντηρητική στροφή Μακρόν

«Ο οξύς μεταναστευτικός δημόσιος λόγος στη Γαλλία θυμίζει Ουγγαρία ή Πολωνία. Από τη δραματοποίηση δεν ξεφεύγει ούτε ο Μακρόν» σχολιάζει η FAZ. O κατευναστικός ρόλος του Μακρόν φαίνεται πως λαμβάνει τέλος βλέποντας και τις πιέσεις από τα δεξιά του.

Εξάλλου ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και πως πρέπει να συζητήσει η Ευρώπη για το πώς θα δεχτεί τα νέα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα από εκεί.

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης βρίσκεται στα σκαριά, η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. στις αρχές της νέας χρονιάς, η καγκελαρία στη Γερμανία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει νέο επικεφαλής και ο Μακρόν θα πρέπει να κοιτάξει πώς θα συνεννοηθεί με τον έτερο ισχυρό παράγοντα στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Ο Μακρόν δεν θα είναι ο Μακρόν που ξέραμε αν παραμείνει σιωπηλός για ένα τόσο καίριο ζήτημα και κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. το 2022, την οποία το Παρίσι αναλαμβάνει στη σκιά των γαλλικών προεδρικών εκλογών» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Και όλα αυτά με το βλέμμα στον Μάιο του 2022 και την ανανέωση ή όχι της θητείας του.

από topontiki

 /teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .