Σάββατο, Νοεμβρίου 27

Η Ευρώπη υψώνει τείχος στη νέα μετάλλαξη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΟΤΟ - ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ - ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Η Ευρώπη υψώνει τείχος στη νέα μετάλλαξη

Η Γαλλία υπερέβη τις οδηγίες της Κομισιόν και ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή το πρωί ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προερχόμενες από τις νότιες περιοχές της Αφρικής, μετά την ανακάλυψη της λεγόμενης μετάλλαξης της Μποτσουάνα, της νέας δηλαδή παραλλαγής Covid-19, που ανησυχεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.

Προηγουμένως, και πρώτη απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ιταλία ανακοίνωνε πως διακόπτονται όλες οι πτήσεις από τη Νότιο Αφρική, το Λεζότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, καθώς και από την περιοχή της πρώην Ζουαζιλάνδης. Αμέσως μετά η Γερμανία και η Βρετανία ακλούθησαν το παράδειγμα της Ιταλίας. Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα απαγορευθεί η είσοδος στην πόλη-κράτος κάθε ταξιδιώτη που προέρχεται από αυτές τις χώρες του αφρικανικού Νότου.

Οι γαλλικές αρχές, δικαιολογώντας την εσπευσμένη λήψη μέτρων, ανακοίνωσαν πως, σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, αυτή η παραλλαγή ενδεχομένως να μεταδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα και από την προηγούμενη μετάλλαξη «Δέλτα», αλλά και πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά μειωμένη απέναντι σε αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα πως εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό της παραλλαγής Β.1.1.529. Πρόκειται για ένα άτομο το οποίο επέστρεψε στο Ισραήλ από το Μαλάουι. Άλλα δύο ύποπτα περιστατικά έχουν τεθεί σε απομόνωση και αφορούν άτομα που έφθασαν στο Ισραήλ από το εξωτερικό. Και τα τρία αυτά περιστατικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19.

Στη Γερμανία, η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς τη λήψη αυστηρότατων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του καθολικού lockdown, αλλά η πρότασή της προσέκρουσε στις αντιλήψεις της νέας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούσουν για κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο επίσης απερχόμενος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσέφυγε για άλλη μια φορά σε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία. Ωστόσο, κρατίδια της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που διαθέτουν, έχουν από μόνα τους προχωρήσει σε τοπικά lockdown όπως η Βαυαρία.

Πάντως, η ελπίδα πως η Γερμανία θα μπορούσε να εισέλθει στην πλήρη χειμερινή περίοδο με χαμηλό αριθμό περιστατικών ανά ημέρα έχει ολοκληρωτικά εξανεμιστεί.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών εκδόσεων των μεγάλων εφημερίδων περιγράφουν με μελανά χρώματα τη χρηματιστηριακή κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο, λίγες ώρες πριν ανοίξει η Wall Street στη Νέα Υόρκη. Έτσι, ο δείκτης CAC40, στο Παρίσι, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι βρισκόταν στο -4,40%, με το Λονδίνο να ακολουθεί με -3,31% και τη Φρανκφούρτη να κλείνει αυτόν τον χρηματιστηριακό χορό της τριπλέτας με -3,19%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Airbus σημείωνε πτώση-ρεκόρ 12%, ενώ η γερμανική Lufthansa την ίδια ώρα είχε βουτήξει στο -14%, κι όλα αυτά μετά την ανακοίνωση για την ακύρωση πτήσεων από και προς τις χώρες του αφρικανικού Νότου.

Στις 13.15 ώρα Ελλάδος, με μια ταυτόχρονη ανακοίνωση στο Λονδίνο, έγινε γνωστό ότι κάθε πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας ο οποίος επισκέφθηκε το τελευταίο δεκαήμερο τις χώρες του αφρικανικού Νότου δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στη Βρετανία ή στην Ιρλανδία. Οι πολίτες αυτών των δύο χωρών, φτάνοντας στα σύνορα, θα μεταφέρονται αμέσως σε ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας.

Για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ιρλανδίας που επισκέφθηκαν τις χώρες του αφρικανικού Νότου πριν το τελευταίο δεκαήμερο απαιτείται η άμεση διεξαγωγή τεστ PCR. Για όλους αυτούς τους πολίτες επιστρατεύεται η υπηρεσία ελέγχου και ιχνηλάτησης περιστατικών, η οποία έχει την εντολή να έρθει σε επαφή με κάθε ταξιδιώτη που πρόσφατα έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον αφρικανικό Νότο.

Πηγές: Le Monde, Deutsche Welle, The Guardian

 .zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .