Σάββατο, Νοεμβρίου 20

Συμβούλιο Ευρώπης: Ελάχιστα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο τιμωρούνται από την Δικαιοσύνη

Συμβούλιο Ευρώπης: Ελάχιστα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο τιμωρούνται από την Δικαιοσύνη

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Μ’ ένα δεύτερο, πρόσθετο, πρωτόκολλο στην Σύμβαση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο («Σύμβαση της Βουδαπέστης»), που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θ’ ανοίξει για υπογραφές τον Μάιο του 2022, φιλοδοξείται να αυξηθούν οι δικαστικές αποφάσεις κατά των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο!

Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, «Αυτό το κείμενο είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην τεχνολογική ικανότητα και τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και με τους παρόχους υπηρεσιών. Θα επεκτείνει περαιτέρω το κράτος δικαίου στον κυβερνοχώρο, θα προστατεύσει τους χρήστες του Διαδικτύου και θα βοηθήσει στην παροχή δικαιοσύνης για όσους πέφτουν θύματα εγκλήματος».

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάδοση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της απόκτησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να αποθηκευτούν σε ξένες, πολλαπλές, μεταβαλλόμενες ή άγνωστες δικαιοδοσίες, οι εξουσίες της επιβολής του νόμου περιορίζονται από εδαφικά όρια.

Ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που αναφέρεται στις αρχές ποινικής δικαιοσύνης οδηγεί σε δικαστικές αποφάσεις.

Ως απάντηση, το Πρωτόκολλο παρέχει μια νομική βάση για την αποκάλυψη πληροφοριών καταχώρισης ονομάτων τομέα και για άμεση συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών για πληροφορίες συνδρομητών, αποτελεσματικά μέσα για τη λήψη πληροφοριών συνδρομητών και δεδομένων κίνησης, άμεση συνεργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εργαλεία αμοιβαίας βοήθειας , καθώς και εγγυήσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/simvoulio-evropis-elaxista-eglimata-ston-kivernoxoro-timorounte-apo-tin-dikeosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .