Κυριακή, Νοεμβρίου 14

Η Ευρώπη, που βρίσκεται στο «επίκεντρο» της πανδημίας του κορωνοϊού, προσβλέπει σε ενισχυτικές δόσεις εμβολίων

Η Ευρώπη, που βρίσκεται στο «επίκεντρο» της πανδημίας του κορωνοϊού, προσβλέπει σε ενισχυτικές δόσεις εμβολίων

Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Οι χώρες που είχαν αρχικά περιορίσει τις ενισχυτικές δόσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς τους επεκτείνουν τώρα την πρόσβαση, καθώς η ανοσία μειώνεται και το τέταρτο κύμα χτυπά.

Η Ευρώπη στρέφεται σε ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά του ιού καθώς επιδιώκει να προστατεύσει τους πολίτες από το τέταρτο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει το μπλοκ - καθώς η ανοσία των εμβολίων εξασθενεί.

Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων είναι σπειροειδής. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια κρούσματα και 24.000 θάνατοι στην Ευρώπη από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - που αντιπροσωπεύουν το 59% των παγκόσμιων κρουσμάτων και το 48% των θανάτων. Αυτό καθιστά την περιοχή το νέο «επίκεντρο» της πανδημίας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.

Καθώς η περιοχή εισέρχεται στη δεύτερη ψυχρή εποχή της πανδημίας, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν και πάλι δύσκολες επιλογές για το πώς να κρατήσουν χαμηλό τον αριθμό των   λοιμώξεων για να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν τα πιεζόμενα συστήματα υγείας τους, αποφεύγοντας συγχρόνως σκληρούς περιορισμούς που επηρεάζουν τις οικονομίες και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Τον περασμένο μήνα, 23 χώρες στην Ευρώπη έχουν επανεισάγει μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και δημόσιας υγείας για να περιορίσουν την εξάπλωση της λοίμωξης καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη - ενώ επτά χώρες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε ευάλωτα άτομα ή σε άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση, δήλωσε ο Marco Cavaleri, επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το επόμενο εργαλείο που διαθέτουν οι χώρες για την ευρεία προστασία των πολιτών τους θα ήταν ενισχυτικές δόσεις για όλους.

Από την πλευρά της ρυθμιστικής αρχής, οι συστάσεις του EMA - που υποστηρίζουν αναμνηστικές δόσεις της Moderna και Pfizer/BioNTech για όλα τα ενήλικα άτομα - παρέχουν το χώρο στις χώρες να επιλέξουν να επεκτείνουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους εάν το επιθυμούν.

Η επέκταση των ενισχυτικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό θα μπορούσε να είναι «ένα πιθανό επόμενο βήμα», είπε ο Cavaleri σε ξεχωριστή ενημέρωση την Πέμπτη. «Αυτές οι απόψεις ανοίγουν το δρόμο για χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών», πρόσθεσε. 

Από τους λίγους στις μάζες

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσφέρει μια τρίτη δόση στους πιο ευάλωτους, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους. Αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Αυστρία και άλλες χώρες.

Ο κύριος στόχος ενός στοχευμένου προγράμματος χορήγησης αναμνηστικής δόσης είναι: «να παρατείνει αυτή την προστασία και να μειώσει τις σοβαρές νοσήσεις καθώς οδεύουμε προς τους ψυχρότερους μήνες», δήλωσε ο Wei Shen Lim, πρόεδρος ανοσοποίησης κορωνοϊού για τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοινώνοντας τα σχέδια.

Μια γερμανική μελέτη έδειξε ότι το 40% των άνω των 70 ετών δεν είχε αντισώματα εξουδετέρωσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε ο Leif Erik Sander, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανοσολογίας μόλυνσης και την έρευνα για το εμβόλιο στο Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Όμως, καθώς ο ψυχρός καιρός επεκτείνεται προοδευτικά σε όλο το Ευρωπαϊκό μπλοκ - το οποίο είχε άρει πολλά μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και δημόσιας υγείας το καλοκαίρι - τα ποσοστά των κρουσμάτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Υποδαυλίζόμενη από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα  η λοίμωξη έχει μετατραπεί σε ένα καταστροφικό τέταρτο κύμα.

Αντιμέτωπες με αυξανόμενα κρούσματα, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων -  που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού -  βρίσκονται σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να εμβολιάσουν τους πολίτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Ρουμανία για να συνεργαστεί με στελέχη της κυβέρνησης, τις εκκλησίες, τις κοινότητες και influencers στα μίντια για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τους δισταγμούς και να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn θέλει να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους πολίτες. Αλλά η επιτροπή εμβολιασμών της χώρας, STIKO, εξακολουθεί να περιορίζει τις τρίτες δόσεις σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.

«Θα είχαμε λιγότερους ασθενείς στις ΜΕΘ αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο Spahn στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προτού σκιαγραφήσει τη διαδρομή της χώρας από δω και μετά: μέτρα δημόσιας υγείας, υποστήριξη οίκων φροντίδας και «πολλές, πολλές ενισχυτικές δόσεις», είπε. Η STIKO λέει ότι θα αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το ενισχυτικό της πρόγραμμα «σε λίγες εβδομάδες».

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει πάει στο άλλο άκρο. Από την περασμένη Παρασκευή, οι αναμνηστικές δόσεις έχουν επεκταθεί σε όλους  - και θα είναι υποχρεωτικές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την προσθήκη ημερομηνίας λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Χωρίς κάρτα Covid, οι άνθρωποι θα δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή, με καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλα να απαιτούν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για χώρες όπως η Ουγγαρία, που χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε όλους από τον Αύγουστο, υπάρχει ένα άλλο δίλημμα. Η χώρα, η οποία αγόρασε εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα, άρχισε να προσφέρει τρίτες δόσεις σε όλους πολύ νωρίτερα. Τα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας που προσφέρει το κινεζικό εμβόλιο ήταν ένας λόγος για την προσφυγή σε πρώιμες ενισχυτικές δόσεις. Μπαίνοντας στη χειμερινή περίοδο, η Ουγγαρία θα μπορούσε να βρεθεί σε μια θέση όπου να χρειάζεται μια τέταρτη δόση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενημέρωσαν αυτήν την εβδομάδα τις οδηγίες τους υποδεικνύοντας ότι ορισμένα ευάλωτα άτομα θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για τέταρτη δόση στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης αυτήν την επιλογή.

«Παρακολουθούμε αυτό το θέμα στενά», είπε ο Cavaleri, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα θα χρειαστεί μια τέταρτη δόση στο εγγύς μέλλον». Είπε επίσης ότι ο οργανισμός συλλέγει δεδομένα για τις τέταρτες δόσεις και θα κάνει μια σύσταση, σχετικά σύντομα.

Ο οργανισμός εξετάζει επίσης δεδομένα σχετικά με την χρήση ενισχυτικής δόσης  με διαφορετικό εμβόλιο από το αρχικό. Πολλές χώρες προσφέρουν ήδη αυτήν την επιλογή συνδυασμού και αντιστοίχισης και τα αρχικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τρεις δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, τα συστήματα υγείας των χωρών αντιμετωπίζουν την πρόσθετη υλικοτεχνική μάχη της χορήγησης μιας σειράς διαφορετικών τύπων εμβολίων στους πολίτες, με τις δόσεις να ποικίλλουν για αναμνηστικά και παιδικά εμβόλια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιούν τις αυξανόμενες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης της χειμερινής περιόδου.

Πηγή: POLITICO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .